Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Восьма сесія облради: депутати внесли слушні ініціативи та підтримали звернення до Президента України щодо Закону «Про освіту» (ФОТО)

23 вересня 2017 р., 16:20

У четвер, 21 вересня, під головуванням очільника облради Михайла Рівіса відбулося пленарне засідання восьмої сесії обласної ради VII скликання.

У роботі сесії взяли участь дипломати, керівники районів та міст, правоохоронних і контролюючих органів, прикордонники, начальники окремих департаментів і управлінь ОДА, установ та організацій області, а також представники акредитованих в обласній раді представників ЗМІ.

Найперше Михайло Рівіс закликав всіх присутніх вшанувати хвилиною мовчання загиблих воїнів на Сході України та привітав з одним із найважливіших релігійних свят – Різдвом Пресвятої Богородиці, або, як у народі кажуть: «ДругоюПречистою», яка є нашою заступницею та охоронницею. Та інформував, що за клопотанням обласної ради, депутата – Лазоришинця Василя Васильовича нагороджено Почесною Грамотою Верховної Ради України. Після чого повідомив, що І-е установче засідання 9 сесії заплановано на 30 листопада.

А тим часом у залі зареєструвалось 56 депутатів, які сформували порядок денний, в основному з матеріалів, рекомендованих президією облради до розгляду, а це понад 30 питань. Та підтримали дві слушні ініціативи: одну вніс голова ОДА «Про оплату праці працівників Закарпатського академічного заслуженого народного хору» , іншу - Олександр Ледида про закріплення майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області» щодо СК «Юність».

Далі головуючий наголосив, що з ініціативи першого заступника голови обласної ради Йосипа Борто, враховуючи важливість порушеного питання для багатонаціонального Закарпаття, запропоновано розглянути першим проект рішення «Про Звернення Закарпатської обласної ради щодо Закону України «Про освіту», яке планувалось до розгляду позачергово у зв’язку із клопотаннями, які надійшли від більш ніж третини депутатів. Він також зазначив, що прийняття Верховною Радою України 5 вересня нового Закону України «Про освіту», на переконання представників 4-х фракцій обласної ради, обмежує права всіх національних меншин на навчання рідною мовою, а сам Закон суперечить: Європейській хартії регіональних мов або мов меншин, яку Україна ратифікувала в 2003 році;

Закону України «Про національні меншини в Україні» та міжнародним договорам, укладеним Україною із сусідніми країнами, зокрема Молдовою, Румунією, Угорщиною, які передбачають зобов’язання України щодо забезпечення мовних прав національних меншин.

- Усім добре відомо, що Закарпаття – багатонаціональна область, у нас положення Європейської хартії регіональних мов застосовуються одразу до трьох мов – румунської, словацької та угорської. Тому цілком зрозуміло, що Закарпатська обласна рада, яка зобов’язана представляти інтереси усіх без винятку мешканців області, не може бездіяти та повинна зробити все можливе для захисту прав представників національних меншин, які живуть на Закарпатті, є законослухняними громадянами України і прагнуть у повному обсязі володіти державною мовою, - підкреслив Михайло Рівіс, додавши, що це питання вже обговорювалося у цьому залі ще наприкінці минулого року. Так, 07 грудня 2016 року в цьому залі було прийнято рішення про Звернення Закарпатської обласної ради щодо внесення пропозицій до окремих статей до законопроекту «Про освіту» № 3491-д, а саме: включити норму, яка б давала особам, що належать до національних меншин і корінних народів, право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою у державних і комунальних закладах дошкільної і загальної середньої освіти у місцях компактного проживання таких осіб.

Наголосив очільник облради і на тому, що голова ОДА Геннадій Москаль уже звернувся до Президента України Петра Порошенка з проханням ветувати прийнятий Закон України «Про освіту», або повернути його у Верховну Раду України з правками.

Далі з цього питання висловились представники політ сил «Єдиний центр» та «Батьківщина», які відмовились брати участь у голосуванні, а другі – утримались, обгрунтувавши своє рішення. Так, обласний обранець Андрій Шекета наголосив, шо йдеться в законі не про мову а про освіту і закон насправді хороший, до нього внесено 196 поправок від різних політичних сил, однак жодної - від угорців. А тому, аби не відправити хороший закон у небуття через статтю № 7, необхідно відправити його на експертизу до Венеціанської комісії.

Висловились і інші депутати. Після чого 38 обласних обранців підтримали дане звернення до Президента України.

Далі очільник облради озвучив депутатські запити з актуальних питань в галузі медицини, спорту, земельних наділів , які були підтримані в залі. Після чого депутати затвердили нові програми, внесли зміни до діючих та прийняли звернення до вищих ешелонів влади із наболілих для громад краю питань.
Прес-служба Закарпатської облради

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp