Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Суд у Гаазі зайнявся справою про Іловайський котел

31 жовтня 2017 р., 08:26

Суд у Гаазі з'ясовує, чи може розслідувати вбивства українських бійців в Іловайську у 2014 році.

Служба прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) розпочала аналіз інформації щодо того, чи потрапляє під юрисдикцію МКС загибель українських військових в Іловайську у 2014 році. Про це в понеділок, 30 жовтня, повідомляє УНІАНз посиланням на посла України в Нідерландах Всеволода Ченцова.За його словами, процедура розслідування в рамках МКС відрізняється від національної процедури."Офіційно Служба прокурора МКС відкрила процедуру попереднього вивчення ситуації в Україні. На цій стадії проводиться аналіз для того, щоб встановити, чи є ознаки можливих злочинів, які підпадають під юрисдикцію суду згідно зі статутом", - сказав Ченцов.Посол повідомив, що на цьому етапі прокурор МКС не збирає докази самостійно, а використовує інформацію, отриману з достовірних доступних джерел, таких як фізичні особи, організації, держави."Зараз Служба прокурора в аналізі ситуації в Україні перебуває на стадії встановлення юрисдикції МКС щодо подій, які мали місце або відбуваються в країні", - зазначив Ченцов.Посол нагадав, що у щорічному звіті прокурора МКС була дана оцінка прогресу у вивченні ситуації в Україні."У звіті за 2016 рік Служба прокурора попередньо дійшла висновку, що між Україною і Росією має місце міжнародний збройний конфлікт на сході України, а також має місце фактична окупація РФ Криму і Севастополя. 

Тепер повинен бути встановлений ​​ступінь підтримки Росією збройних сепаратистських груп на сході України", - сказав Ченцов."Якщо прокурор дійде висновку, що наявна інформація є достатньою підставою для початку офіційного розслідування, то він звернеться до Палати досудового розгляду МКС з проханням дозволити його проведення", - додав посол.Водночас Ченцов звернув увагу на те, що оскільки Україна не ратифікувала Римський статут, але визнала юрисдикцію МКС, процес прийняття рішення про початок судового розгляду буде досить складним."Після завершення стадії вивчення, навіть якщо прокурор і доходить висновку про наявність підстав почати розслідування, відповідне рішення буде приймати Досудова палата МКС. А ось держава, яка є учасницею Римського статуту, має право ініціювати початок слідства - тут рішення досудової палати не потрібно. Якщо Україна ратифікує Римський статут, то це розширить процесуальні можливості нашої держави. Простіше кажучи, після ратифікації прокурор МКС зможе приймати рішення почати розслідування на підставі звернення України ", - пояснив Ченцов.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp