Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Анастасія Пентек: «Реформа пенсійної системи в нашій країні є життєво необхідною»

29 червня 2017 р., 12:04

Відверто про важливе.

В Україні розпочинається пенсійна реформа. Нещодавно прем’єр-міністр Володимир Гройсман презентував основні положення законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення пенсій». А 7 червня у Верховній Раді відбулися парламентські слухання щодо реформування пенсійної системи. В чому його суть і що чекає на українців у цьому плані – наша розмова з Анастасією Пентек, начальником головного управління ПФУ в Закарпатській області.

Анастасіє Юріївно, ви брали участь у парламентських слуханнях. Про що йшлося?

– Всебічно обговорювалися проблемні питання у сфері пенсійного забезпечення громадян, звучало багато конкретних і раціональних рекомендацій щодо проведення в Україні національної пенсійної політики. Реформа передбачає системну роботу, яка має змінити діючі механізми призначення пенсій, закласти нові фінансові й соціальні основи, що дозволило б протягом 10 років досягти бездефіцитності бюджету Пенсійного фонду. Хочу зазначити, що зміни стосуватимуться всіх – і тих, хто вже перебуває на пенсії, і тих, хто на неї вийде в майбутньому. Але більшою мірою пенсійна реформа все-таки орієнтована на майбутніх пенсіонерів.

Що конкретно зміниться для пенсіонерів?

– Передусім ідеться про обов’язкове осучаснення пенсій, тобто їх перерахунок здійснюватиметься відповідно до зростання середньої заробітної плати, з якої сплачуються внески, та рівня інфляції. Причому робитиметься це щорічно в автоматичному, а не ручному, як досі, режимі. Це одна з головних складових пенсійної реформи. Нагадаю, що останнє осучаснення пенсій здійснювалось у 2012 році, в той же час мінімальну зарплату підвищували 9 разів. І сьогодні дві третини пенсій навіть не досягають розміру прожиткового мінімуму. Фактом є і те, що зараз розміри пенсій залежно від року призначення відрізняються більш ніж утричі.

Дуже болючою для пенсіонерів є зрівнялівка – коли людина з багаторічним стажем отримує не набагато більше, ніж той, у кого він невеликий. До прикладу, акушерка однієї з сільських амбулаторій Перечинщини віддала своїй нелегкій професії 60 років. Вийшла на пенсію в 78 і отримує зараз 1698 гривень. Розрахунок розміру її пенсії робився із застосуванням показника середньої заробітної плати 1197 гривень (саме він береться для розрахунку пенсії після травня 2012-го).

З 1 жовтня 2017 року уряд пропонує перерахувати раніше призначені пенсії, виходячи з показника середньої заробітної плати 3764,40 гривні. За ним обчислюють пенсії, що призначають у 2017 році (середній розмір зарплати за 2014, 2015 та 2016 роки). Перерахунок пенсій, який пропонує здійснити уряд, ліквідує цей дисбаланс. І колишній акушерці, про яку йшлося вище, переглянуть розмір пенсії з урахуванням нового показника середньомісячної зарплати та стажу її роботи.

Уряд пропонує вже з 1 жовтня, а не з 1 грудня, як передбачає бюджетний закон на 2017 рік, переглянути розмір мінімальної пенсії – вона зросте до 1373 гривень. За новою формулою перерахують, тобто підвищать, пенсії близько 5,6 мільйона українців (усього в країні 11,9 млн пенсіонерів. – Авт.). У нас на Закарпатті перерахунок стосуватиметься понад 120 тисяч із понад 270 тисяч пенсіонерів. Частина після осучаснення отримуватиме удвічі більшу пенсію.

Надалі базовий показник зарплати для розрахунку виплати буде автоматично збільшуватися за ставкою, що становитиме щонайменше половину від темпів зростання середньої зарплати по Україні. Із 1 січня 2018 року мінімальна пенсія становитиме 40 відсотків від мінімальної зарплати. Також із жовтня цього року уряд пропонує скасувати 15-відсотковий податок для пенсіонерів, які працюють. Вони отримуватимуть заробітну плату й пенсію в повному обсязі.

Але ж це колосальні гроші. Де уряд візьме їх?


– Так, це величезні кошти. Тільки на підвищення пенсій із 1 жовтня необхідно додатково 11 – 12 мільярдів гривень. За підрахунками, Пенсійний фонд акумулює ці кошти, зокрема і завдяки підвищенню мінімальної заробітної плати. Основне ж джерело наповнення Пенсійного фонду – легалізація зарплати. Сьогодні статистика вражає: із 26,3 мільйона українців працездатного віку зайняті лише 16,2 мільйона, а страхові внески на постійній основі сплачують лише 10,5 мільйона. За півтора мільйона сплачує держава. Не краща ситуація і на Закарпатті: в області на одного працюючого припадає 1,4 пенсіонера. Причому якщо, скажімо, на Ужгородщині на одного працюючого припадає 0,5 пенсіонера, то на Воловеччині – 2,3, на Тячівщині – 2,1. Погодьтеся, це критичне навантаження на Пенсійний фонд і загалом на економіку держави.

Як вираховуватиметься трудовий стаж?

– Тут змін не буде. Він складатиметься з двох частин: стаж за даними трудових книжок – до 1 липня 2000 року та за системою персоніфікованого обліку загальнообов’язкового пенсійного страхування – після 2000-го. І перший, і другий матимуть абсолютно ідентичне значення для процесу нарахування пенсій.

Нас лякали черговим підвищенням пенсійного віку. Чи можемо вже бути спокійними, що цього не станеться?

– Наразі уряд задекларував реформу без підвищення пенсійного віку. Але треба зазначити, що вона передбачає нові вимоги до тривалості страхового стажу. З 1 січня 2018-го пенсію за віком у 60 років призначатимуть за наявності 25 років страхового стажу. Кожні 12 місяців розмір його збільшуватиметься на один рік. І вже у 2028-му, аби отримати пенсію за віком, необхідно буде мати 35 років трудового стажу. Разом із тим, якщо особі не вистачає стажу, вона зможе допрацювати необхідну кількість років або придбати належну тривалість страхового стажу. Починаючи з 1 січня 2019- го, особам, у яких трудовий стаж становитиме 15 років, пенсію за віком призначатимуть у 65. Ті, в кого страховий (загальний) стаж буде менше 15 років, матимуть право на призначення державної соціальної допомоги після досягнення 65 літ за сукупним доходом сім’ї.

Разом із тим, пропонується ціла система стимулювання пізнішого виходу на пенсію. Планують залишити чинну систему доплати за більш пізній вихід на пенсію: за кожен додатковий місяць страхового стажу – плюс 0,5 відсотка від нарахованої пенсії, або 6% за рік. Якщо ж людина виходить на пенсію з відстрочкою понад 5 років, така доплата становитиме 0,75 відсотка від нарахованої пенсії за кожен місяць страхового стажу після досягнення 60-ліття, або 9% за рік.

Хочу підкреслити: те, про що я говорила вище, – це пропозиції уряду, викладені в законопроекті. У процесі його обговорення буде внесено багато поправок і зауважень, тож кінцевий документ для голосування, очевидно, суттєво відрізнятиметься від теперішнього.

Як ви гадаєте, чи вдасться розпочати реальні реформи вже цього року?

– Без сумніву, реформа пенсійної системи в нашій країні не тільки давно назріла, а є життєво необхідною. Недарма Володимир Гройсман заявляє, що Пенсійний фонд України гарантовано збанкрутує через п’ять років, якщо уряд його не реформує.

На сьогодні законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення пенсій», про який ми говоримо, схвалений не тільки урядом, а й Міжнародним валютним фондом та Світовим банком, його минулого тижня розглянула Національна рада реформ. Чи вдасться народним депутатам проголосувати його до парламентських канікул, а отже, розпочати реформу ще цього року, то вже питання. Але як би там не було, фактом є те, що механізм реформи запущено, і як уряд, так і суспільство загалом готові до цієї реформи.

Наталія МИГАЛИНА, газета "Новини Закарпаття"


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp