Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Хто напав на закарпатську сім’ю? (ФОТО)

1 липня 2014 р., 17:01

Пр це розповів Павло Памфілов.

Від систематичної цілісності та послідовності дій слідчого залежить підсумковий результат його роботи, оскільки саме він впливає на долю підозрюваного, який може опинитися за гратами, або ж відновити своє добре ім’я.

У складних конфліктних ситуаціях слідчий зобов’язаний залишатися господарем своїх почуттів і прагнень, мусить зберігати вірність моральним та професійним принципам, уникати почуття упередженості чи особистої приязні. Кожну справу повинен пропустити крізь себе, розібратися в найменших деталях, докопатися до істини і відновити справедливість.

Про те, як правоохоронні органи розслідують та борються зі злочинністю, розповів заступник начальника слідчого відділення Тячівського РВ УМВС в Закарпатській області Павло Геннадійович ПАНФІЛОВ.


– Павле Геннадійовичу, які злочини скоєні протягом останнього часу слідство може назвати резонансними для району? З чим це пов’язано?


В грудні минулого року було скоєне вмисне вбивство в селі Калини громадянки Г.М.Бойчук, яке вдалося успішно розкрити. Від початку поточного року органами зареєстровано три вбивства та п’ять розбійних нападів. Зокрема, розбійний напад на настоятеля Бедевлянського монастиря отця Іова Стеця, напад на сім’ю в селі Грушово, а також два вбивства – дівчини-бармена з Солотвина (підозрювані в скоєнні злочину знаходились врозшукуі нещодавно були затримані), та чоловіка на АЗС «Укрнафта» в Солотвині, розслідування якого триває. Крім того, за два останні роки в районі збільшилася кількість крадіжок приватного майна (злочинів проти власності). Це пов’язано, насамперед, з економічними труднощами та відсутністю трудового забезпечення населення в районі.

– Як проходить робочий день слідчого, що в ньому цікаве?

– Це звичайна робота, яка розпочинається з короткої наради за участі начальника райвідділу та його заступників. На зібраннях проводиться планування, згідно якого, правоохоронці проводять слідчі експерименти, призначають експертизи тощо. Зауважу, що слідчому необхідно бути всесторонньо обізнаному, адже є злочини у сфері економіки, проти життя і здоров’я особи, у сфері господарської діяльності, посадові злочини та інші.

Від слідчого у значній мірі залежить доля обвинуваченого: його оправдають чи засудять.

Які засоби і прийоми зазвичай використовує слідчий для встановлення істини?

– Під час проведення досудового розслідування слідчий повинен детально з’ясувати всі обставини скоєння злочину, дослідити докази та дані, які обвинувачують, або ж спростовують вину особи, що притягується до кримінальної відповідальності. Нормами нового КПК передбачено деякі заходи щодо підозрюваних осіб, які дають можливість пом’якшити покарання шляхом укладення двосторонніх угод «Про примирення» та угоди «Про визнання винуватості».

– Павле Геннадійовичу, чи виявляють бажання працювати випускники міліцейських вузів у слідчому відділі?

– Робота складна, тож на даному етапі, за останні 2-3 роки, склад слідчого відділення Тячівського райвідділу декілька разів змінювався. Прийшло багато молодих спеціалістів, однак, ті, хто не витримував навантаження, а також специфіку роботи, переводилися, або ж взагалі звільнялися. Загалом, на одного слідчого, в середньому, припадає від 40 до 50 кримінальних проваджень. Декілька разів на місяць слідчі заступають на цілодобові чергування у складі слідчо-оперативної групи. Штат До речі, протягом останніх двох років слідче відділення райвідділу поповнилося кількома дівчатами, зокрема це Олеся Плиска, Тетяна Бенца, Мар’яна Веприк та Вікторія Павлик.

– Які проблеми найбільше допікають міліцейському слідству?


– Швидкоплинність кадрів, низька заробітна плата, велика відповідальність та недосконалість законодавства, яке на даному етапі потребує глибоких, кардинальних змін.


– З приводу чого отримуєте найбільше скарг?

– Люди скаржаться, якщо злочини залишаються нерозкритими, або їм не відшкодовують моральні та матеріальні збитки, у випадку, коли не встановлено особу злочинця.

– Чи значним є ваш трудовий стаж в правоохоронних органах?


– Після закінчення Львівського інституту внутрішніх справ, я працював оперуповноваженим, згодом – старшим оперуповноваженим відділення карного розшуку. З 2002 року працюю у слідчому відділенні Тячівського райвідділу, а з 2009 року займаю посаду заступника.


Чи були у вашій практиці випадки, коли особа злочинця викликала здивування?

– Так. Останній розбійний напад у селі Грошово, який скоїли троє юнаків, двоє з яких – неповнолітні. Обставини злочину вказували на високу професійність, оскільки злочинці використовували предмет, схожий на зброю та застосовували маски для прикриття облич. Запам’ятався і випадок, коли чоловік прийшов до райвідділу зі щиросердним зізнанням, що вбив власну дружину. Під час розслідування підозрюваний повідомив правоохоронцям, що намагався покінчити з життям, однак після невдалого самогубства вирішив здатися добровільно.


Чи користуєтеся інформацією соціальних мереж для розслідування того чи іншого кримінального випадку?

– Ведемо моніторинг соціальних мереж в Інтернеті. У випадку виявлення фактів, які містять ознаки кримінальних правопорушень, подію реєструємо в журналі «Єдиного обліку Тячівського РВ». Інколи особи, часто самі того не підозрюючи, виставляють інформацію, або відео, яке стає у нагоді під час розслідування тієї чи іншої справи.

– Чи допомагають фільми, або книги, пов’язані з професією, адже їх є доволі багато?

– Переглядаю фільми та серіали, пов’язані з професійною діяльністю. Можу з упевненістю сказати, що режисери та сценаристи не показують справжнього життя слідчих. Фільмам притаманна більше романтика, аніж справжні факти та рутина, які забирають багато часу та енергії для розкриття того чи іншого злочину.

– Дякую за розмову. Успіхів Вам і хай робота не буде рутинною!











Розмовляла Ірина ПЛИСКА, газета «Дружба»

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp