Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

У Закарпатській облраді поважають журналістів, а громадян вважають "сторонніми"

8 грудня 2017 р., 11:30

Закарпатська обласна рада не звикла до відкритості

Якщо на засідання депутатської комісії прийде хтось «сторонній», наприклад пересічний мешканець Закарпаття, то йому можуть вказати на двері, але журналістів – поважають.

Графік засідань постійних депутатських комісій Закарпатської обласної ради оприлюднюється офіційному сайті ради, хоча не надовго і не в розділі «Постійні депутатські комісії». Регіональний представник Інституту масової інформації (ІМІ) у Закарпатській області Ярослав Гулан встиг побачити його на сайті і навіть потрапити на засідання трьох постійних комісій як виборець.

23 листопада 2017 я завітав на засідання постійної комісії з питань праці, зайнятості та соціального захисту населення (голова – Михайло Софілканич, фракція партії «Єдиний Центр»). Важливо, щоб на комісіях мали можливість перебувати не лише кореспонденти із журналістською посвідкою, а й «звичайні» громадяни. Тому що ними можуть бути і громадські активісти, і кореспонденти інтернет-видань, які не зареєстровані як офіційні ЗМІ, втім саме вони мають можливість першими донести до громади важливі новини. Побачивши подив на обличчях присутніх місцевих депутатів, які одразу поцікавилися – хто Ви будете? – відчув ще більше здивування, коли я представився виборцем і мешканцем Закарпаття.

Уже перебуваючи на засіданні, довелося здивуватися самому: одна із працівниць апарату несподівано запропонувала членам комісії проголосувати – чи бажають обранці, аби на засіданні перебував виборець?

Присутній у залі заступник голови облради Петро Грицик (представник партії «Відродження») зазначив, що, в принципі, закритими можуть бути певні питання комісії, але не ціле засідання. Секретар комісії Андрій Вишняк (фракція БПП «Солідарність») зазначив, що абсолютно нічого поганого нема у тому, що хтось із представників громадянського суспільства є на заході. У підсумку депутати – члени комісії не голосували за можливість «сторонньому» виборцеві перебувати у залі. Можливість перебувати забезпечено.

24 листопада я, знову як виборець, прийшов на зібрання постійної комісії з питань бюджету (голова – Василь Кошеля, фракція «Відродження»). Перед початком засідання відповідальна працівниця апарату ради запропонувала мені почекати у коридорі – мовляв, до вирішення питання «а чи можна?». На що довелося сказати, що захід від обласної влади відкритий, а отже, ніхто чекати у коридорі не буде.

Розпочавши засідання, голова комісії Василь Кошеля (до слова, він єдиний депутат, який за своєю посадою є штатним працівником апарату ради та отримує зарплатню), поінформував колег, що на засіданні є «сторонній», і спитав, що робити. Голова комісії також запропонував мені «вийти за двері до вирішення питання». Довелося нагадати шановним депутатам, що згідно із законами України «Про місцеве самоврядування в Україні» (ст. 46) та «Про доступ до публічної інформації» (ст. 3) заходи органів влади є відкритими. Після цього питання на голосування не ставилося, на двері мені більше не вказували. Можливість перебувати забезпечено.

27 листопада засідала постійна комісія з питань розвитку бізнесу, виробничої інфраструктури, банківської діяльності та інвестицій (голова – Андрій Андріїв, фракція «Відродження»). І тут теж відповідальна працівниця апарату ради (варто зазначити: у всіх трьох випадках мова йде про різних працівниць апарату) на початку досить емоційно пояснювала, що згідно із Регламентом на засіданні комісії можуть бути лише запрошені. Опісля вимагала посвідчення, на що я пред’явив паспорт громадянина України. Наостанок працівниця апарату заявила: «Якщо “сторонній” буде порушувати громадський порядок, його буде вилучено».

На самому засіданні комісії ні в кого із присутніх депутатів питань з приводу присутності «стороннього» не виникло. Можливість перебувати забезпечено.

30 листопада депутати Закарпатської обласної ради зібралися на чергове пленарне засідання сесії. Біля адмінбудівлі на площі Народній в Ужгороді того дня було гаряче: мітингували працівники лісових господарств, відтак біля входу і всередині знаходилась численна кількість поліціантів. Тут уже «простому» громадянину потрапити на засідання обранців було б складно. Водночас я переконався, що проблем людям із журналістськими посвідченнями у доступі не зафіксовано: показавши посвідчення перед сесійною залою, журналісти отримували запрошення і уже з ним проходили до залу.

Суттєвих перешкод для роботи журналістів у Закарпатській обласній раді – на засіданнях сесій чи депутатських комісій – не зафіксовано. Втім, так само не зафіксовано сприяння у роботі. Але для виборців, які не мають посвідчень представників медіа, потрапити на пленарні засідання та засідання комісій Закарпатської обласної ради може виявитися справжньою проблемою, якщо вони не озброєні знанням законів України.

Додам, що експертами ІМІ у рамках проекту «Рада дружня до медіа» розроблені рекомендації для приведення регламенту роботи Закарпатської обласної ради у відповідність до ЗУ «Про інформацію» та «Про доступ до публічної інформації». Зараз із ними ознайомлюється керуючий справами виконавчого апарату ради Юрій Гузинець.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp