Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Перезавантаження української пенсійної системи

4 жовтня 2017 р., 09:38

Що це означає для пересічних українців?

Верховна Рада проголосувала за пенсійну реформу, яка передбачає підняття мінімальних пенсій, осучаснення пенсій, призначених у попередні роки, зміну підходу до призначення нових пенсій із врахуванням страхового стажу людини та запровадження накопичувального рівня пенсійної системи.

ZAXID.NET пропонує ознайомитися із головними новаціями у пенсійному законодавстві.

***

Підвищення мінімальної пенсії

Відповідно до проголосованого законопроекту №6614, з 1 жовтня мінімальна пенсія для осіб, які мають повний страховий стаж, встановлена на рівні 1452 грн. Тож понад 8 із 12 млн пенсіонерів в Україні отримають цього місяця пенсію на 140 грн більшу, ніж у вересні.

Для інвалідів із дитинства, дітей-інвалідів, пенсіонерів, які не мають повного стажу, розмір пенсії збільшили на 45%, до 1 373 грн.

Пенсії осучаснюють

Також буде проведене так зване «осучаснення» пенсій, яке не проводилося із 2012 року. Склалася ситуація, що людям, які маючи однаковий стаж і однаковий заробіток, через ріст показника середньої зарплати з року у рік, призначали різні розміри пенсій. За даними Мінсоцполітики, вони відрізняються у 2,5 рази.

Щоб вирівняти ситуацію, Пенсійний фонд проведе перерахунок пенсій, застосовуючи показник середньої зарплати у 3764,40 грн за попередні три роки: 2014, 2015 і 2016.

За оцінкою уряду, осучаснення пенсії торкнеться 5,6 млн осіб. Їхні пенсії зростуть по-різному: у когось менш, ніж на 200 грн, а в когось на понад 1 тис. грн.



Внаслідок осучаснення пенсії у 5,6 млн громадян зростуть у середньому на 671 грн

Формула призначення пенсії

Для призначення пенсій використовуватимуть формулу, де розмір пенсії дорівнюватиме добутку розміру середньої зарплатні за три роки, індивідуального коефіцієнту зарплатні та коефіцієнту страхового стажу.

Розмір пенсії = Сз × Ікз × Кс

У цій формулі індивідуальний коефіцієнт зарплати (Ікз) є співвідношенням розміру зарплати до середньої зарплати, з якої сплачувалися страхові внески. А коефіцієнт страхового стажу (Кс) визначається як множник тривалості років стажу роботи людини на величину оцінки одного року страхового стажу.

Ця формула, за логікою уряду, враховує два основних економічних параметри: підвищення інфляції і зростання середньої зарплатні. Таким чином, пенсії мають зростати з кожним роком більше за рівень інфляції.

Коефіцієнт оцінки вартості одного року стажу для «осучаснення» пенсій становитиме 1, для призначення нових пенсій у 2017 році – 1,35, а з 2018 року – для усіх 1.

Хто виграє, а хто втратить

Із 1 жовтня скасують 15-відсоткове зниження розміру пенсій працюючим пенсіонерам. Пенсії у повному розмірі почнуть отримувати близько 500 тис. пенсіонерів.

Покращення відчують також 104 тис. жінок, які скористалися правом дострокового виходу на пенсію. До 1 січня 2015 року право на достроковий вихід на пенсію за віком мали жінки, яким виповнилося 55 років, якщо вони мали не менше 30 років страхового стажу. У цьому випадку розмір їхньої пенсії був зменшений на 0,5% за кожний повний чи неповний місяць дострокового виходу на пенсію. Таке зменшення передбачалося здійснювати протягом усього періоду отримання пенсії.

Ухвалений законопроект передбачає зупинити зменшення розміру пенсій для таких жінок, при цьому застосовуючи «дзеркальний» принцип. Умовно, якщо жінка вийшла на пенсію на 2,5 роки раніше, то зниження пенсії припиниться через 2,5 роки після набуття чинності норми.

Для кількох категорій зберегли право на достроковий вихід на пенсію. Зокрема, матері, які виховали п’ять дітей або інвалідів з дитинства, можуть виходити на пенсію у 50 років. Військові – учасники бойових дій зможуть виходити на пенсію у 55 років.

Тим часом для низки категорій передбачена відміна призначення пенсій за вислугою років. Йдеться про освітян, медиків, колишніх чиновників, суддів, прокурорів тощо. Такі пенсії збережуть лише для військовослужбовців.



Пенсії за вислугу років збережуть для військовослужбовців

Що стосується людей, які працюють в умовах шкідливих для здоров’я, то для покращення їхнього пенсійного забезпечення, законопроект передбачає збільшення розміру ставки єдиного соціального внеску (ЄСВ) для підприємств зі шкідливими і важкими умовами праці до 37% і до 29% для робіт і професій, пов’язаних з підвищеним нервово-емоційним, інтелектуальним навантаженням або в особливих природних умовах. Для інших роботодавців ставка ЄСВ збережеться у 22%.

Чи піднімають пенсійний вік

Формально уряд відмовився від стратегії підняття пенсійного віку, хоча це й рекомендували міжнародні експерти. Пояснення просте: оскільки рівень соціального забезпечення в нашій країні доволі низький, то до пенсійного віку може дожити далеко не кожен, особливо це стосується чоловіків – середня тривалість життя яких становить усього лиш 66 років.

Страховий стаж

Натомість урядова реформа передбачає посилення вимог до страхового стажу для призначення пенсії. Страховий стаж – це той період, за який людина, або її роботодавець сплачували страхові внески до Пенсійного фонду України.

Мінімальний страховий стаж для виходу на пенсію у 2017 році залишається незмінним – 15 років. Уже у 2018 році право на призначення пенсії матимуть ті, у кого буде 25 років страхового стажу. Далі він з кожним роком буде збільшуватися на 1 рік. І у 2028 році має сягнути 35 років.



Для виходу на пенсію за віком у 2018 році необхідно буде мати 25 років страхового стажу, а у 2028 - 35

На практиці це означатиме, що для багатьох людей пенсійний вік таки збільшиться. За підрахунками Мінсоцполітики, вимогу до страхового стажу в 25 років у 2018 році зможуть виконати 85% українців. Однак в 2028-му 35 років стажу матимуть тільки 55% 60-річних громадян. Відтак решті доведеться продовжувати працювати і після досягнення 60-річного віку.

Закон передбачає, що якщо при досягненні 60-річного віку людина не має 25 років офіційного стажу, то на пенсію вона зможе вийти у 63 роки. Якщо ж стаж становить 15-20 років, то доведеться працювати до 65 років.

Що врахують у страховий стаж

Відповідно до ухваленого законопроекту, до страхового стажу враховуватимуть:

- підприємницьку діяльності за спрощеною системою оподаткування за період з 1 січня 1998 року по 30 червня 2000 року (потрібно підтвердження у вигляді довідки про реєстрацію);

- підприємницьку діяльність за спрощеною системою оподаткуванню з 1 липня 2000 року по 31 грудня 2017 року включно, за умови сплати страхових внесків, незалежно від їх розміру;

- військову службу до 31 грудня 2017 року включно;

- відпустку у зв’язку з вагітністю в період з 1 січня 2004 року по 30 червня 2013 року включно;

- відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею 6-річного віку з 1 січня 2004 року до моменту введення сплати страхових внесків за жінок, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку;

- навчання у вищих навчальних закладах за денною формою навчання на умовах державного замовлення, а також навчання в аспірантурі і докторантурі з 1 січня 2004 року по 31 грудня 2017 року включно.

Для людей, які до 1 липня 2000 року працювали на приватних підприємствах, для підтвердження реального рівня зарплати необхідно буде подавати у Пенсійний фонд довідки з тодішнього місця праці із відомостями про зарплату і відповідними рахунками. Без цього пенсію їм обчислюватимуть тільки з урахуванням зарплати за даними персоніфікованого обліку, запровадженого 1 липня 2000 року.

Купити два роки до стажу

Також можливий варіант придбання двох років стажу, яких бракує. Для цього необхідно буде доплатити внески за «недопрацьовані» роки. При цьому застосовуватимуть додатковий коефіцієнт щодо мінімального страхового внеску: 2 – за період до 12 місяців; 1,5 – за період із 13 до 24 місяців.

Якщо розраховувати, виходячи з анонсованої на наступний рік мінімальної зарплати у 3723 грн, треба буде доплатити 19657 грн за перший рік, 14743 грн за другий рік, і 34400 грн за два роки.

Для людей, у яких страховий стаж становитиме менше 15 років, передбачена тимчасова соціальна допомога. Соцвиплати будуть визначатися, виходячи з рівня доходів сім'ї пенсіонера.

Заробити на старість

Підтримали також запровадження накопичувальної пенсійної системи із 2019-го року. Передбачається, що гідну пенсію теперішні молоді працюючі люди зможуть отримувати у тому разі, коли будуть сплачувати ЄСВ до Пенсійного фонду та коли здійснюватимуть відрахування частини заробітку на персональні рахунки у приватних пенсійних фондах, які зможуть обирати самостійно.



Українці, віком до 35 років, зобов’яжуть відкладати на старість

Громадяни, віком до 35 років, зобов’язані брати участь у накопичувальній пенсійній системі, а люди, старші 35 років, можуть брати участь у накопичувальній системі за власним бажанням.

Тобто, для формування майбутньої пенсії з 2019 року необхідно буде сплачувати ЄСВ та 2% від зарплати – у приватний пенсійний фонд. Щороку сума, яку потрібно платити у приватний фонд, буде зростати на 1%, поки не досягне 7% від зарплати.

** У публікації використані інфографіки Міністерства соціальної політики та ГО «Інтерньюз-Україна»


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp