Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Захар Шевчук: «Сказати, що Париж мене надихнув, замало – це нічого не сказати!» (ФОТО)

9 грудня 2017 р., 15:00

З романтичного Парижу повернувся наш лауреат Гран-прі Захар Шевчук.

Ейфелева вежа, Лувр і Центр Помпіду, старовинні вулички і просто неймовірна атмосфера – всі ці емоції ще наповнюють молодого митця, але він уже ділиться з нами.


– Bonjour, Захар! Ти ж із Франції приїхав, тому вирішили саме так тебе привітати! Як воно – взяти головну відзнаку «Срібного мольберта»? Були якісь відчуття щодо Гран-прі?


– Bonjour! (Усміхається. – Авт.) Отримувати нагороди, звісно, дуже приємно, адже відчуваєш, що ти чогось вартий і те, що ти робиш, знайшло свого глядача. Для митця є важливим діалог не тільки себе з твором, а й діалог твору з глядачем. Про будь-які нагороди навіть і не задумувався та не розраховував. А коли при оголошенні Гран-прі назвали моє ім`я, пережив неймовірні емоції!

– Як відреагував, коли дізнався саме про Париж? Були якісь асоціації в тебе з цим містом?

– Цікаво, що з призових міст я отримав саме Париж – якраз там я ще не був! Це був точно знак! Звісно, якісь уявлення про це романтичне місто були, та побачити на власні очі – це ж зовсім інше! Перш за все, на думку спадає Ейфелева вежа та Нотр-Дам де Парі з типових картинок Парижу, але те, наскільки вишукана атмосфера самої архітектури міста та про красу панорам ніхто не попереджав! І навіть погода не змогла зіпсувати вражень.

– Чи відчув себе місцевим, снідаючи щоранку французьким сніданком? На якій мові спілкувався? З якими думками прокидався і як планував свій день?


– Не можу сказати, що одразу відчуваєш себе місцевим, та все ж французькі круасани з кавою це щось! Особливо, коли ти снідаєш саме в Парижі. Проблем із комунікацією не було, адже всі працівники громадських закладів знають англійську мову. Плани на всі дні продумав ще до поїздки і не даремно, бо місць і музеїв багато, а часу обмаль – хотілось встигнути все. Тому кожного вечора знав, де буду завтра і в передчутті нових вражень лягав спати.

– Наскільки енергетично тобі підходить Париж? Наприклад, подорожуючи, кожна людина для себе відзначає: це «МОЄ» місто і я хочу сюди повертатися ще багато разів» або «ось тут мені сподобалося, але менше». Поділися своїми відчуттями!


– Перше враження було більш приємним, ніж я собі уявляв. Мабуть, за цей період не встиг повністю зрозуміти своє ставлення, з часом, я думаю, воно більше сформується, але те, що хотілося б повернутися – то це точно. Цікаво побувати у Парижі в більш теплий період року, думаю, тоді він ще більш романтичний.

– Мені здається, що творчій людині обов’язково захочеться намалювати це місто, закоханій – зізнатися в коханні, а які мрії чи бажання з’явилися у тебе? Хочеться творити? Є ідеї?


– Сказати, що поїздка мене надихнула, замало – це не сказати нічого. Така краса міста, стільки музеїв, роботи улюблених авторів в такій кількості не можуть залишити байдужим! У самому Парижі часу не було, а щойно приїхав до аеропорту, то, чекаючи на літак, одразу дістав блокнот і малював, малював!

– Поділися з нами враженнями щодо організації подорожі. Де побував, чим надихнувся? Як планував свій день?


– У планах було відвідати ключові музеї, тому, проаналізувавши їх розклад роботи, будував плани на ці дні. Був у Центрі Помпіду, Луврі, в музеях д`Орсе, Оранжері та музеї сучасного мистецтва. Звертав увагу на те, в який день музей працює найдовше – того дня і йшов. Прогулювався містом у першій половині дня, поки сонячно, але блукати красивими вуличками нічного Парижу, заглядаючи на різноманітні святкові ярмарки, було дуже приємно. Так пройшовся на Монмартрі місцями, де колись так само гуляли відомі художники, та попив каву у кав`ярні «Два млини», де працювала головна героїня фільму «Амелі». Відвідав Люксембурзький парк та Ейфелеву вежу, роздивився з усіх боків Нотр-Дам. Вдалося навіть потрапити до Паризької академії мистецтв. А на одній із центральних вулиць випадково натрапив на будинок із яскравою вивіскою, у якій ішлося про те, що тут працює 59 художників і кожен може зайти подивитися, – це я й зробив і всім раджу.

– Які думки або плани на майбутнє сформувалися після подорожі? Чи буде відчуватися присутність французького духу у твоїх творах? Після твоєї розповіді хочеться замовити квиток і втекти у незаплановану відпустку! Здається, я вже занурилася в цей неймовірний світ мистецтва, галерей, музеїв, і відчуваю присмак французької кави!

– Не знаю, чи з’явиться аромат Франції в роботах, та все ж вражень та емоцій зібрав стільки, що вистачить надовго.

– Якими будуть твої побажання наступним конкурсантам, які так само, як і ти, переможуть і отримають Гран-прі?

– Хочу побажати, щоб кожен учасник конкурсу проявив себе без найменшого страху або боязні. Нехай кожен почуває себе абсолютно розкутим, для цього й існує цей конкурс, де кожен може бути маскимально чесний і робити те, у що він вірить.

– Класні й атмосферні фото, емоційна розповідь, дякуємо, Захаре! Ти так натхненно про все розповів, що ми ніби побували з тобою у Парижі! Радіємо за тебе і бажаємо творчих успіхів, нових проектів, великого бажання творити і надихати нас!

Для довідки:

Brovdi Art – культурно-мистецька фундація, яка ставить за мету формування сучасного арт-простору, втілення інноваційних творчих ідей та проектів. Профіль діяльності Brovdi Art – сприяння творчій діяльності митців, пошук та підтримка молодих талантів; заснування художніх музеїв, експозицій і галерей; організація конкурсів, виставок, пленерів, майстер-класів; популяризація класичного та сучасного образотворчого мистецтва. Крім того, інформаційна та культурно-просвітницька діяльність у мас-медіа та соціальних мережах.

Студентський конкурс з живопису «Срібний мольберт» заснований як загальнонаціональний культурно-мистецький захід у 2016 році. Уперше він пройшов восени 2016 року: у мистецькому змаганні взяли участь 44 студенти з 22 вузів 13 регіонів України (детальніше див. на https://molbert.brodi.art/2016/). Другий конкурс відбувся у квітні 2017-го, на участь у ньому подали заявки майже 350 претендентів із 67 внз України, Македонії та Угорщини. Участь у другому «Срібному мольберті» взяв 51 студент, конкурс на одне місце склав 7 осіб (детальніше див. на https://molbert.brovdi.art/).

Відкритий студентський конкурс з живопису «Срібний мольберт» пройшов 9-14 жовтня 2017 р. (https://molbert.brovdi.art/2017-2/). На участь у ІІІ-му конкурсі надіслали заявки 332 студенти з 64 вищих навчальних закладів України та Європи. Участь у ІІІ конкурсі взяли 50 молодих художників із внз України, Угорщини. Білорусі та Польщі. Найвищою відзнакою конкурсу є Гран-прі від засновників культурно-мистецької фундації Brovdi Art Роберта і Наталії Бровді. Лауреатами Гран-прі цієї осені стали 3 конкурсанти, які отримали гранти на подорож до Риму, Парижу та Більбао для відвідання всесвітньо відомих музеїв та галерей.


Прес-центр конкурсу «Срібний мольберт» і фундації Brovdi Art

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp