Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпаття об’єднало адвокатів (ФОТО)

6 липня 2014 р., 19:01

Засідання служителів Феміди відбулося у Мукачеві

 

Упродовж двох днів, 4-5 липня, в Мукачеві, на базі готельного комплексу «Інтурист», проходило розширене засідання Ради адвокатів України. 

Участь у ньому взяли представники фактично всіх регіонів (за винятком, із зрозумілих сумнозвісних причин, Луганської і Донецької областей та Криму) та запрошенні керівники регіональних органів адвокатського самоврядування.«Я не юрист за освітою, але відчуваю, наскільки важливі питання ви на своєму засіданні будете розглядати, – відзначив Мукачівський міський голова Золтан Лендел. – Вітаю в нашому старовинному Мукачеві еліту адвокатури України. Такий правозахисний інститут як адвокатура е невід`ємною складовою будь якого демократичного суспільства і його незалежність відповідає принципам європейських правових стандартів . Стосовно нашого краю та міста я дуже радий, що Олексію Фазекошу вдалося стабілізувати ситуацію в адвокатському середовищі Закарпаття. Сьогодні в суспільстві довіра до суддів, прокурорів мізерна. Ці системи чекає серйозне реформування. Тому сторона захисту, адвокатська, стає ще важливішою і важливим є і її ефективне функціювання . Вважаю, що на цьому засіданні Рада адвокатів України зробить багато в цьому напрямку, вирішивши нагальні питання адвокатської діяльності. Бажаю вам успіху. Ваша праця дуже важлива для всього суспільства , адже хто як не адвокат відстоює права і свободи людини».

Затим відбулася урочиста подія. Справа в тому, що ще 28 лютого НААУ заснувала благодійний фонд допомоги адвокатам з метою допомогти тим своїм колегам, які опинилися в скрутному становищі. Оскільки ж фонд буде поповнюватися винятково із добровільних пожертв адвокатів та з виручки від продажу методичної літератури, то на засіданні Ради відбулося перше поповнення його скарбнички. Його голові Олексію Кухарю вручили першу партію методичних матеріалів та вже навіть зібрали перші пожертви від членів НААУ – по 30 тисяч гривень. «Нині це особливо актуально, адже багато адвокатів пішло на війну, хтось вже і не повернувся. Тому ми маємо дбати про них і про їх сім»ї. І з цим завдання, гадаю, впораємося», – підкреслила голова Ради адвокатів України та голова Національної асоціації адвокатів України Лідія Ізовітова.

Загалом же на порядку денному адвокати розглянули понад 30 питань. Найбільше дискусій викликало питання про щорічні членські внески. Адже рівень їхньої сплати катастрофічно низький – всього в Україні, за інформацією заступника голови НААУ Валентина Гвоздія, внески оплатили 43,8 % адвокатів. Причому якщо в Сумському регіоні, приміром, таких боржників – неповний десяток, то в Києві їх уже тисяча. 1218 гривень відмовляються платити навіть ті, хто цілком може це собі дозволити. Відтак за результатом двох днів засідання його учасники вирішили – виключити боржників (точніше – зробити невидимими) з єдиного реєстру адвокатів України та вжити заходи по притягненню їх до дисциплінарної відповідальності. А після погашення заборгованості – відновлювати. Для тих же, що аж ніяк не буде в змозі сплатити внесок до 31 січня (в такий строк має здійснюватися оплата), можливі розстрочка – до 31 березня.

Окрім того, адвокати створили моніторинговий комітет з контролю виконання рішень Ради адвокатів України, дали роз`яснення щодо можливості адвокатів працювати одночасно в кількох організаційно-правових формах своєї діяльності – створювати адвокатське бюро або бути учасниками адвокатського об’єднання та звільнили від сплати щорічних внесків мобілізованих адвокатів.

«Закарпатські адвокати і рада адвокатів Закарпатської області дуже задоволені, що саме в Мукачеві відбувається такий престижний адвокатський захід, на якому зібралася фактично вся еліта правової адвокатської системи України, – підсумував зустріч голова ради адвокатів Закарпатської області Олексій Фазекош. – Із 31 питання, які розглядалися (і сплата членських внесків, і захист прав адвокатів тощо) важко якесь виділити, бо кожне є важливим для функціонування системи адвокатури, для щоденної адвокатської практики. Паралельно в Мукачеві проходить ще й семінар стосовно кримінального права, на якому зібралося понад 200 адвокатів. Такі заходи піднімають престиж адвокатської професії на Закарпатті і свідчать, що і в нашій області адвокатські чвари припинені. 

Адвокати нашого краю демонструють цілковиту одностайність по всіх важливих питаннях. Я думаю, що аналогічні процеси відбуваються у всій системі адвокатури України . Адвокати України приходять до разуміння того, що система адвокатури України має бути єдиним монолітним правозахисним інститутом, який надійно стоїть на захисті прав громадян і наближає правову систему нашої держави до європейських правових стандартів».

Закарпаття онлайн



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp