Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Державна допомога сім'ям з дітьми після 1 липня: всі нюанси виплат по-новому

16 липня 2014 р., 12:33

Кому, як і скільки "дитячих" грошей виплачуватимуть після останніх змін до законодавства

Як відомо, нещодавно в Україні прийнято нові нормативно-правові акти, що регулюють виплату допомоги при народженні дитини та інших державних виплат сім'ям з дітьми. Скільки тепер платитимуть за народження дітей, як відбуватиметься виплата “дитячих” грошей, які документи і куди потрібно заносити, щоб отримати допомогу? На ці та інші питання детальне роз'яснення дають у Закарпатській ОДА.

На виконання Законів України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» від 27.03.2014 № 1166 -VII та «Про внесення змін до деяких законів України щодо скорочення кількості документів для отримання державної допомоги при народженні дитини» від 10.10.2013 № 644-VII Уряд 25 червня поточного року схвалив постанову Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми», - йдеться в повідомленні Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА..

Зазначеними нормативно-правовими актами з 1 липня передбачається:

об'єднання допомоги при народженні дитини та по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку в один вид допомоги - допомогу при народженні дитини;

збільшення розміру допомоги при народженні першої дитини на 10 320 гривень (у порівнянні з нормами діючого законодавства);

встановлення фіксованого розміру допомоги при народженні дитини у сумі 41 280 гривень, не залежно від кількості народжених дітей в сім'ї;

- здійснення одноразової виплати при народженні дитини у сумі 10 320 гривень та щомісячної виплати протягом 36 місяців у сумі 860 гривень. У випадку, коли особа, якій призначено допомогу при народженні дитини, виявила бажання працювати, допомога буде виплачуватися до закінчення терміну її призначення, тобто протягом 36 місяців;

- встановлення нового переліку документів, необхідних для
призначення допомоги при народженні дитини та реєстрації її місця
проживання: Допомога призначатиметься на підставі пред'явлення паспорта заявника, свідоцтва про народження дитини та подання заяви і копії даного свідоцтва.

Для реєстрації місця проживання дитини заявники в заяві зазначатимуть дані про місце реєстрації дитини та подаватимуть квитанцію про сплату мита або документ про звільнення від його сплати.

Орган соціального захисту населення у термін до трьох календарних днів надсилатиме зазначені документи та подання за формою, встановленою МВС, до територіального підрозділу Державної міграційної служби (підстава - додаток 27 Наказу МВС від 22.11.2012 №1077 «Про затвердження Порядку реєстрації місця проживання та місця перебування фізичних осіб в Україні та зразків необхідних для цього документів» із змінами, внесеними Наказом МВС від 21.01.14 №43).

Територіальні підрозділи Державної міграційної служби у термін до
п'яти календарних днів після отримання документів надаватимуть органу
соціального захисту населення інформацію щодо реєстрації місця
проживання дитини.

Якщо особа, яка звернулася за допомогою, подала неправдиві відомості про реєстрацію місця свого проживання, територіальний підрозділ .ДМС повідомлятиме про це орган соціального захисту населення, який в свою чергу інформуватиме особу про неможливість реєстрації місця проживання її дитини.

У разі звернення осіб, місце проживання яких не зареєстровано; осіб, які вимушені були залишити місця проживання з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, та не мають можливості зареєструвати новонароджену дитину, рішення про призначення допомоги при народженні дитини прийматиме орган соціального захисту населення на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов, складеного за місцем фактичного проживання сім'ї;

Постанова Кабінету Міністрів передбачає призупинення виплати допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку для всіх отримувачів допомоги та встановлення виплати допомоги у розмірі 130 гривень (на наступних 1-2 місяців) для осіб, у яких закінчилась виплата допомоги при народженні першої дитини, яка виплачувалася 24 місяці.

Наприклад: жінка народила першу дитину у грудні 2013 року. На
дитину отримує щомісячну допомогу при народженні дитини з січня
2014 року по грудень 2015 року у розмірі 860 гривень та по догляду за
дитиною до досягнення нею трирічного вік, у розмірі, що перевищує
мінімальний.

3 1 липня 2014 року допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку припиняється. Здійснюється щомісячна виплата допомоги при народженні дитини (860 грн.). Допомога до досягнення дитиною трирічного віку буде виплачуватися, починаючи з січня 2016 року у розмірі 130 гривень (протягом 12 місяців до досягнення дитиною трирічного віку.).

У разі працевлаштування отримувача (або виходу на роботу) виплата допомоги у розмірі 1ЗО гривень припиняється.

До прикладу: працююча жінка народила першу дитину у червні
2014 року, відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею
трирічного віку оформила на підприємстві з серпня 2014 року. За
призначенням допомоги звернулася до управління соціального захисту
населення у вересні 2014 року.

Заявниці призначається допомога при народженні дитини у сумі ЗО 960 грн. Виплата здійснюється одноразово у розмірі 10 320 гривень, а щомісячна виплата допомоги проводитиметься протягом 24 місяців (з липня 2014 по червень 2016 року) у розмірі 860 гривень. З липня 2016 року призначається допомога до досягнення дитиною трирічного віку у розмірі
130 гривень.

Що стосується відрахування до Пенсійного фонду за отримувачів допомоги при народженні дитини та до досягнення дитиною трирічного віку

Законом України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» відповідно внесені зміни до Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», де до платників єдиного внеску внесені особи, які отримують допомогу при народженні дитини.

З метою збереження права громадянам на зарахування їм часу догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку до трудового стажу органи соціального захисту населення будуть здійснювати відрахування до управлінь Пенсійного фонду за отримувачів допомоги при народженні дитини та за осіб; яким буде здійснюватися виплата допомоги до досягнення дитиною трирічного віку у розмірі 130 гривень.

У разі працевлаштування отримувачів (або виходу на роботу) в період отримання допомоги при народженні дитини та допомоги до досягнення дитиною трирічного віку у розмірі 130 гривень орган соціального захисту населення не провадить відрахування до Пенсійного фонду за таких отримувачів.

Одночасно інформуємо, що Департамент пенсійного забезпечення
Мінсоцполітики розробив проект постанови Кабінету Міністрів України
«Про внесення змін до Порядку нарахування та сплати єдиного внеску на
загальнообов'язкове державне соціальне страхування за деякі категорії
застрахованих осіб», яким врегульовується механізм сплати єдиного внеску за осіб, які отримують допомогу при народженні дитини та допомогу до досягнення дитиною трирічного віку.

На сьогодні зазначений нормативно-правовий акт знаходиться в Мінюсті на юридичній експертизі.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp