Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Тячівці першими в Україні переглянули кінострічки, які тріумфували у Страсбурзі (ФОТО, ВІДЕО)

14 липня 2014 р., 12:50

Кінорежисером короткометражок є уродженець Тячева, який не втрачає нагоди побувати на маленькій батьківщині.

У суботу, 12 липня, в Тячівському міському кінотеатрі ім.Т.Шевченка відбувся прем’єрний показ кінострічок знаного професійного юриста та кінорежисера, який народився і виріс у Тячеві, В’ячеслава Бігуна. Після успішної прем’єри у Страсбурзі автор вирішив поділитись своїми здобутками у галузі кіно із земляками.



Тячівці та гості міста першими в Україні мали нагоду на великому екрані переглянути фільм В’ячеслава «Мати. В ім’я мільйонів», знятий за мотивами оповідання Олександра Довженка і присвячений мільйонам українців, зокрема, й матерів, які померли під час Голодомору та ІІ Світової війни. Також був запланований показ іншого фільму – «Пенальті правосуддя», однак через технічні проблеми глядачі побачили лише уривок з нього.

Це не тільки мої фільми, – зауважив кінорежисер перед показом. – Так, «Пенальті правосуддя» ми робили спільно з головою Європейського суду з прав людини Жаном-Полом Коста, закарпатцем Юрієм Чижмарем, а другий – у співпраці з понад сотнею людей.

Варто зазначити, що захід відбувався у затишній родинній атмосфері. Власне, В’ячеслав був присутній на події з дружиною Тетяною і півторарічним сином Юстином. Також прийшли батьки режисера, бабуся, яка того ж дня відзначила 80-літній ювілей, близькі родичі, вчителі, однокласники, друзі та знайомі.

Участь у заході також узяла виконавиця головної ролі у фільмі «Мати», актриса Національного академічного драматичного театру ім. І.Франка Леся Липчук. Для неї це був також перший перегляд стрічки на великому екрані.


Ведучий вечора Михайло Рудик розповів присутнім про життєвий шлях В’ячеслава Бігуна. Сам же В’ячеслав розповів, що хоч і поїхав з Тячева у 17 років, але не втрачає нагоди побувати на маленькій батьківщині: "В рідне місто завжди хочеться приїжджати не з пустими руками. Бо коли береш щось від землі, так само треба і віддавати. І зараз, зайнявшись кіно, маю нагоду не тільки розумом, а й серцем передати те, що дуже хочеться сказати".

Після перегляду режисер повідав про атмосферу зйомок фільму «Мати», які проходили у лютому цього року в Талінні, під час найтрагічніших подій на Майдані: "Тривожні звістки з Майдану 18-20 лютого істотно вплинули на наш настрій: спочатку він був дуже напружений, бо новин я не дивився, а потім моя колега почала писати на хлопушці фрази «Тимошенко звільнена», «Янукович впав».

Враженнями від зйомок поділилась і пані Леся: "Від самого початку протистоянь я була на Майдані. А 17 лютого прилетіла на зйомки в Естонію. У Києві залишалася моя донька, а 18-го почали стріляти. У той момент було дуже боляче від того, що робиться в твоїй країні. І цей фізичний біль усіх матерів, всі ці переживання, все, що на душі, я старалася втілити в кадрі. Дуже сподіваюся, що це вдалося.

Після перегляду фільму «Мати» глядачі охоче спілкувались з режисером та головною актрисою фільму Лесею Липчук. Говорили про українське кіно, ситуацію на сході України, творчі плани, а тячівці ділились враженнями від побаченого кіно і дякували за нагоду отримати естетичне задоволення від гарного кіно.

– Думаю, ми ще повернемось сюди з новими фільмами, – сподівається В’ячеслав. – До речі, зараз уже є деякі задуми щось зняти про Тячів – можливо, невеликий художній фільм, а потім – і документальний, оскільки місто заслуговує на повноцінний документальний фільм про нашу історію.Наступний показ фільму «Мати. В ім’я мільйонів» буде на Одеському кінофестивалі, який розпочався минулого тижня. Фільм покажуть поза конкурсною програмою. А у вересні буде велика прем’єра у Києві, до 120-річного ювілею Олександра Довженка.


Пропонуємо Вам переглянути трейлери короткометражок закарпатця.




Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp