Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На ужгородський пішохідний міст – як на роботу

15 липня 2014 р., 09:47

У центрі Ужгорода люди торгують, запрошують і просять милостиню

Щодня на пішохідному мості ужгородці бачать ті самі обличчя. Здебільшого нам досить настирливо пропонують придбати стартовий пакет якогось мобільного оператора, тицяють у руки рекламні брошурки, нас запрошують відвідати новий магазин і просять допомогти грошима. Хто ці люди і що примушує їх день у день працювати на пішохідному мості? Про це «Ужгород» запитав у них самих.

Юрій, продає стартові пакети:

– Понад 2 роки працюю на пішохідному мості. Ніхто мене не ставив – я сам обрав це місце, бо тут найбільше людей за день проходить. Вони і гуляють, і на роботу йдуть. У моїй справі треба бути трошки психологом. От я вже відчуваю, кого можна зупинити, щоб запропонувати купити пакет, а кого – не варто. Це відчуття з часом саме виробляється. Чи буває, що грублять? Ні, такого ще ніколи зі мною не було. Може, тому, що я ніколи не нав’язую свої послуги. Секретів роботи як таких немає – просто треба вміти знайти підхід до людини: з ким – пожартувати, а кому – сухо й докладно розповісти про переваги пакета. Ще дуже важливо не бути надто настирливим – перехожі цього не люблять. Якщо комусь потрібен стартовий пакет, він зупиниться і послухає. Бігти за людьми і вмовляти їх не треба.

Андрій, просить милостиню:

– На пішохідному мості я вже 8 років. Прошу гроші, бо інакше не можу заробити на життя. Моя пенсія інваліда – тисяча гривень. Скажи, ти могла би прожити за такі гроші? Точно, що ні. Мені 43 роки, маю жінку 25-річну, живу в неї, бо з власного дому мене вигнав брат. Він міліціонер, тепер на війні в Ізюмі. Най Бог розсудить, чи правильно він зробив зі мною!

Ногу я втратив з дурного розуму – 8 років тому мене переїхав товарний поїзд. Я йшов з роботи додому на Радванку, був трохи напідпитку – сів на рейки і якось задрімав. Поїзд на мене наїхав, тяг за собою десь 150 метрів, перерізав ногу і пальці на руці. Я ще сам з-під поїзда виліз, а потім мене повезли до лікарні – ледве з того світу витягли. Бог дав мені життя. Але як жити? Я спочатку пробував влаштуватися на якусь роботу – нікуди мене не брали. Тоді вийшов на пішохідний міст і почав просити гроші.

Скільки я тут заробляю? О, це дуже великий секрет, але тепер – дуже мало. Туристи ніколи мені нічого не дають, більше допомагають місцеві. Є такі, хто щодня щось приносить: і їжу, і одяг. Знаю і всіх аферистів тут. Одні ногу під себе ховають чи курточкою прикривають, інші – папірці показують, що хворі. Молоді дівчата, які просять гроші на лікування дітей, братів чи сестер, – це одразу фальш. Є тут ще один інвалід у візку – то він взагалі не місцевий, його привозять працювати. Я так по містах їздити не хочу, працюю лише на себе.

Олена, збирає гроші на харчування безхатьків:

– Мене звати Олена Горняк. Я стою на пішохідному мості вже півроку, тричі на тиждень, закликаю ужгородців та гостей міста пожертвувати гроші на харчування бездомних і бідних людей. За той час, що тут стою, чула вже багато всякого. Хтось звинувачує в тому, що я шахрайка, – проходячи повз мене, питає: «Ну що, вже назбирала собі на машину?». Добре, що таких – одиниці. Більшість ужгородців регулярно кидають до скриньки гроші, бо знають, що ми не забираємо їх собі, а справді спрямовуємо на допомогу бідним. Ми годуємо їх 4 рази на тиждень, у різних районах. Вони вже знають, куди приходити, і, повірте, дуже нас чекають. Діємо від громадської організації, яку очолює мій чоловік Роберт. Наше завдання – не лише нагодувати безхатьків, а й допомогти їм реабілітуватися, бо бачимо, що в більшості з них проблеми виникли через алкогольну залежність. У цьому питанні співпрацюємо з церквою. Чому для роботи обрала саме пішохідний міст? Бо тут люди не розсіюються по великій площі, тож добре чують мої заклики. До них тут легше «достукатися».

Тетяна ЛІТЕРАТІ, газета "Ужгород"


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp