Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатці завітали у Свидник (ФОТО)

27 червня 2017 р., 13:02

На свято української культури

У Свиднику відбулося традиційне яскраве свято ураїнської культури, мистецтва, літератури. Над синіми Бескидами урочисто звучали пісні і художнє слово. У благодатну симфонію цього свята внесла свою частку і делегація культурних діячів із Закарпаття

На запрошення Спілки українських письменників Словаччини сюди приїхали лауреат Національної премії України ім. Т. Шевченка, прозаїк Мирослав Дочинець, голова Закарпатської організації НСПУ, лауреат премії ім. П.Тичини Василь Густі, директор Всеукраїнського видавництва «Карпати» Віктор Браславець, директор ужгородського видавництва «Timpani» Ярослав Федишин, Заслужений лікар України, священик, поет Степан Біляк.

Розпочалася святкова імпреза у залі Піддуклянської бібліотеки у Свиднику. На зустріч прийшли голова Центральної ради Союзу русинів-українців Словаччини Петро Сокол, його перший заступник Павло Богдан, провідні майстри українського художнього слова Пряшівщини – голова Спілки українських письменників Словаччини, володар багатьох літературних відзнак, прозаїк, перекладач, публіцист Іван Яцканин, поет, літературознавець Степан Гостиняк та Юліуш Панько – всі вони лауреати премії ім. І.Франка (Словаччина), а також прозаїк та перекладач Іван Регула, директор Музею української культури і мистецтва у Свиднику, кандидат філологічних наук Ярослав Джоганик, редактор газети «Нове життя» (Пряшів) Мирослав Ілюк, освітяни, культурні та громадські діячі.

Відбулася справді щира, невимушена розмова про роль художнього слова, книги, у нових соціальних, політичних і суспільних умовах в Україні та Словаччині, у належному успадкуванні та збереженні чудових традицій щодо творчої співпраці українських письменників двох сусідніх держав.

Модератор зустрічі Іван Яцканин щиро привітав присутніх і запросив до виступу вокальний ансамбль зі Свидника. Юні співачки подарували учасниками в'язанку милих українських народних пісень.

Відтак Василь Густі передав сердечні вітання письменникам та шанувальникам художнього слова у Словаччині від побратимів-літераторів Срібної землі, зупинився на реалізації Договору про творчу співпрацю Закарпатської організації Національної спілки письменників України та Спілки українських письменників Словаччини, висловив щиру вдячність керівництву Центральної ради Союзу русинів-українців Словаччини за всебічну підтримку. На завершенння він подарував Піддуклянській бібліотеці у Свиднику, редакції журналу «Дукля», Спілці українських письменників Словаччини бібліотечку видань літераторів Закарпаття, а також свої власні поетичні збірки.

А от Мирослав Дочинець, зокрема, наголосив, що у Європу ми йдемо не від проголошення безвізового режиму, а від тих творчих і літературних зв'язків, фундамент яких заклали наші славні попередники по обидва боки кордону. Адже книга – це енергія, дух, благотоворні емоції, які спонукають до спільної праці для спільного блага. Пан Мирослав також подарував бібліотеку своїх власних видань, серед яких знані в Україні та за кордоном романи «Горянин», «Криничар», «Матфей» та інші.

Зворушливо привітав учасників зібрання Степан Біляк, який підкреслив благодатну роль слова у вихованні молодого покоління в дусі християнської моралі, любові до рідної мови та її культури. Звершив він свій виступ чудовим віршем про рідну мову і передав Піддуклянській бібліотеці пакунок із примірниками своєї збірки «У полоні щодення».

Очільники видавництв Віктор Браславець та Ярослав Федишин вели мову про набутий досвід видання в Ужгороді творів українських письменників Словаччини, перекладних видань тощо. Вони також подарували господарям зустрічі поважні бібліотеки книг українською мовою, що побачили світ у цих видавництвах.

Голова Центральної ради Союзу русинів-українців Петро Сокол подякував гостям за щирість і запевнив у всебічній, наскільки це тільки можливо у нинішніх умовах, підтримці. На згадку про зустріч, яка стала своєрідним заспівом до величного свята української культури і мистецтва у Свиднику, господарі й гості поклали квіти до пам'ятника поету-будителю Олександру Павловичу і сфотографувалися біля монументу.

Продовжила свято авторська виставка живопису народного художника України Василя Свалявчика та його сина – члена Національної спілки художників України – Петра. Виставка розгорнулася у Музеї української культури у Свиднику і привернула увагу чисельних шанувальників українського образотворчого мистецтва Пряшівщини.

Вершиною свята став самобутній концерт в амфітеатрі, в якому взяли участь аматорські колективи із Пряшівщини, славнозвісний Піддуклянський ансамбль пісні і танцю, колективи із України.




Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp