Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Закарпатті цвіте красива небезпека (ФОТО)

10 серпня 2017 р., 10:21

Рослина, яка несе загрозу

Варто бути вкрай обережними.

{g}

Лаконос американський - екзот, який став одним з найбільш суперечливих рослин сучасності через свої властивості.Лаконос американський, або фітолакка американська (лат. Phytolácca americána) - багаторічна трав'яниста рослина, серед екзотичних культур, які можна зустріти в наших садах, отримала найбільшу популярність. Батьківщина - Північна Америка.

У мережі про нього можна знайти повністю протилежні відомості. Одні автори стверджують, що рослина дуже отруйна, інші пропонують використовувати його в лікувальних цілях і навіть в їжу. Думки розділяються не тільки з приводу властивостей лаконоса. Існує плутанина і в назвах. Лише одне не викликає сумніву: рослина – декоративна.

Лаконос подекуди досягає трьох метрів у висоту. Потужний кущ привертає увагу здалеку. Лаконос декоративний дивує квітом з весни до осені. Зміни відбуваються постійно, що робить його дуже цікавим.Великі листи, товстий стовбур, білі суцвіття-свічі до настання осені перетворюються на грозна чорних, блискучих ягід, а стебла забарвлюються в яскраво-малиновий. Стадії зів'ялих квітів у лаконоса немає. Це поєднання надає рослині екзотичний вид. Нічого подібного в нашій природі немає.

Водночас, отруйні властивості лаконоса доведені вченими, причому отруйні всі частини рослини, від коренів до плодів. Вміст отрути в тканинах збільшується в міру росту рослини. Максимальна кількість накопичується, коли у стебел з'являється малиновий колір, а ягоди потемніли, але ще не дозріли. Втім, окультурені рослини, в наших кліматичних умовах, стають менш отруйними. Часто вони зовсім втрачають отруйні властивості.

При термічній обробці і бродінні отруйні речовини частково руйнуються. Це підтверджує відомості, що ягодами підфарбовують вино і компоти. При цьому ніхто не отруюється (правда, плодів беруть невелику кількість). Водночас, чимало авторів зазначають, що в малих дозах лаконос можна застосовувати в лікувальних цілях. Зараз такі дози називають гомеопатичними. Одна, дві ягоди в день не заподіють шкоди, але можуть принести користь. Кажуть, це допомагає від гіпертонії. Втім, сприйнятливість до отруйних речовин у всіх людей різна. Деяким може бути погано і від двох ягід. Тому займатися самолікуванням треба вкрай обережно!


Голос Карпат

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp