Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатську землю засадили горіхами

17 червня 2017 р., 19:00

За три роки

Протягом останніх років із обласного бюджету на розвиток сільських господарств краю виділили понад два мільйони гривень. За 2015-й – 2016-й у рамках Програми розвитку та підтримки тваринництва, птахівництва і бджільництва в області кошти на розвиток та розширення виробництва й збільшення поголів’я отримали сільгосппідприємства та фермерські господарства області.

Тваринництво демонструє позитивну динамікуЗокрема у Воловецькому, Виноградівському, Перечинському, Тячівському, Хустському та Рахівському районах підприємства переобладнали молокопереробні цехи, оновили та придбали додаткове устаткування для переробки молока. Виготовлено проектно-кошторисну документацію на реконструкцію приміщень у фермерському господарстві «Камед-ІР» на Іршавщині задля збільшення племінного поголів’я свиней. Виробники Виноградівського, Мукачівського та Хустського районів придбали доїльні установки, техніку для заготівлі кормів, обладнання для бджільництва. Власники, що займаються розведенням овець, кіз та бджіл, отримали дотації на утримання тварин. Скажімо, фермерському господарству з Берегівщини з держбюджету частково відшкодовано вартість 20 придбаних племінних телиць.

«У сільськогосподарських підприємствах та фермерських господарствах маємо позитивну динаміку розвитку тваринництва, – наголошує директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Юрій Лесьо. – Нині на базі НВА «Племконецентр» Свалявського району реалізується міжнародний інвестиційний проект «Створення польсько-українського центру розведення та популяризації коней гуцульської породи». Більше півсотні племінної великої рогатої худоби закупила агрофірма «М’ясний двір» на Ужгородщині, ФГ «Благородна коза» на Тячівщині – 40, а тутешній приватний підприємець – 60, «Фенікс-БНГ» на Берегівщині – 20.

Так само можна наводити статистику по свинях, вівцях. Крім того, в ФГ «Благородна коза» та ПП «Футько» триває виготовлення проектно-кошторисної документації для будівництва приміщень для тварин. Ми також прагнемо включити до програми співробітництва із краєм Височина Чеської Республіки заходи зі збереження й розвитку популяції бурої карпатської породи великої рогатої худоби».

Торік зібрали рекордний урожай зерновихПоловину обсягу виробництва агропромислового комплексу області становить рослинницька продукція. Аграрники Закарпаття торік зібрали рекордний урожай зернових культур: обсяг їх валового виробництва був 412 тисяч тонн, що майже на 25 відсотків більше рівня 2015-го.

Крім того, значно зросли і площі традиційних багаторічних насаджень. Нині в області в усіх категоріях господарств нараховується майже 15 тисяч гектарів плодово-ягідних насаджень, у тому числі в товарному сільськогосподарському виробництві – понад 2 тис. га. «Упродовж 2015 – 2017 років створено півтори тисячі гектарів багаторічних насаджень, зокрема тисяча га засаджено горіхоплідними культурами, 170 га – садами, по 40 гектарів займають ягідники та лохина, більше 20 га – виноградники», – інформує Ю. Лесьо. Найбільші площі багаторічних насаджень закладені товариствами «Контакт-Буд», «Континент», «Агропром Закарпаття» на Ужгородщині, а також підприємствами «Клячанівське» з Мукачівщини та «Карпатікум» із Берегівщини.

Наразі триває реконструкція овоче-фрукто­сховища на виробничій базі ТОВ «Контакт-Буд» у селі Минай Ужгородського району. Роботи планують завершити до кінця року. Виробничі потужності дозволять переробляти понад 10 тисяч тонн горіхів щорічно. Окрім цього тут планується зберігати овочеві культури.

На стадії завершення й будівництво бази для переробки фруктів та виробництва міцних напоїв на Ужгородщині. «Незабаром Закарпаття матиме ще один бренд – «Палинку», яку вироблятимуть на основі плодів сливи, абрикоса, горіхів», – каже директор департаменту агропромислового розвитку. Сировину для цього планують закуповувати від місцевих фермерів.

"Карпатський об’єктив"


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp