Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Трамп змінює обіцянку, не виключає угоди з талібами і застерігає Пакистан

23 серпня 2017 р., 10:45

Президент США Дональд Трамп сформулював нову стратегію Вашингтона в Афганістані

Метою стратегії, каже Трамп, є перемога у протистоянні з талібами. При цьому американський президент не відкидає можливості мирної угоди з угрупованням «Талібан» і заявляє: США більше не потуратиме Пакистану в створенні «зон безпеки» для ісламістів.


Від швидкого відведення до невизначених термінів

Президент США Дональд Трамп під час своєї промови відмовився від попередніх закликів до якнайшвидшого виведення військ з Афганістану і підтвердив подальшу участь Вашингтона в операції, яка триває вже 16 років, з часу нападів 11 вересня 2001 року.

«Наша країна має шукати достойний і стабільний результат, гідний величезних жертв. Чоловіки і жінки, які служать державі у цій битві, заслуговують на план перемоги, вони заслуговують на потрібні їм інструменти та довіру, яку вони заробили, щоб боротись і перемагати», – сказав він.

Президент США відмовився надавати будь-які деталі нової афганської стратегії. Він нічого не сказав про те, наскільки може зрости чисельність американського контингенту або ж як довго він перебуватиме в Афганістані.

Наразі в Афганістані перебуває близько 8 тисяч 400 американських військових і може йтися про збільшення ще на 4 тисячі. Міністр оборони США Джеймз Маттіс після виступу Трампа припустив, що США та інші країни таки збільшать свою військову присутність в Афганістані.

«Я проводжу консультації з генеральним секретарем НАТО і нашими союзниками. Деякі з них уже підтвердили, що збільшать кількість своїх сил в Афганістані», – каже Маттіс.

Потурання Пакистану не буде…

США відтепер орієнтуватимуться на результат, допомагаючи урядам Афганістану і Пакистану, заявляє Дональд Трамп. При цьому він застерігає: Вашингтон більше не потуратиме підходу Пакистану щодо створення «зон безпеки» для ісламістських угруповань, таких як «Талібан», звинувачення у чому Ісламабад відкидає.

«Загрози безпеки, з якими ми зіштовхнулися в Афганістані і у ширшому регіоні, є колосальними. Сьогодні в Афганістані і Пакистані діє 20 організацій, які у США визнані терористичними, що є найбільшою концентрацією у світі. Зі свого боку Пакистан часто надає їм зони безпеки, що створює хаос, насилля і терор. Загрози посилюються, бо Пакистан та Індія є ядерними державами, чиї напружені відносини загрожують перерости у конфлікт. І це може статися», – наголошує Трамп.

​Деякі експерти критикують Трампа за відсутність конкретики. Інші ж вітають посилення позиції щодо Пакистану.

«Із трьох президентів США, які мали боротися з неоголошеною війною Пакистану щодо Афганістану, слова Трампа були найяскравіші, вказуючи на те, що Пакистан є частиною проблеми», – вважає пакистанський аналітик Мохаммад Такі.

До переговорів з талібами готові

Дональд Трамп під час виступу залишив відчиненими двері щодо можливості мирної угоди з «Талібаном». Хоча «ніхто не знає чи або ж коли це може статися», – додав він.

Держсекретар США Рекс Тіллерсон після цього заявив, що Вашингтон готовий підтримати мирні переговори між Кабулом і «Талібаном» без будь-яких попередніх умов. Він додав, що перемогти талібів воєнними методами не вдасться, але у них є шлях до політичної легітимності і миру через переговори.

Рекс Тіллерсон

Речник угруповання «Талібан» Забібулла Муджагід назвав заяву Дональда Трампа «дивною» і «незрозумілою».

«Якщо Америка не відведе своїх військ з Афганістану, невдовзі ця країна перетвориться на ще один цвинтар супердержави у 21-му столітті», – мовиться у заяві Муджагіда.

Кабул і НАТО – «за»

Президент Афганістану Ашраф Гані подякував Трампові за нову стратегію щодо Афганістану і підтримку американських військових у боротьбі з екстремістами. Гані сподівається, що Кабулу вдасться зміцнити силові структури країни.

Ашраф Гані

«В анонсованій США політиці йдеться про регіональний аспект. У той же час хочемо зазначити, що обійми афганців відкриті для наших сусідніх країн. Ми готові працювати щодо усіх необхідних питань. Це не лише у наших особистих інтересах, але й у наших спільних інтересах», – заявив Гані.

​Підтримку нової стратегії США висловили і у НАТО, при цьому в альянсі закликають усіх у регіоні припинити підтримку екстремістів.

«У НАТО також заохочують всіх афганців працювати разом для обговорення політичного вирішення і тривалого миру. У той же час ми закликаємо усі країни регіону робити усе можливе для припинення надання прихистку екстремістським угрупованням», – заявила речниця місії НАТО в Афганістані із цивільних питань Маріон Обрі.

У 2016 році Дональд Трамп як кандидат на посаду президента США критикував кампанії Вашингтона в Іраку та Афганістані через їхню затратність і малу результативність. Тепер він наполягає, що «відхід Сполучених Штатів з Афганістану неприйнятний», оскільки це створить вакуум, який заповнять екстремісти.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp