Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

УжНУ розпочав новий аграрний проект навчально-наукового виробничого центру

23 жовтня 2017 р., 10:42

У п’ятницю, двадцятого жовтня

Ректор Ужгородського національного університету Володимир Смоланка разом із проректорами, колективом ректорату та представниками біологічного факультету офіційно розпочав новий напрям у науковій діяльності вишу – створенні навчально-наукового виробничого центру «Деренівка». Цей крок став можливим завдяки злагодженій роботі керівництва вишу, декана біологічного факультету Ярослави Гасинець та колективу кафедри плодоовочівництва та виноградарства.

На площі майже в півгектара цього дня було висаджено перші 150 кущів двох європейських сортів винограду - Совіньйон Блан та Черсегі Фюзелеш. Однак, перш ніж висаджувати виноград працівникам біологічного факультету та заступнику ректора з адміністративно-господарської роботи Дмитру Соймі довелося докласти чимало зусиль. Земля, на якій від нині буде розташований навчально-науковий виробничий центр УжНУ, знаходиться в урочищі Деренівка, де кілька десятиліть функціонує університетська обсерваторія, і вирощуванням жодних культур тут ніколи не займалися.

Ректор університету Володимир Смоланка зазначає, що ця подія знакова, адже тут студенти матимуть змогу проходити практику та займатися науковими дослідженнями. «Я переконаний, що генетика та агрономія – необхідні та важливі напрямки. Вони дозволять розвиватися, як факультету, так університету в цілому. Матеріальна база університету, з якою я познайомився три роки тому, була дуже в скрутному стані. Я радий, що за цей час ми втілили чимало позитивних зрушень і будемо це робити й надалі».

«Створення навчально-наукового виробничого центру «Деренівка»дасть можливість оцінити та виділити найбільш адаптовані до умов Закарпатської області нові сорти винограду столового та технічного напрямків використання, дослідити їх стійкість до біотичних та абіотичних факторів навколишнього середовища з метою подальшого впровадження їх у виробництво в нашому регіоні. Поряд із цим, центр широко використовуватиметься і для забезпечення навчального процесу, зокрема проведення виробничих та навчально-польових практик, як зі студентами-агрономами, так і з тими, що обрали своїм фахом біологію» - розповідає декан біологічного факультету Ярослава Гасинець.

Працівники науково-навчального центру зазначають, що першу частину роботи виконала техніка, адже землю необхідно було зорати - підготувати до висадки винограду. Однак, тепер, коли перший крок зроблено, необхідний систематичний та якісний догляд. «Дуже великий плюс в тому, що ця земля належить університету, і її не потрібно десь шукати та брати в оренду. Якщо є можливість – необхідно нею користуватися» - зазначив викладач біологічного факультету Степан Зозуля.

Працівники навчально-наукового виробничого центру розповідають, що цього дня відбулася, певного роду, практика для студентів вишу, адже їх вчили основним правилам висаджування кущів винограду та догляду за ним.

«Сьогоднішня подія – хороша можливість застосувати на практиці здобуті в стінах університету знання, а також допомогти у втіленні важливої справи. Виноградарство вже давно посідає вагоме місце у житті Закарпаття і заходи, спрямовані на його розвиток, без сумнівів, є важливими і потрібними. Студенти, які проходитимуть тут практику, матимуть змогу краще розуміти виноградарство, агрономію та садівництво. Це необхідно, в першу чергу для тих, хто навчається за цими напрямками» - розповідає студент-магістрант біологічного факультету Ростислав Садигов.
Вероніка Кобаль, Інформаційно-видавничий центр УжНУ

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp