Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Цинічний дерибан, зловживання, катастрофа - синоніми нинішньої ужгородської влади та майбутніх проблем міста

10 липня 2014 р., 18:35

Екс-мер Ужгорода Віктор Погорєлов ні одного доброго слова про нинішню владу міста не сказав.

10 липня в Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція двічі міського голови Ужгорода Віктора Погорєлова. 

Звертаючись до журналістів, Віктор Погорєлов сказав: «Мене двічі обирали міським головою Ужгорода. Зокрема, за мене проголосували понад 17 тисяч мешканців міста. Тому не можу стояти осторонь того, що відбувається і вирішив висловити свою позицію під час прес-конференції». 

Щодо подій в Україні, зокрема, на Сході В. Погорєлов сказав: «Вважаю, що ці події треба припиняти. Припиняти будь-якими шляхами, компромісами, бо життя дане Богом, воно не є розмінною монетою, щоб хтось із політиків вирішував долю людей. Тому сьогоднішні події на Сході, на мою думку, повинні чим скоріше закінчитися. Тим швидше наша країна вийде не тільки з політичної кризи, а й з економічної». 

«Необхідно змінити парламент, як і все, що було пов’язане з минулим. Але це повинно відбуватися у демократичний спосіб. Для цього системно слід підготувати певні закони, певні розділи Конституції. Абсолютно неправильними закликами вважаю заяви про те, що російська мова повинна бути на рівні з українською. Як етнічний росіянин, все ж переконаний, що мова повинна бути одна – українська», – сказав В. Погорєлов. 

Він також висловився за дострокові вибори, у тому числі й місцевих органів влади. Торкнувся й економічної ситуації. За словами В. Погорєлова, близько 15 тисяч сімей в Ужгороді іноді навіть не мають можливості купити хліба, оскільки повинні економити гроші для оплати комунальних послуг. 

Про події в Ужгородській міській раді в лютому цього року Віктор Погорєлов сказав: «Сесія міськради була не правочинна, на фоні революційних подій і кровопролиття людина, яка очолювала місто, була обрана 17 тисячами мешканців, просто була виключена зі списку керівників. Я подав до суду, оскільки хочу працювати виключно у правовому полі. Сьогодні це питання конституційно-правове. На жаль, немає сьогодні контакту з нинішньою тимчасовою міською владою». 

«Як керівник, який бачив стратегію розвитку міста такою, якою її прийнято попередніми сесіями, бачу зараз, що ми відходимо від тактики, затвердженої попередніми міськими владами. Сьогодні мені боляче говорити про ці речі. Бачимо різке підняття тарифів на різні види послуг, у тому числі комунальні. Це серйозно впливає на бюджет кожного мешканця міста. Я, як фахівець, розумію, що є певні недоліки у вивченні питання тарифів на газ, пасажирських перевезень тощо. Але міська влада повинна вплинути на вартість послуг, наприклад, шляхом виділення з бюджету певних коштів», – вважає В. Погорєлов. 

На його переконання, місто у критичному стані, а дії нинішньої тимчасової влади не є стратегічними та визначальними. «Не перебуваючи у владі більше 6 місяців, бачу, що багато негативу висловили громадські активісти нинішній тимчасовій владі. Думаю, що владі потрібно реагувати», – каже Віктор Погорєлов. 

Він також пояснив, чому не зробив за 3 із 5 років те, що обіцяв перед виборами: «Нам перешкодили у намірі збудувати школу, садочок та вирішити питання водопостачання. Реконструкція Водоканалу була заблокована опозицією. Але все-таки вдалося подати воду у понад 2 тисячі квартир, завдяки заміні обладнання для водопостачання у «Новому районі. Щодо теплопостачання – не вдалося допомогти усім бажаючим встановити електричне опалення. Ми правильно діяли, коли пішли у напрямку електроенергії, а не газу, зараз люди чекають, але підготовка до зими не проводиться, нічого не робиться. І за взяті у лізинг котельні у міста великий борг, взимку можуть бути проблеми, аж до катастроф». 

«Можна говорити й про інші проблеми: недостатнє харчування у школах, недбалість у лікарнях. Я сьогодні збоку побачив діяльність міської влади і хочу сказати, що проекти рішень, які готуються на сесію – це просто дерибан землі, – сказав В. Погорєлов. – Близько 5-6 тисяч ужгородців у черзі на отримання землі. Чому не продовжується мораторій, не вишуковуються ділянки поблизу Ужгорода? Зараз у місті біля 250 ділянок у різних районах міста, активісти повинні контролювати, як роздають землю. Три роки діяв мораторій, зараз у рішеннях сесії не просто зловживання, а цинічний дерибан». 

«Дороги жахливі, бачимо лише ремонт окремих ділянок, що було заплановано у минулому році. А стратегічні вулиці так, як робилися Минайська, Швабська, Гагаріна, Мукачівська – не робляться. Сьогодні на цих вулицях нема проблем. Говорити, що на дороги виділені 19 мільйонів – це просто нахабство з боку тих, хто говорить про це», – каже В. Погорєлов. 

В. Погорєлов додав, що місцевому самоврядуванню для ефективної роботи потрібні додаткові повноваження. «Потрібна не федералізація, а дати можливість залишати кошти на місцях. Якби, наприклад, акциз на бензин залишався у бюджеті Ужгорода, ми б тоді мали 20-30 мільйонів, а не як зараз – 7, з дотаціями – 15 мільйонів». 

Йшлося і про міське кладовище. На думку Погорєлова, воно має бути в місці, де зроблена інфраструктура: «Вже багато зроблено на ділянці біля кордону, треба було декілька експертиз. Треба продовжити роботу, інакше дуже скоро зовсім не буде де ховати померлих, а крематорії – не в наших традиціях і вони є лише в містах-мільйонниках». 

Чимало питань торкалися також поглядів Віктора Погорєлова на політичні партії, взаємин із політиками області і загальнодержавного рівня тощо. А закінчив він заявою про те, що з понеділка започатковує роботу громадської приймальні, до якої запрошує звертатися за телефонами 44-10-12, 066-438-20- 11.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp