Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Сторожниця хоче об’єднуватися у громаду, а чиновники не дають змоги скористатися законним правом створити ОТГ

22 листопада 2017 р., 09:25

І провокують невдоволення людей

У вівторок, 21 листопада, консультанти Офісу реформ Закарпатського РВ АМУ провели інфопункт у с. Сторожниця Ужгородського району. Сільський голова Сторожниці Василь Сіка розповів, що місцева сільська рада, спільно з сусідніми Холмківською та Тарновецькою сільрадами, наприкінці минулого року започаткували процес створення ОТГ. 24 січня 2017 року, у відповідності до п.3 ст.7 Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», підготовлений спільною робочою групою пакет документів представники майбутньої ОТГ передали в Закарпатську ОДА для отримання позитивного висновку щодо відповідності проекту рішення Конституції та законам України.

Для оптимістичного очікування позитивного вердикту з ОДА були усі підстави. Перспективна Холмківська ОТГ за усіма параметрами відповідала чинній методиці, була фінансово не лише спроможною, алей й успішною. Чисельність населення у громаді мала скласти більше 12 тис. сільського населення, а площа – 4921 га. На її території є усі необхідні освітні заклади – школи і дитсадки, амбулаторії загальної практики сімейної медицини. За рахунок розташованих на території сіл виробничих і комерційних закладів (з врахуванням 60% ПДФО та медичної і освітньої субвенцій), у 2017 році розраховували отримати у скарбницю громади 102.824 млн. грн. надходжень. Однак Закарпатська ОДА, замість позитивного висновку, відповіла класичною відмовою - «на доопрацювання». Насправді для спроможної ОТГ, якою Холмківська ОТГ є однозначно, доопрацьовувати немає що.

Тим часом с. Сторожниця гостро потребує прокладання системи водовідведення і каналізації. Її кошторисна вартість – 37 млн. грн. Звісно, що такої суми бюджет села немає, то ж подали документи на отримання міжнародного гранту і виграли його. Але тепер проблема у тім, що не можуть профінансувати навіть 10% від загальної суми. «Якби ми, об’єднавшись у громаду, отримували свою частку ПДФО, то мали б достатньо коштів для вирішення цієї проблеми. Сподівалися ми заробити кошти і для завершення робіт по централізованому водопостачанню села. Сьогодні підрядник фактично виконав роботу, а сільрада боргує йому 1.5 млн. грн., оскільки річний бюджет «ужгородських Нових Петрівців» становить усього 2.637. млн. грн., а районна влада, у чиїх руках на даний час концентрується значна частина ПДФО, відмовилася допомагати», - розповідає Сторожницький сільський голова В.Сіка.

Нині склалася парадоксальна ситуація – три сільські ради, у відповідності до своїх повноважень, ухвалили на сесіях рішення про добровільне об’єднання у громаду. Оскільки прийняті рішення повністю відповідають Конституції та законам України, їх неможливо скасувати і Закарпатська ОДА мала б надати відповідний висновок, щоб процес утворення ОТГ вийшов на фінішну пряму. А висновок не дають…

«17 листопада ми втретє подали в ОДА звернення, у якому аргументовано і обґрунтовано просимо надати нам позитивний висновок, щоб весною наступного року ми могли провести вибори. Якщо й цього разу чиновники проігнорують право і волю людей, - тоді своє слово скаже громада», - каже сільський голова.
Закарпатське РВ АМУ

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp