Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

В Ужгороді греко-католицька церква ликувала (ФОТО)

30 червня 2014 р., 08:38

На велике святкування до столиці Закарпаття приїхав і Спеціальний Посланець Папи Франциска, який порадував всіх присутніх промовою на українській мові.

28-го червня для нашої єпархії відбулася визначна подія – святкування 25-ї річниці виходу нашої Церкви, зокрема Мукачівської єпархії, з підпілля.

Ця річниця припала на празник Перенесення мощей Блаженного Теодора. На святкування з різних куточків нашої єпархії зійшлося велика кількість вірників чисельністю в декілька тисяч.

Кожен хотів розділити цю радість, яка торкається кожного з нас, а особливо тих вірних синів і дочок Католицької Церкви, котрі у часи підпілля не переставали бути вірними своїй Церкві. Незважаючи на те велике гоніння, продовжували молитися наші священнослужителі та вірники по хатах, ховатися в лісах і печерах. Багато з них зазнали за віру великі знущання, тюрми, ГУЛАГи та претерпіли мученицьку смерть. У посланні до Євреїв, апостол Павло дуже гарно підкреслює тих вірних: «… Інші загинули в муках, відкинувши визволення, щоб осягнути ліпше воскресіння. Інші наруги і бичів зазнали та ще й кайданів і в’язниці; їх каменовано, розрізувано пилою, брано на допити; вони вмирали, мечем забиті; тинялися в овечих та козячих шкурах, збідовані, гноблені, кривджені; вони, яких світ був невартий, блукали пустинями, горами, печерами та земними вертепами» (Євр. 11. 35-38).

{g}

Але настав час Воскресіння нашої Церкви. І сьогодні, коли святкуємо уже 25-ту річницю, з тих переслідуваних залишилася мала частина, але кожен, хто зміг, був присутній на цій великій події.

Особливою подією було і те, що Святійший Отець Франциск, призначив кардинала Юзефа Томка, вислуженого Префекта Конгрегації Євангелізації Народів, своїм Спеціальним Посланцем для участі у святкуваннях. Також на святкування прийшов і Апостольський Нунцій в Украйні Високопреосвященніший архієпископ Томас Едвард Ґаліксон.

Перед початком Архієрейської Служби Божої, несучи раку з мощами Блаженного Теодора усі процесійно вирушили до польового престолу. Преосвященних владик з вітальним словом привітав високопреподобний архімандрит Петро-Павло (Береш), ректор УжБА.

Разом з Блаженнішим кардиналом Юзефом, котрий очолив святкову Літургію, співлужив Високопреосвященніший архієпископ Томас Едвард Ґаліксон, Апостольський Нунцій в Украйні, Преосвященний владика Мілан, СМ, Преосвященний владика Ніл, ЧМБ, Преосвященний владика Сілард (Керестеш), єпископ-емерит Гайдудорозьський, Преосвященний владика Антал Майнек, ЧБМ, єписком Мукачівської римо-католицької дієцезії, Преосвященний владика Іреней (Білик), ЧСВВ, єпископ-канонік базиліки Санта Марія Маджоре, Преосвященний владика Василь (Івасюк), єпископ Коломийсько-Чернівецький, Преосвященний владика Васіле (Бізау), єпископ Марморошський, Преосвященний владика Курт (Бурнетт), єпископ Пасеїцький, Преосвященний владика Атаназій (Орос), апостольський екзарх Мішкольський, Преосвященний владика Мілан (Лах), ТІ, помічний єпископ Пряшівський, Преосвященний владика Богдан (Манишин), помічний єписком Стрийський. Також Літургію співслужили більше ста священнослужителів з нашої єпархії та сусідніх єпархії.

Проповідь виголосив Блаженніший кардинал Томко. На здивування всіх вірників кардинал Томко виголосив її українською мовою.

Перед та в часі Літургії багато вірників приступили до тайни Покаяння, щоб разом з чистою душею і серцем приступити до прийняття Пресвятої Євхаристії. Службу Божу співом супроводжував семінарійний хор. Багато із старших людей десь потаємно не стримували сліз, бо можуть спокійно молитися і прославляти Бога уже не боячись переслідувань. Також одним із центрів святкової події була присутність раки з мощами Блаженного Теодора, котрий був вбитий за Христову віру. Кожен з вірних молитовно звертався до нього та просив заступництва перед Всевишнім.

Після Літургії прцесійно було обійдено навколо Духовну Академію з мощами Теодора з читаннями 4-х Євангелій. Преосвященний владика Мілан подякував кардиналу Юзефу та всім владикам і гостям, котрі прийшли розділити радість нашої єпархії з нагоди такого великого празника.

Потім мощі Блаженого було встановлено у семінарійний храм, де кожен зміг притулитися та поросити про заступництво.

Мукачівська греко-католицька єпархія
Саша 30.06.2014 14:02 IP: 202.186.111.78
Шовіністична церква

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp