Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатські та румунські письменники мають спільну мрію

25 вересня 2017 р., 20:01

Подвійна сила мрії - сильніша

Відзначення 26-ї річниці незалежності України обійняло й українців, які живуть у діаспорі. У Бухаресті з цієї нагоди натхненником та організатором стала філія Союзу українців Румунії, яку очолює Ярослава Колотило.

У дійстві взяли участь представники посольств обох держав, Міністерства культури Румунії, громадських організацій, творчі люди, студенти та учні. Із Закарпаття цього разу запросили письменників Василя Густі та Петра Ходанича. Із Чернівців на свято приїхали співаки Марія і Володимир Лобураки – відомий дует «Скриня». Свято вдалося на славу. Звучали щирі вітання Україні, народні й сучасні пісні, вірші, які засвідчили велику духовну єдність усієї української родини.

Перша зустріч закарпатських письменників відбулася у м. Сі­гет. За дорученням голови Марамороської організації СУР Петра Петрецького, який тоді перебував у невідкладній поїздці, з нашими літераторами спілкувався настоятель української православної церкви в Сігеті о. Миколай Лаврюк та активісти. Хоч часу було обмаль, вони встигли показати гостям пам’ятні місця Сігета, поцікавитись, як живуть їхні давні друзі – артисти академічного заслуженого Закарпатського народного хору, які нові книжки випустив Василь Кухта. Разом усі прийшли до пам’ятника Тарасу Шевченку. Наші письменники на згадку про зустріч подарували книги.

Бухарест зустрів закарпатців сонячною погодою. Так само тепло зустріла їх на вокзалі Ярослава Колотило, заступник голови СУРу, член Національної спілки письменників Румунії, журналіст Михайло Трайстра. Відтак поспілкувалися з українськими письменниками Румунії Михайлом Михайлюком, Миколою Корсюком, Іваном Ковачем. Були й приємні спогади про літературні фестивалі «Карпатська ватра».

Із щирою вдячністю сприйняли інформацію про те, що подарунок – упорядкований Миколою Корсюком двотомник української прози Румунії – став основою спецкурсу, який розробила доцент УжНу Олександра Ігнатович.

Надалі відбулося покладання квітів до пам’ятника Тарасу Шевченку в парку «Герестрев».

Перший день перебування наших краян у Бухаресті завершився дійством у культурному центрі, яке провела Ярослава Колотило.

Наступного дня в книгозбірні відбулася зустріч із шанувальниками українського художнього слова Бухареста про здобутки та проблеми літератури в Україні та Румунії. Господарі були втішені, що на Закарпатті знають і шанують творчість Степана Ткачука, Корнелія Регуша, Івана Негрюка, Степана Левицького (на жаль, уже покійного) тощо. Справді, слово не знає кордонів.

У свою чергу нашим письменникам приємно було почути схвальні відгуки про творчість закарпатських колег. Вони подарували побратимам бібліотечку найновіших видань.

Одностайно підтримали пропозицію очільника ЗОО НСПУ Василя Густі щодо укладання договору про творчу співдружність. Обговорили й проект такого документа. Віриться, що після узгодження він запрацює активно й результативно. А це – творчі зустрічі, презентації нових видань, спільні Дні сучасної української літератури, обмін новими творчими ідеями, проектами, зрештою, так і повинно бути у вільному демократичному європейському суспільстві.

Мар’яна НЕЙМЕТІ,
газета "Новини Закарпаття"


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp