Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

16-ти поверхівка в Ужгороді залишиться без водопостачання

29 червня 2017 р., 16:21

Більше 500 чоловік ризикують 1 липня залишитись без водопостачання з вини міськради, яка два роки тому здала в оренду належне їм за законом підсобне приміщення.

Наразі мешканців тероризують, комунікаційне обладнання нищать невідомі, а чиновники міськради відвертим шантажем намагаються схилити правління ОСББ до поступок, наслідком яких може стати нищення самого будинку.

Минулого четверга, 22 червня, на стінах будівлі з’явились оголошення про те, що з 1 липня КП «Водоканал», цитата, «не зможе забезпечувати цілодобовим водопостачанням житловий будинок № 2 по пр. Свободи, а також подавати воду споживачам вище 5-го поверху, в зв’язку із небажанням ОСББ надати підсобні приміщення для розміщення сучасного насосного обладнання». Як розповіла голова ОСББ «Газда-2015», на балансі якого перебуває будинок, ні її, ні інших членів правління ні усно, ні письмово про критичну ситуацію повідомлено не було. Листів на ОСББ теж не надходило. (фото оголошення)

«Після вихідних ми поприїздили і знайшли ці оголошення. Без штампів, підписів, просто роздруковані листки, якими нас винять у ситуації і запрошують на якісь переговори. Суть питання в тому, що вже не перший рік директор підприємства пан Карташов намагається схилити нас до встановлення насосів у підвалі, - розповідає голова ОСББ «Газда-2015» Вікторія Казмірова.- Чому ми не згоджуємося? Бо наш величезний будинок стоїть на грунтових водах, через що підвали весь час напівзатоплені. Періодично ми буквально черпаємо звідти воду відрами разом із, даруйте, фекаліями через стару каналізацію. Плюс до всього, насосне обладнання завжди створює вібрації, яких будівля, скоріше за все не витримає.» (фото тріщини).

«Він (Карташов, - ред.) звертався із таким проханням до нас, мешканців будинку, й раніше, на що 90 % співвласників відповіли категоричною відмовою. Це зафіксовано протоколом загальних зборів. І ось нас вже не питають, а ставлять перед фактом: або насоси у підвал, або будете жити без води, - розповідає член правління ОСББ Галина Атягіна.- Зараз нам качають воду насоси, які розміщені у бойлерній на пл. Богдана Хмельницького 2 А, нашому підсобному приміщенні. Там же знаходиться і наша електрична підстанція (газопостачання відсутнє, - ред.). Так було все «життя» нашого будинку. Цю бойлерну міськрада незаконно віддала якимось людям в оренду, незабаром ще й пустить «з молотка», а нас же намагаються змусити власними руками розвалити будинок.» (фото підписів)

Два роки тому, коли ОСББ тільки створили, приміщення бойлерної і справді на баланс об’єднанню не передали, хоча, зі слів спеціалістів, це напряму передбачає закон.

«Згідно свідоцтва на право власності, власником даного приміщення являється територіальна громада м. Ужгород, - розповідає адвокат, голова Закарпатського осередку «ДемАльянсу» Олександр Пересоляк. – В перспективі це свідоцтво має бути скасоване. Приміщення є допоміжним і забезпечує життєдіяльність будинку, а закон говорить, що такі приміщення передаються на баланс ОСББ разом із самим будинком автоматично. Цього зроблено не було. Натомість у листопаді 2015-того, тобто вже після створення ОСББ, що є важливим моментом, без інформування та згоди мешканців його здали в оренду приватному підприємству «ЗЕМГРУПП». Допоки у бойлерній перебуває обладнання, продати її навряд чи вийде. Саме тому зараз мешканців, не побоюсь цього слова, буквально тероризують з усіх сторін.»

«Ситуацій було багато. І публічних, і приватних, і з погрозами, і зі спробами змістити мене з поста, і з якимись людьми, які наче надають дозвіл на перенесення обладнання, а самі навіть не є власниками квартир у будинку, - продовжує голова ОСББ «Газда-2015» Вікторія Казмірова. - Два тижні тому невідомі взагалі увірвалися до бойлерної і намагались розбити один із насосів. Пан Карташов не залишав нас в спокої тривалий час, але зараз дійшло до справді серйозної ситуації. Ми – це ж наче маленьке село. Нас - п’ять сотень людей, серед яких пенсіонери і діти, але як ми будемо виживати не хвилює нікого,» - скаржиться жінка.

«Найкращим варіантом було б, звісно, забрати бойлерну на баланс ОСББ, але тут нам палиці в колеса вставляє міськрада, - розповідає член правління ОСББ Василь Пуля. – Ми навіть не можемо отримати жодної технічної документації на це приміщення. Звертались і до міськради, і до Богдана Андріїва особисто – на руках тільки три письмові відмови під різними надуманими приводами. А місяць тому нас ще й намагались шантажувати. На засідання комісії, де розглядалося наше клопотання про виділення із бюджету коштів на заміну електромережі та щитової, незрозуміло чому навідався пан Карташов із начальником Департаменту міського господарства Ужгородської міської ради Бабідоричем. Вони заявили, що гроші ми отримаємо, якщо дозволимо встановити насоси. Ми не погодились. Грошей нам, відповідно, не дали.»

За словами Олександра Пересоляка, така поведінка зайвий раз вказує на особисту зацікавленість начальника КП «Водоканал» у звільненні приміщення бойлерної.

«Ми взагалі підозрюємо, що Самсонов, на якого зареєстрована фірма-орендар, це так званий піджак самого Станіслава Карташова, - каже він. - Чому? Тому що саме начальнпик комунального підприємства наразі забудовує зелену зону неподалік готелю «Ужгород» і, власне, бойлерної. Нещодавно ми подавали запит по цьому будівництву до міськради із проханням ознайомитися з договором оренди. Інформацію нам не надали, але що він таки існує, укладений ще у 2005-му році на ім’я самого Карташова, ми таки з’ясували. До всього, ще й незадекларований чиновником. Вимальовується очевидна рейдерська схема захоплення ласого шматочка землі в центрі міста, яку чомусь бачать всі, окрім правоохоронних органів та мера міста.»

«Ми боїмось залишитись без води, - каже Вікторія Казмірова. – Але і насоси ставити у підвал теж. А що буде із трансформаторами? Їх же не поставиш у вологе затоплене підвальне приміщення, а більше нікуди… Ще ми боїмось, що бойлерну знесуть, адже там лише 3 на 5 метрів, і почнуть будувати багатоповерхівку. Такі чутки, причому далеко не безпідставні, по місту вже ходять. Боїмось, що там же буде і дорога загального користування, парковка, проводитимуть комунікації, виділять тому будинку зелену зону за рахунок нашої... Наш дім у найкращому випадку залишиться без нормального водопостачання, прилеглої території і з просіданнями фундаменту, а в гіршому - взагалі просто рухне. Тому нам не залишається нічого іншого, ніж захищати свою домівку,» - резюмувала вона.




Прес-служба Закарпатського обласного осередку ПП "ДемАльянс"

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp