Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

В Ужгороді представили результати моніторингу реадмісії біженців в Україні

18 червня 2017 р., 10:45

Упродовж трьох днів, 14-16 червня

В Ужгороді у рамках пілотної ініціативи моніторингу реадмісії біженців в Україні і Пакистані, відбувся круглий стіл щодо міжвідомчої співпраці у питаннях реадмісії. У заході, який проходив під головуванням радника з правових питань Уповноваженого Верховного комісара з питань біженців ООН в Україні Дмитра Плечка та старшого радника з правових питань УВКБ ООН Юга Біссо, взяли участь директор МФ «Регіон Карпат» Альберт Пірчак, юрист Віталій Варцаба, представники Міжнародної організації з міграції, Посольства Нідерландів в Україні, МЗСУ, секретаріату УВРУ з прав людини, Державних міграційної та прикордонної служб України, Словаччини і Угорщини, Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Закарпатській області, правозахисники.

Упродовж заходу його учасники обговорювали основні труднощі у захисті прав біженців у контексті реалізації Угоди між Україною та Європейським співтовариством про реадмісію осіб, результати моніторингу реадмісії в Україні та Пакистані, умови утримання біженців у тимчасових притулках, а також надання безоплатної вторинної правової допомоги особам, затриманим у місцях тимчасового тримання та шукачам захисту у справах щодо визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту.

Дмитро Плечко зазначив, що мета моніторингу - визначити, як в Україні виконується Закон про реадмісію. Нині Україна намагається привести норми вітчизняного законодавства про біженців до європейських стандартів, проте ще недостатньою є співпраця та координація дій між відомствами. Учасники зустрічі наголошували, що чимало труднощів у справі захисту прав реадмісованих додає й недосконалість законодавства щодо надання їм правової допомоги. Також, за змінами до «Закону про реадмісію», прийнятими минулого року, всі помилково реадмісовані особи підлягають примусовому видворенню. Проблемою є і катастрофічна нестача на Закарпатті перекладачів з екзотичних мов. Приміром, в Ужгороді фігурує одна особа, яка виступає в якості перекладача з десятка мов практично для всіх біженців…



Заступник директора Закарпатського регіонального центру з надання БВПД Лариса Фучко зазначила, що у травні 2016 року були внесені зміни до «Закону про безоплатну правову допомогу», за якими право на неї отримали особи, які потребують додаткового захисту, а також особи, затримані з метою ідентифікації. Але проблема у механізмі надання безоплатної правової допомоги біженцям: щоб вони могли скористатися таким правом, їм потрібно особисто звернутися до місцевих центрів, адже залучення адвоката в адміністративних справах належить до їх повноважень. На заваді цьому стоїть незнання мови та його непоінформованість.

Учасники міжвідомчого круглого столу внесли свої пропозиції щодо усунення труднощів у захисті реадмісованих. Зокрема, у пунктах тимчасового тримання іноземців повинні діяти дистанційні пункти доступу до безоплатної правової допомоги, слід розробити методичні рекомендації щодо порядку дій адвокатів при затриманні особи, яка нелегально перетнула кордон, а також вдосконалити механізм звернення біженця до місцевих центрів за безоплатною правовою допомогою та врегулювати порядок залучення перекладачів під час надання правової допомоги біженцям.



У рамках міжвідомчої зустрічі представники українських та словацьких відомств мали можливість побачити, в яких умовах утримуються шукачі притулку в пунктах тимчасового тримання на Закарпатті, а також у сусідній Словаччині – містах Гуменне та Сечовці. Варто зазначити, що у відкритому пункті для біженців у Гуменному наразі перебуває 10 біженців при тому, що він передбачений на 500 місць, а в пункті закритого типу у Сечовцях, який розрахований на 176 чоловік – лише двоє.

За результатами міжвідомчої зустрічі її учасники внесли низку пропозицій щодо усунення труднощів при захисті реадмісованих, аби довести його до стандартів європейського співтовариства.
Оксана Дудаш, Ужгород, фото автора

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp