Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

В Ужгороді відбувся семінар «STOP дезінформації! Толерантні громадяни – мирний регіон» (ФОТО)

28 серпня 2017 р., 15:22

26 серпня в Ужгороді за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні відбувся семінар «STOP дезінформації!

Толерантні громадяни – мирний регіон», який спрямований на протидію дезінформації щодо етнічної дискримінації та антисемітизму в Закарпатті. З ініціативи ГО «Агенція досліджень «Карпатія» до роботи були залучені вчителі, вихователі, методисти та студенти із міст, селищ і сіл різних районів Закарпатської області.

Учасники семінару намагалися підтвердити чи спростувати тезу про те, що Закарпаття – це мирний і толерантний регіон. Було презентовано історичні та культурні аспекти внутрірегіонального виживання в реаліях суспільного миру та етнічної взаємотерпимості у контексті динаміки суспільно-політичного розвитку краю впродовж останніх століть. Тренери та експерти спільно з учасниками визначали критерії позитивних та негативних асоціацій крізь призму багатонаціональності регіону, впливу історико-географічної межовості закарпатців у ареалі різних національних культур, динаміки міграції, умов безвізу тощо. Було вказано на ментальні особливості характеру місцевого населення крізь призму їх регіональної спорідненості та міжетнічної взаємодії. Аудиторія займалася і розпізнаванням тематичних категорій (етностереотипи, етнічна дискримінація, антисемітизм та ін.), їх спільних та відмінних ознак. Чимало говорилося і про фактори впливу на рівень дезінформації щодо етнічної дискримінації та антисемітизму в Закарпатті, індикаторами якого впродовж сотні років у регіоні і незважаючи на часті зміни державної приналежності краю, залишилися політичний режим, державна національна політика, освіта й виховання.

Виходячи зі складу цільової групи, неодноразово зазначалося, що проектна робота має на меті сприяти відповідальній мотивації виховання педагогами в учнівської, студентської молоді демократичних цінностей, взаємоповаги, толерантності, терпимості до представників різних національностей, що проживають в області та тих, котрі опинилися тут в силу певних, навіть, тимчасових обставин. Під час роботи семінару обговорювалися й рекомендації щодо запобігання дезінформаційної кампанії в контексті освіти і виховання в поліетнічному середовищі, серед яких, крім іншого, інформаційно-просвітницька пропаганда, виховна робота, формування взаємної довіри громадян, вивчення спільної історії та недопущення її фальсифікації, активна міжетнічна взаємодія на фоні регіональної єдності, популяризація медіаграмотності серед молоді тощо. Відтак, тема і мета проекту SUP30017GR0037 «Боротьба з етнічною дискримінацією та антисемітизмом в Закарпатті» знайшли підтримку в освітньо-виховному просторі регіону й має хороші й поживні інформаційно-просвітницькі перспективи для продовження в багатонаціональному середовищі.

У підсумку, всі учасники семінару дійшли висновку, що в Закарпатті дискримінація за расово-національною ознакою неприпустима і це є для місцевого населення історичною реальністю, а інша інформація є фейком, провокацією та дезінформацією. Громадяни багатонаціонального Закарпаття безальтернативно виступають за формування толерантного суспільства й забезпечення позитивного іміджу краю – як території миру, злагоди і толерантності. А найважливішим завданням сьогодення є належне й доступне інформування молоді та й усього населення краю з метою недопущення реалізації провокаційних механізмів інформаційної війни.






Інфоклуб «Політична Просвіта»

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp