Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Радіоведучу Эхо Москвы прямо в редакції поранили ножем в шию

24 жовтня 2017 р., 13:26

Хроніка подій і можливі мотиви

23 жовтня в редакцію Эхо Москвы, бризнувши з газового балончика в очі охоронцеві, проник чоловік і поранив радіоведучу Тетяну Фельгенгауер ножем в шию.

НВ розповідає про гучний випадок.

Що сталося

В середині дня 23 жовтня невідомий розпилив газ з балончика в обличчя охоронцеві на першому поверсі будівлі, в якій розташована редакція Эхо Москвы, піднявся до редакції і вдарив ведучу Тетяну Фельгенгауер ножем в шию (спочатку ЗМІ повідомляли про двох нападників, але пізніше ця інформація не підтвердилася – ред.).

Після цього він був затриманий, причому під час затримання завдав легке ножове поранення ще й охоронцеві.

"Це одна людина. Він бризнув з балончика в обличчя охоронцеві будівлі внизу, прорвався на поверх, напав на нашу співробітницю і завдав їй ножевого поранення. Коли його затримували, він зачепив охоронця. У нього легке поранення. Тяжче в охоронця внизу, у нього травмована рогівка ока, але начебто він бачить. Нападник нічого не кричав, все було тихо і мовчки. він підійшов, обійняв і завдав поранення ", – розповів заступник головного редактора Эхо Москвы Сергій Бунтман.

Тетяну Фельгенгауер госпіталізували у важкому стані.

Директор Інституту ім. Скліфасофского Сергій Петриков розповів ЗМІ, що постраждала журналістка знаходиться в операційній, про обсяг пошкодження та подальшу тактику лікування лікарі зможуть повідомити тільки вранці 24 жовтня.

Він зазначив, що швидка госпіталізація Тетяни Фельгенгауер зменшує ризик для її життя, який, тим не менш, існує. За словами Петрикова, лікарі не змогли точно оцінити, скільки крові втратила журналістка, але крововтрата не мала критичних наслідків. На момент госпіталізації вона була у свідомості.

Незабаром заступник головного редактора Эхо Москвы Володимир Варфоломєєв повідомив на своїй сторінці в Twitter, що операція, яку робили Тетяні Фельгенгауер, завершена і журналістку перевели в палату.

Головний редактор Эхо Москвы Олексій Венедиктов заявив у прямому ефірі, що, хоча стан Фельгенгауер важкий, небезпеки для її життя немає. На даний момент вона перебуває в реанімаційній палаті на штучній вентиляції легенів у стані штучної коми.

Прогнози щодо одужання журналістки лікарі можуть дати тільки після детального обстеження, яке буде проведене завтра.

Мотиви та особа нападника

У Мережі незабаром після події з'явилися перші фото з місця нападу, в тому числі й самого зловмисника, а потім і відео його допиту.

Одним з перших фото з місця нападу, в тому числі і зловмисника, опублікував у соцмережах шеф-редактор радіостанції Віталій Рувинский.

На фотографіях видно ніж і забризкану кров'ю підлогу, а також затриманого охоронцями чоловіка.

На відео з нападником, яке з'явилося в Мережі, він заявляє, що його звуть Борис Юрійович Гриць і потерпілу він знав "тільки з телепатичного контакту п'ять років".

Він також сказав, що до нападу його спонукало те, що журналістка його "..сексуально переслідувала. Щоночі, використовуючи цей телепатичний контакт, вона залазила і мучила мене сексуально".

Эхо Москвы у своєму телеграм-каналі також повідомило, що нападника звуть Борис Гриць і він є громадянином іноземної держави.

Журналісти Медіазони знайшли блог користувача, якого звуть Борис Гриць, у якому часто згадується Фельгенгауер.

"Сьогодні остаточно переконався, що на цю наволоч Фельгенгауер працюють якісь хакери. Протягом станніх кількох днів вона почала шукати можливість впливати на моє серце. З диханням, точніше його припиненням, вона вже давно експериментує", – йдеться в останньому повідомленні в цьому блозі від 20 жовтня 2017 року.

У цьому блозі також згадується "телепатичне сексуальне переслідування".

Журналісти також з'ясували, що автор блогу живе в Ізраїлі і є громадянином цієї країни. Автор блогу пише, що він – учитель фізики і програміст, і що у нього є науковий ступінь з фізики атмосфери. Крім того, автор блогу скаржиться, що не може знайти роботу.

Журналісти знайшли в інтернеті дві наукових роботи з фізики атмосфери, серед авторів яких вказаний Борис Гриць. Вони також виявили, що як мінімум з 2007 року в Каліфорнійському університеті в Дейвісі у США працював дослідник на ім'я Борис Гриць.

Реакція російських ЗМІ і російського МВС на напад

Інтерфакс з посиланням на "джерело, знайоме із ситуацією" повідомив, що напад, за попередніми даними, не пов'язаний з професійною діяльністю журналістки і в ньому простежується особистий мотив.

"За попередніми даними, нападник був знайомий із журналісткою. Попередньо, напад не пов'язаний із журналістською діяльністю Фельгенгауер. В якості основної версії поки висувається хуліганство", – заявило джерело агентства.

Аналогічні повідомлення опублікували і багато інших російських ЗМІ.

Ця версія обурила журналістів, які знайомі з журналісткою, вони заявили, що Фельгенгауер не була знайома з нападником і підкреслили, що той на допиті вів себе неадекватно.

ЧитатиВасилий Уткин✔@radioutkinВот какого хрена хором все цитируют, что напавший на Таню имел личные мотивы, если а) она его НЕ знала и б) при допросе он был неадекватен?(

Погрози ведучим Эхо Москвы і звинувачення Росії-24

Співведучий Тетяни Фельгенгауер по програмі Ранковий розворот Олександр Плющев розповів Медузі, що погрози ведучим цієї радіостанції надходять постійно.

"Загрози всім ведучім Эхо Москвы в есемесках або соцмережах надходять більш-менш регулярно від різних не надто адекватних людей. Просто комусь трохи більше, комусь менше. Ми уваги на такі погрози зазвичай не звертаємо. Саме останніми днями мені погроз не було, щодо Тетяни не знаю. у мене немає версій, що могло спровокувати напад. Я думаю, що практично будь-який наш ефір може когось неадекватного на щось наштовхнути. Слава богу, у нас не якийсь травоїдний ефір ", – сказав він.

Колеги постраждалої журналістки також відзначають, що незадовго до нападу, 11 жовтня, на телеканалі Росія 24 вийшов сюжет Ехо Держдепу. Эхо Москвы попалося на співпраці із західними НКО.

У цьому сюжеті, зокрема, говорилося, що "некомерційні структури із сірим фінансуванням стають для російського суспільства небезпечнішими, ніж угруповання ІДІЛ", а Эхо Москвы займається "антидержавною діяльністю" і, по суті, є "іноземним агентом".

У сюжеті згадувалася також особисто Тетяна Фельгенгауер.

Про це сюжеті йдеться у заяві російської Профспілки журналістів, в якому зазначається, що частину провини за напад повинен взяти на себе телеканал Росія-24.

"Телеканал Росія-24 неодноразово у своєму ефірі показував сюжети, в яких звинувачував журналістів Эхо Москвы і особисто Тетяну Фельгенгауер в роботі" на Держдеп "і співпраці з якимись західними НКО, критиці влади і нібито участі в мітингах Навального.... При цьому звинувачення висловлювалися на тлі портрету Тетяни та її колег Олександра Плющева і Максима Курнікова. Ми вважаємо, що ці сюжети розпалюють ненависть на адресу наших колег і могли спровокувати напад на Тетяну неврівноваженої людини ", – йдеться в заяві.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp