Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Історія водоспаду "Шипіт" (ФОТО, ВІДЕО)

25 листопада 2017 р., 18:45

Те, що цікаво знати.

Водоспад Шипіт є дивом Закарпаття, на яке щорічно приїжджають подивитись тисячі туристів.

Водоспад знаходиться в ущелині річки Пилипець та має висоту 14 метрів.


Як утворився водоспад ШипітШипіт утворився через розмивання гірської породи потоком Пилипця, а бере свій початок з підземного джерела на горі Великий Верх,- пише ukraine-is.com

Але є і народна версія виникнення водоспаду: колись у селі Пилипець жили дівчина Марійка – із заможної родини та її коханий Іван – із бідної. Родина дівчини була проти зустрічей з хлопцем та заборонила їм бачитись. Але закохані не зважали на це і почали таємно бачитись на горі Високий Верх.

Пізніше мати Марійки дізналась про це, прийшла на місце їх зустрічі та почали сипати прокльони. Через це почалася злива з громом і потоки, що сходили з гір, забрали молоду пару у прірву. На тому місці і виник водоспад.

Після того мати постійно приходила на це місце і одного разу почула голос доньки, яка шепотіла слова кохання Івану. Так і виникла назва Шипіт.

Також є версія, що найменування водоспаду походить від слова «шепіт», бо звук спадаючої води нагадує шепотіння.

Коли водоспад Шипіт найкрасивішийЗвичайно, що водоспад зачаровує у будь-яку пору року, але місцеві радять приїжджати саме навесні під час танення снігу, який збільшує потік води або восени, під час сезону дощів, коли річка стає повноводною.

Влітку – занадто спекотно і водоспад виглядає, як маленький струмок, а взимку наполовину замерзає через що ви не зможете побачити вражаючий потік води.

Фестиваль ШипітЦе місце має що запропонувати відвідувачам крім краси та надзвичайно гарних краєвидів – це фестиваль на честь свята Івана Купала, який проходить на початку липня. Його організовують ще з 1993 року, з’їжджаються представники неформальних угрупувань з України та сусідніх держав. На цьому фестивалі знайдуться розваги для всіх: дитячі конкурси, «Міс Шипіт» та інші заходи.

Засновниками фестивалю є подружжя ужгородських представників хіпі-культури Чарлі та Шара.

«Шипіт» став темою книги «Трохи пітьми» Любка Дереша, втім події в книзі є вигаданими.

Поруч із водоспадом ви знайдете лавки із сувенірами, гарячим вином та прохолодними напоями.

Також там є двомісний крісельний підйомник, на якому можна піднятися в гори, а на вершині Гемби можна випити кави або назбирати смачної чорниці. Якщо від цієї гори пройти схилами Великого Верху, то ви дістанетесь гори Стій, а місцеві краєвиди зроблять вашу поїздку незабутньою, повірте.

Як дістатися до водоспаду Шипіт

Водоспад Шипіт знаходиться в ущелині річки Пилипець, на окраїні одноіменного села Пилипець.

Доїхати до Пилипця можна зі Львова потягом Львів-Мукачево або з Києва потягом Київ-Чоп. Вийти треба на станції Воловець, звідти автобусом/таксі/машиною дістатися до Пилипця, де і знаходиться водоспад Шипіт.






Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp