Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Зазіхнули на Закарпаття? Угорщина атакує Україну (ВІДЕО)

13 жовтня 2017 р., 09:20

Угорщина оголосила справжню дипломатичну війну Україні через закон про освіту.

Після того, як Верховна Рада проголосувала за новий закон про освіту, його відразу різко розкритикувала ціла низка країн. Очолила війну проти закону Угорщина.Тепер це протистояння вже доходить занадто далеко - в Угорщині починаються розмови про відокремлення Закарпаття, міністр закордонних справ Угорщини приїжджає в нашу країну, ігноруючи українське МЗС.

Що відбувається між Україною та Угорщиною, розбирався Корреспондент.net.

В чому проблема

Закон про освіту вводить обов'язкове навчання в українських школах і університетах українською мовою. Поширюється ця норма і на навчальні заклади національних меншин.Наразі склалася така ситуація, що в Закарпатті існують угорські школи, в яких діти взагалі не розуміють української мови. Цілі населені пункти розмовляють виключно угорською. Також є угорський університет, тобто, людина може повністю здобути освіту в Україні, навіть не розуміючи української.Влада вважає норми закону про освіту законними, а ось угорці впевнені, що він порушує права національних меншин в Україні.

Тиснуть через ЄС

Уряд Угорщини заявив, що блокуватиме всі подальші рішення Європейського Союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною, через закон про освіту.Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто вважає, що новий закон суттєво порушує принципи Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. 

Він планує ініціювати наступного понеділка на нараді міністрів закордонних справ країн-членів Європейського союзу в Люксембурзі перегляд угоди про асоціацію з Україною.Але для цього потрібна згода всіх членів ЄС, відзначають експерти, отримати яку у Сійярто навряд чи вийде.Сійярто також стверджував, що цей закон створює гіршу ситуацію в галузі освіти для угорців і представників інших нацменшин в Україні, ніж за часів СРСР.Єдиним засобом впливу на Україну Сійярто вважає збільшення міжнародного тиску на Київ.МЗС України тыльки дивуэться заявою міністра закордонних справ Угорщини щодо перегляду угоди про асоціацію між Україною та ЄС."Угорщина має право піднімати будь-яке питання в рамках ЄС. Але рішення щодо України не можуть прийматися без України, яка платить надзвичайно високу ціну за своє місце в Європі", - йдеться в заяві.

Сепаратизм

На тлі конфлікту через закон угорці починають підігравати сепаратизму на Закарпатті.В Угорщині навіть збираються провести акцію "Самовизначення для Закарпаття".З цього приводу МЗС України направило ноту протесту.Акцію організовує націоналістична партія "Йоббік". Під ідентичним гаслом ця ж партія провела в Будапешті аналогічний мітинг 27 березня 2014 року - в розпал трагічних подій у Криму, на Донбасі та агресії Росії.Більше того, навіть ім'я головного ініціатора в обох випадках те саме: як і три роки тому, це Томаш Гауді-Нодь.

 Саме його нещодавно разом із депутатом Європарламенту від "Йоббік" Христиною Морваї не пустили в Україну на закарпатському КПП "Лужанка".Саме Томаш Гауді-Нодь у квітні 2014 року виступав на сесії ПАРЄ в футболці з написом "Крим законно належить Росії. Закарпаття законно належить Угорщині"."Йоббік" ніколи не приховував своїх зазіхань на Закарпаття, не раз вимагав у офіційної влади Угорщини озвучити територіальні претензії на цей регіон. Угорському МЗС довелося навіть офіційно від цих заяв і акцій відхреститися.А ще партія "Йоббік" ніколи не приховувала не просто свою проросійську позицію, а тісних зв'язків із Москвою, частих візитів туди, співпраці.На її партійця, також депутата Європарламенту Бейла Ковача, який був офіційний спостерігачем на псевдореферендумі в Криму і назвав його законним, навіть справу відкрили в Угорщині - за шпигунство на користь Росії. Слідство триває досі.



Відео - тут і тут

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp