Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Ужанський Нацпарк матиме нове життя

7 вересня 2017 р., 13:00

Парк включає у себе 5 територіальних наукових відділень.

Віктор Биркович-директор Ужанського національного парку розповів про еко-туристичну місцину. Мальовниче верхів’я річки Уж, що на Закарпатті. На прикордонні з Польщею та Словаччиною розкинувся Ужанський національний природний парк, створений у 1999 році на базі регіонального ландшафтного парку «Стужиця». Ужанський національний природний парк є невід’ємною складовою частиною першого в світі трилатерального українсько-польсько-словацького біосферного резервату «Східні Карпати», який включено до Світової мережі біосферних резерватів ЮНЕСКО. Площа парку становить 39 159,3 га, з яких 14 904,6 надано йому в постійне користування. Парк є членом Європейської федерації природно-заповідних територій «Європарк».

Польська та словацька сторони подали в МАБ ЮНЕСКО проект створення транскордонного Польсько-Словацького біосферного резервату „Східні Карпати” на базі існуючих в пограниччі національних та ландшафтних парків, який був офіційно схвалений і включений в міжнародну мережу.
Його створення було для української сторони прикладом для приєднання до згаданого резервату також прикордонного Стужицького ландшафтного природного парку. Аби реалізувати такий задум було потрібно розширити площу резервату та покращити його природрохоронний статус. З цією метою в 1995 р. С.М.Стойко обгрунтував проект створення на правобережжі басейну Ужанського ландшафтного природного парку республіканського значення на площі 14665 га, який був офіційно затверджений Закарпатською обласною адміністрацією. Оскільки в таких межах ландшафтний парк не репрезентував все різноманіття природної спадщини басейну Ужа був обгрунтований проект створення Ужанського національного парку на площі 39159 га. Національний парк охоплює природні угіддя трьох землекористувачів – Ужанського НПП (39159 га ), без вилучення три лісниптва Велико-Березнянського лісгоспу (24254 га).

Перший Кабельний


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp