Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Проблеми русинів Закарпаття вирішували на світовому рівні (ВІДЕО)

5 липня 2017 р., 13:48

Порушили важливу тему

Численні звернення та різного роду резолюції щодо визнання підкарпатських русинів окремим етносом за багато років уже набили оскомину.Їх уперто не чує українська влада, замовчує або ж надто кволо на них реагує Євросоюз, результату як такого немає.

І зараз дане питання продовжує залишатися одним з головних завдань Світового русинського конгресу, зазначив у своєму звіті на нещодавньому форумі у хорватському місті Осієк керівник цієї найбільшої міжнародної організації русинів Штефан Лявинець.

Та в умовах тотальної глобалізації потрібні нові підходи задля збереження культури й етносу малих народів.

Європейці вважають, що визнання русинів Закарпаття національною меншиною належить до компетенції держави Україна, яка не є членом Європейського парламенту,- каже професор Ягеллонського університету, польська русинка Олена Дуць-Файфер. -Тому більш продуктивно було би це питання ставити в розрізі асиміляції, якої зазнають русини не тільки в Україні, але і в інших країнах, де вони компактно проживають. Тоді є більше шансів, що на нього відреагує Європарламент.

Цю думку Олена Дуць-Файфер висловила з трибуни 14-го Світового конгресу русинів.

Нагадаємо, про необхідність нових підходів у визначенні статусу підкарпатських русинів наголошував також керівник закарпатської делегації Микола Бобинець, говорили про це й інші делегати.

Свою думку з приводу русинської проблематики на Закарпатті висловив і гість Конгресу, депутат ВР України VII скликання Іван Бушко.

Наразі у відео подаємо коментарі делегатів та гостей Конгресу.

Русиини щазначають, що їх уперто не чує українська вдлада. Їх питання набу3ває піку і гостроти весь час. Тому цю тему  порушили на світовому конгресі, - деталі у сюжеті "Голос Карпат":



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp