Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Ужгородка вирощує авокадо вдома (Фото)

18 червня 2017 р., 14:05

У квартирі на підвіконні


Авокадо продається на Закарпатті і на ринках, і в супермаркетах, однак мало хто вирощує диво-фрукт. На відміну від більшості екзотів,«алігаторова груша, як ще його називають, більше нагадує овоч.

Батьківщиною авокадо є Америка, хоча до нас він здебільшого потрапляє з Ізраїлю.

Вікіпедія описує смак екзота як недостиглу грушу або гарбуз. Стигла м’якоть плоду має досить ніжну консистенцію, яку навіть можна порівняти з вершковим маслом.

Їстівне, квітуче, смердюче – ЩО ЦЕ? ФОТОУнікальний склад авокадо сприяє тому, що він благотворно впливає на здоров’я організму, покращує серцево-судинну систему, підтримує пружність шкіри, замінює тваринні білки і жири. Плід може вилікувати виразку, гастрит, анемію, жовчні захворювання, підсилює обмін речовин, запобігає появі пухлин і ракових клітин, тонізує нервову систему, покращує настрій. Можливо, саме тому авокадо стає все більш популярним у нашому краї. А це спонукає закарпатців до вирощування екзотичного фрукта.

Зокрема, ужгородка Анастасія Легоцька вже кілька років самотужки займається розведенням рослин. Не продає їх, використовує виключно для потреб родини, готує з авокадо чимало страв.

На Закарпатті – ягідний бум«Нещодавно археологи знайшли печерні малюнки, на яких зображено авокадо. Їм приблизно 12 тисяч років. За ними можна стверджувати, що фрукт подобався ще ацтекам і майя. Найчастіше я готую з нього паштет. Для цього беру стиглий фрукт, розчинюю його за допомогою виделки, а можна і в бленд ері, додаю зелень петрушки, перець, трохи соку лимону й солі. Декому подобається з часником. Авокадо можна додавати і в салати. Наприклад, взяти руколу, помідори чері, авокадо, кедрові горішки, кунжутну олію. Готується просто. Потрібно вимиту руколу помістити в салатницю. Не різати, а цілими листочками. Додати до неї помідорчики чері. Авокадо порізати невеликими скибочками. Додати в салат кедрові горішки та заправити кунжутною олією. Сама кунжутна олія надає салату апетитного смаку й аромату! Її можна купити в будь-якому супермаркеті. Не перемішуючи, їсти», – розповідає закарпатка.

За скільки можна купити закарпатську малину?А от вирощує вона авокадо зовсім не так, як інші.

Вибирає кісточку яйцеподібної форми, яка нагадує горіх, і досягає в довжину 6-7 сантиметрів, нанизує на зубочистки і товстішу частину частково занурює у воду.

Хоча авокадо можна одразу і висаджувати в ґрунт.

Він все одно проростає та й догляд за ним простий – достатньо поливати рослину і періодично обприскувати водою листочки.

Отже, поступово американський авокадо стає закарпатською рослиною.
Володимир Закарпатський, zakarpatpost.net

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp