Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

VIII кубок Йосипа Сотмарі відбувся у Мукачеві

3 вересня 2017 р., 13:41

З ім’ям мукачівського кандидата в майстри спорту Йосипа Сотмарі пов’язані становлення та розвиткок шахового руху на Закарпатті.

Саме він у тяжкі післявоєнні роки почав згуртовувати навколо себе шахістів та проводити в рідному місті змагання.

У 1975-му його зусиллями при підтримці місцевої влади відкрили перший у краї стаціонарний шаховий клуб. Йосип Михайлович виявився не тільки чудовим організатором, а й талановитим педагогом і журналістом. Понад 20 років він вів у місцевій газеті «Прапор перемоги» шахову рубрику, яка була відзначена навіть на всесоюзному рівні, також став першим на Закарпатті арбітром республіканської категорії, активно грав у шахи за листуванням тощо.

На початку нульових Йосип Сотмарі переїхав на постійне місце проживання в Угорщину, де жили усі три його доньки, але й на новій батьківщині не забув рідне місто. Щороку він приїжджає на Закарпаття й залюбки поринає в шахову атмосферу. Кілька років тому ініціював проведення в місті над Латорицею Кубка Сотмарі, в якому виступив як організатор і спонсор.

Черговий, VIII за рахунком, такий турнір відбувся 26 серпня в Мукачівському шаховому клубі. У змаганні взяли участь 36 спортсменів, в т.ч. 2 майстри ФІДЕ та 11 кандидатів у майстри. Турнірну дистанцію в 7 турів швидких шахів найуспішніше подолав один із головних фаворитів, майстер ФІДЕ Роберт Орос. В активі переможця 6 очок. Вкотре здивував зрілою грою Вадим Петровський. 10-річний мукачівець нещодавно блискуче зіграв у традиційному матчі Ужгород–Мукачево, і ось черговий успіх – друге місце з 5,5 очка в дорослому турнірі. Цікаво, що в останній вирішальній партії Вадим святкував перемогу над без п’яти хвилин міжнародним майстром Владиславом Тібою, рейтинг якого вищий на понад 300 пунктів. Третє призове місце теж дісталося господарю «майданчика» – Василю Гуйвану, в активі якого 5 очок.

Після завершення змагань усім призерам, а також шести найуспішнішим ветеранам, призи вручив особисто Йосип Сотмарі, якому того дня виповнився 81 рік, із чим шановного Йосипа Михайловича й вітаємо!

Аркадій ВОРОВИЧ, газетf "Новини Закарпаття"


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp