Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Іван Кукушкін - про інвестиції у спорт (ФОТО)

31 липня 2017 р., 19:32

На Закарпатті лідером у розвитку такого виду спорту як греко-римська боротьба є по праву мукачівський спортивний клуб ім. Михайла Токаря.

А доводить до вершин наших спортсменів заслужений тренер України Іван Кукушкін, який вже має цілу плеяду вихованців серед яких чемпіони та призери Світу та Європи.

Незважаючи на літню пору, у залі клубу поряд тренуються кремезні хлопці зі своїми молодшими колегами.

– Греко-римська боротьба приносить найбільше залікових балів для Закарпаття серед усіх олімпійських видів спорту, - розпочав нашу розмову Іван Іванович Кукушкін, – до неї підтягуються фехтування, гандбол та гірськолижний спорт, хоч останній міг би бути в значно кращому стані, але для цього, незважаючи на те, що в нас гірський ландшафт ще потрібно підтягувати інфраструктуру.

– Іване Івановичу, як вдалося в Мукачеві створити такий центр для розвитку греко-римської боротьби?

– Після розвалу союзу в області де-не-де існували розрізнені осередки цього виду спорту, лише в 1997 році завдяки ініціативі Михайла Токаря була створена Закарпатська федерація греко-римської боротьби. Були об’єднали всі осередки та секції греко-римської боротьби з м. Мукачева, Мукачівського, Тячівського, Виноградівського, Хустського та Берегівського районів в єдидну структуру. Вже через три роки (в 2000 році)на дебютному для нашої обласної команди чемпіонаті України серед кадетів (юнаки до 17 років) збірна Закарпаття посіла друге загальнокомандне місце. Вперше тоді чемпіонський титул вибороли Володимир Логойда та Дмитро Златкін. Згодом Володимир ставав триразовим чемпіоном Європи серед кадетів, вигравав чемпіонат Європи серед молоді, був срібним призером чемпіонату України серед дорослих, два рази зупинявся за крок до п’єдесталу пошани на чемпіонаті світу ( 5-е місце). На жаль, Володимир вирішив завершити активну спортивну кар’єру, гадаю він зробив це зарано. Після нього лідерську естафету підхопив Дмитро Златкін, який у 2002 році став призером чемпіонату Європи. В 2014 році Олександр Кухта ставав призером чемпіонату світу серед студентів, ще один наш спортсмен Павло Молнар на чемпіонаті світу серед юнаків також виборов срібло. В 2012 році команда нашого клубу ім. М. Токаря посіла друге командне місце на чемпіонаті України, поступившись лише борцям з команди збройних сил України, які складають ядро національної збірної країни. В цьому році ми також завершили чемпіонат на третьому місті серед усіх команд. Двоє наших вихованців стали призерами чемпіонатів Європи-2017: Сергій Козуб виборов срібло серед атлетів до 23 років, а Олег Халілов серед 14 річних борців здобув бронзову нагороду. Вже в цьому році в нашій команді двоє борців виконали нормативи майстрів спорту міжнародного класу. Загалом, 18 наших вихованців ставали призерами на чемпіонатах Світу та Європи.

– Закарпатські спортсмени постійно потрапляють до складу збірних?


– Так. Зокрема, наш вихованець Юрій Шкрюба, є другим номером в складі збірної країни в своїй ваговій групі (до 85 кг). В минулому році Юрій виборов срібло на Кубку Європи, а на Кубку світу став шостим. На престижних міжнародних змаганнях, які проходили в Києві минулого року Юрій переміг у фіналі іншого українця Олександра Шишмана , який до слова у півфіналі здолав учасника Літньої Олімпіади Жана Беленюка. Завдяки цьому успіху Юрій здобув путівку на ЧЄ-2017. На жаль, на континентальних змаганнях нашому атлету не пощастило – він посів лише п’яту сходинку, хоч відчайдушно боровся. За вихід до фіналу мінімально поступився турецькому борцю, а в боротьбі за бронзу програв німецькому спортсмену турецького походження, але не обійшлося без суддівської допомоги суперникам Юрія, останній двобій проводив суддя з Туреччини, який дав німцю бал, начебто за пасивність нашого борця, завдяки якому німець пройшов далі. А на чемпіонаті України-2017 Юрій у півфіналі боровся з Жаном Беленюком поступився лідеру збірної й посів третє місце. Інші наші спортсмени – призери чемпіонатів Європи та Світу також перебувають у стані збірних різних вікових груп.


– Знаю, що на минулу Олімпіаду в Ріо-де-Жанейро мав потрапити закарпатець Євген М’який, але чомусь він так і не поїхав до Бразилії?

– На жаль, не склалося. Саме напередодні Олімпіади Євген отримав травму, тож вихованець Йосипа Болдижара через це не зміг взяти участь в Іграх. На жаль, таке в спорті трапляється…

– До яких змагань готуєтеся тепер?

– Наразі в Запоріжжі проходять навчально-тренувальні збори, в ході яких відбувається відбіркові змагання до чемпіонатів світу – 2017 серед юніорів (пройде в Фінляндії 4-7 серпня) та дорослих (відбудеться 21-26 серпня у Франції). На зборах перебувають Євген М’який та Павло Молнар. До Фінляндії також поїде й Сергій Козуб, який виборов це право через успіх на ЧЄ.

- Як залучаєте дітей до цього виду спорту?


- В нас з цим проблем немає. Греко-римська боротьба – популярний вид спорту в Мукачеві. Щороку до нас приводять дуже багато дітей, близько 300, а потім іде природній відбір. Через певний час після початку навантажень більша частина відсіюється, залишаються лише ті, яким цей спорт по-справжньому подобається. Ми стараємося втримати дітей шкільного віку в нашій секції. Не обов’язково, щоб кожен із них став спортсменом – головне, щоб дитина гармонійно розвивалася, вела здоровий спосіб життя. Працюємо на тим, щоб відвернути дітей від різних негативних явищ, які бачимо на наших вулицях.

- Хто допомагає вашому клубу, сприяє поїздкам спортсменів на змагання?

- Левова частка витрат лежить на голові федерації Іллю Токарю, завдяки якому цей вид спорту активно розвивається й прогресує. Окрім витрат на відрядження спортсменів, амуніцію, через нашу федерацію видаємо премії кращим нашим спортсменам. Потрібно, щоб у всіх видах спорту були такі меценати, які б робили інвестиції в наших дітей. Вкладаючи кошти в спорт, ми розвиваємо наше майбутнє. Сподіваюся, що скоро це налагодиться, адже не може бути увесь час погано в цьому плані в нашій країні.

- Щоб хотіли побажати шанувальникам греко-римської боротьби?

- Хочеться, щоб у нас побільшало людей, яким не байдужий спорт і які хочуть вкладати кошти в нього. Змушений констатувати, що великим недоліком для Мукачева та району є відсутність нормального спортивного залу. Для міста з населенням більше 80 тисяч – це великий недолік. Навіть у Тячеві вже збудували хороший спортивний зал, а в нашому місті немає. Знаю, що угорці хочуть тут відкрити футбольну академію з відповідною інфраструктурою, а чому ми не можемо, чому наша влада цього не хоче? Не так давно в с. Визниця на Мукачівщині був збудований хороший спортивний зал у школі, ось такий спортивний зал має бути в кожному закарпатському селі. Повірте, в таких умовах точно виростатимуть майбутні чемпіони.

Після розмови з тренером враженнями про успіх на чемпіонатах Європи поділилися самі спортсмени.

Сергій Козуб, срібний призер ЧЄ – 2017 до 23 років до 66 кг:

- На чемпіонаті Європи, який відбувся в березні-квітні в Угорщині поступився росіянину за вихід до фіналу й виборов бронзову нагороду, перемігши сильного грузинського борця. Однак, росіянина нещодавно дискваліфікували через допінг і мені мають присудити срібло. Наразі готуюся до ЧС-2017 серед юніорів, завдяки сріблу на ЧЄ я автоматично отримав можливість без участі у відборі потрапити на ЧС, однак на всяк випадок готовий ій до відбору, адже в Україні дуже багато класних борців й конкуренція велика. А головну ціль, яку ставлю перед собою – хочу потрапити на Олімпіаду до Токіо в 2020-му році, для цього маю всі шанси.

Олег Халілов, бронзовий призер ЧЄ -2017 серед школярів до 15 років до 38 кг:

– У напруженій боротьбі поступився в півфіналі російському борцю і в підсумку посів третє місце. А моя мрія – стати олімпійським чемпіоном.

Розмову записав Роман СЕНИШИН


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp