Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Створення умов для забезпечення житлом молоді, учасників АТО та переселенців в Закарпатській області обговорено на круглому столі

8 серпня 2017 р., 18:00

Сьогодні, 8 серпня в облраді відбувся круглий стій на тему: «Створення умов для забезпечення житлом молоді, учасників АТО та внутрішньо-переміщених осіб в Закарпатській області».

Головував – керівник правління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» Сергій Комнатний.

З вітальним словом до учасників заходу та з конкретними пропозиціями звернулися заступник голови облради Петро Грицик та заступник голови облдержадміністрації Віктор Микулін.

Сергій Комнатний у своєму вступному слові зазначив, що житлові питання в усі часи турбувало людей. Нині воно також має свою гостроту, оскільки країна - у війні і до числа потребуючої житла молоді додалися воїни АТО та їх сім’ї, внутрішньо переміщені особи. Далі він наголосив, щоб без достойного житла нема розвитку людини, родини, суспільства. Бо ж не маючи даху над головою, молоді люди не особливо поривається створювати сім’ї, народжувати дітей і т.д. А це уже не тільки соціальний фактор розвитку держави, а й економічний. Тому питання доступного житла нині необхідно вирішувати разом з виконавчою та самоврядною владами на місцях. Серед кращих назвав Харківську, Черкаську та Миколаївську області, де задіюються різні програми та механізми вирішення житлових питань.

- Ситуація на Закарпатті є на рівні середнього, оптимізму додає зустріч з головою облради Михайлом Рівісом, який насправді підтримує вирішення питання забезпечення житла для молоді, учасників АТО та внутрішньо переміщених осіб, - підкреслив посадовець.

Далі С.Комнатний розповів, що з нагоди 25 річчя створення Фонду він провів відкрите засідання наглядової ради з участю представників всіх регіонів України. І це дало свої результати: робота на місцях активізувалася.

Йшлося і про те, що разова компенсація від держави 30 % від вартості житла отримала схвальні відгуки. Та оскільки сьогодні на порядок денний визріло ще одне актуальне питання – забезпечення житлом воїнів АТО та внутрішньо переміщених осіб, то уряд не тільки продовжив ще на 5 років кредитування житла для молоді, а й вніс зміни до Закону №1954 в частині фінансування, а саме: для цієї категорії заявників - 50 % компенсації вартості житла від держави.

Директор регіонального управління Фонду Галина Дудчук фахово, зі знанням питання коротко прозвітувала про свою роботу з місцевими органами виконавчої влади і самоврядування в напрямку реалізації діючих житлових програм і ухвалення аналогічних документів на майбутній період.

- Слід сказати, що соціальна проблема забезпечення житлом таких категорій громадян як учасники АТО та внутрішньо переміщені особи на Закарпатті залишається актуальною. На жаль, нема змоги надати їм безкоштовне житло. Однак запроваджені спеціальні програми – це вихід із ситуації. Програмні механізми дали змогу забезпечити за останні 5 років 39 молодим сім’ям житло та завершити будівництво ще 7 житлових будинків. Крім того 109 сімей отримали відшкодування відсотків по кредитам комерційних банків. З появою питання про надання житла учасникам АТО розроблено нову Комплексну соціально-економічну програму забезпечення молоді, учасників АТО та внутрішньо переміщених осіб житлом у Закарпатській області на 2018- 2022 роки та внесено на розгляд обласної ради. Цей документ, я впевнена, допоможе нам зняти соціальну напругу в краї, - наголосила Г.Дудчук.

Присутній на засіданні голова Громадської організації «Спілка Учасників Бойових Дій «Об’єднані війною» Микола Марчишак, який пережив полон після Іловайської трагедії в серпня 2014 року, був не багатослівним. Ввічливо вислухав і сказав:

- На сьогодні чимало є таких родин з числа моїх побратимів,у т.ч. інвалідів ІІ-ої та ІІІ –ої груп, де виховуються більше двох діток, які мають родинну турботу і любов, та не мають нормальних житлових умов. В деяких нема фінансових можливостей навіть винаймати квартиру. І мене це тривожить. А тому, державна підтримка воїнам АТО - 50 відсотків вартості доступного житла – є добрим знаком для нас. Якщо до цього додати 25% – від обласного бюджету і 10 % - від міського, інші – за рахунок воїнів, то це було б виходом із ситуації, - наголосив Микола Марчишак. Він також спитав посадовця, чому в цьому Законі об’єднані учасники АТО та внутрішньо переміщені особи? Були й інші питання від інших учасників круглого столу, які охоче ділились своїми думками та пропозиціями.

Усі внесені пропозиції будуть зараховані до протоколу круглого столу, слушні - ляжуть в основу затвердження Комплексної соціально-економічної програми забезпечення молоді, учасників АТО та внутрішньо переміщених осіб житлом у Закарпатській області на 2018- 2022 роки.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp