Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Гриценко в Ужгороді: Ця влада не здатна провести реформи, опозиціонерам треба відкинути гетьманські амбіції і об’єднатися

16 червня 2017 р., 08:30

Політик жорстко розкритикував нинішню владу і розповів, із ким може об'єднатися "Громадянська позиція" на наступних виборах

Екс-міністр оборони України, лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко вчора, 16 червня, відвідав Ужгород. Політик зустрівся з місцевим партійним активом та дав прес-конференцію в Ужгородському прес-клубі. На зустрічі з мас-медійниками він жорстко розкритикував нинішню владу, розповів, із якими політиками веде перемовини про об’єднання, уточнив, як би він здійснив пенсійну реформу, запевнив, що виграє в другому турі президентських виборів і від Порошенка, і від Тимошенко. І проанонсував «десятки тисяч активістів під Верховною радою, якщо будуть спроби провести закон про так званий ринок землі».

– По команді Порошенка перекриті центральні канали, тому я намагаюся донести до людей наше бачення насамперед через регіональну пресу. Постійно їжджу країною. Паралельно проводимо робочі семінари з нашими місцевими депутатами – їх біля 600. Орієнтуємо їх, щоб вони виконували обіцяне, не крали і тримали довіру, - такими словами розпочав спілкування з журналістами Анатолій Гриценко.

На запитання, чи проводить він перемовини про об’єднання з іншими опозиційними партіями, щоб піти на вибори однією силою, лідер «Громадянської позиції» заявив: зустрічі тривають, є попередні домовленості, але озвучувати їх поки що рано.

– У багатьох людей є розуміння, що ця влада буде триматися до останнього. Але є усвідомлення що запас міцності країни тане на очах. У нас залишилося дуже мало часу – максимум один рік, коли ще можна прийняти ключові рішення. А далі – або вниз, або вгору. Тому процес консультацій і переговорів триває, об’єднання зусиль – це природний шлях. З ким саме? Партії, які очолюють Садовий, Катеринчук, Саакашвілі, Добродомов, Гацько – це близькі нам по духу політичні сили. Ми координуємо свої дії, це правда. Переговори ще не завершилися рішенням, яке б я міг оголосити, але ми працюємо. З кимось об’єднання буде ще до виборів у партію, з кимось уже в новому парламенті створимо коаліцію. Але очевидно одне: щоб зупинити негативний розвиток подій в країні, треба отримати в парламенті більшість і сформувати уряд. Тому ми й далі будемо проводити переговори. Щоб усе вийшло, треба відмовитися від гетьманських амбіцій, і ми до цього готові» – запевнив Анатолій Гриценко.

Стосовно оцінки нинішньої ситуації в країні, політик заявив, що не вірить у здатність цієї влади провести в країні реформи. І у щирість її намірів. На думку Анатолія Гриценка, ні земельна, ні медична, ні пенсійна реформи в тому вигляді, в якому їх пропонують реалізувати в уряді, не дадуть результату для країни.

– Влада підписалася МВФ і сама сидить у режимі «слина тече», очікуючи «проломити» аграрну реформу або так званий ринок землі. Насправді це ніяка не реформа, ніякий не ринок і навіть не базар. Вони хочуть дуже швидко скупити за безцінь землю по 20 тис. грн за гектар, знаючи, що реальна ціна – 20 тис. євро за га, через кілька років перепродати і втекти. У людей грошей немає, у фермерів грошей нема, є гроші тільки у кількох родин. Ці прізвища олігархів відомі. І це фактично буде повтор того, що відбулося у 90-і роки з приватизаційними сертифікатами: коли за безцінь забрали промислові об’єкти, половину знищили, половину прихопили собі. Зараз олігархат керує країною. Не можна допустити провести цей законопроект. Натомість треба запровадити ефективний інститут оренди землі, вигідний для того, хто здає землю в оренду, і для того, хто орендує. Коли країна стане багатшою, коли до влади настане довіра, коли суть реформи зрозуміють люди, тоді її можна проводити, - заявив лідер «Громадянської позиції».

Політик пригрозив, що в тому разі, якщо в парламенті будуть спроби провести цей закон, під Верховною Радою зберуться десятки тисяч активістів, у тому числі й представники «Громадянської позиції».

– Цю аферу тисячоліття допустити не можна, – заявив Анатолій Гриценко. – Треба зорієнтувати уряд на експорт не сировини, а продовольчої продукції, якісної, екологічно чистої, яка є дорогою в Європі. Треба експортувати товари з доданою вартістю, наприклад, соки, джеми, ковбаси тощо, щоб робочі місця були і люди в селах не спивалися. А не придумувати афери на кшталт «ринку землі».

Розкритикував політик і запропоновані урядом проекти пенсійної та медичної реформи.

– Ці реформи мають бути розраховані на тривалий термін, на 30 років уперед. Вони мають бути зрозумілі для суспільства. А зараз люди не розуміють суті. Я сам не розумію, тільки чую уривчасті повідомлення від урядовців. Мене це не гріє і не переконує. Головне питання – що це дасть народу? У ході реформування ситуація має тільки покращуватися. А зараз в Україні помирають люди, бо немає вакцини від ботулізму і багатьох інших небезпечних хвороб. Хоча такі прості копійчані вакцини мають бути завжди, це як у кожного з нас вдома є йод і зеленка, - каже Анатолій Гриценко.

На думку політика, пенсійна реформа однозначно потрібна, бо дефіцит пенсійного фонду такий, що це лягає тягарем на всіх українців.

– Але пенсія повинна бути абсолютно зрозуміла і має залежати від трьох показників: від тривалості трудового стажу (хто довше працював – у того більша пенсія), від розміру заплати і внесків у пенсійний фонд, і від умов праці – має бути надбавка на рівні біля 10 % для тих, хто працював у шкідливих умовах, бо їм треба більше грошей на ліки. І ще одне: максимальна пенсія не має перевищувати мінімальну більше ніж у 10 разів. Бо зараз одні отримують 950 грн, а інші – 250 тисяч, - резюмував А.Гриценко.

Наостанок зустрічі журналістами політик оцінив свої шанси у наступних президентських виборах.

- Порошенко і Гринів ніколи не оприлюднюють соціологію, де б був показаний можливий результат, якщо на президентських виборах я виходжу у другий тур. Не дає такий варіант і соціологія, яку роблять на замовлення «Батьківщини». А все тому, що вони добре знають цифри. Я також проводив соціологічне опитування і знаю: якщо в другий тур виходить Гриценко – програють і Порошенко, і Тимошенко, пролетять усі, - резюмував політик.
Час Закарпаття

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp