Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатка - про життя у найменшій країні Євросоюзу (ФОТО)

21 грудня 2017 р., 12:45

Мальта – це найменша держава Євросоюзу, острівна країна з чудовими краєвидами. Майже все населення проживає у містах.

Саме тут, у столиці Мальти – місті Валетта, знайшла своє кохання закарпатка Василина Лемак.

{g}

Дівчина родом із Хустщини. Пройшло майже три роки від коли Василина Лемак переїхала на Мальту.
До того дівчина навчалася в Українському Католицькому Університеті, де здобула ступінь бакалавра за фахом «Соціальна педагогіка». Потім продовжила навчання в Національному університеті «Києво-Могилянська Академія». Там отримала ступінь магістр за спеціальністю «Соціальна робота».

Чому вирішили переїхати за кордон?

Десь чотири роки назад почала зустрічатись з мальтійцем. Він часто прилітав до мене в Україну, але ми розуміли: якщо хотіли бути разом, то комусь, рано чи пізно, прийдеться переїхати. Тим «кимось» стала я

Ви працюєте соціальним працівником? Який робочий графік та обов’язки?

Працюю в громаді. 70% моїх клієнтів – іноземці, а решта – мальтійці, котрі вміють і бажають спілкуватися англійською. Робочий графік – п’ять днів. Субота і неділя – вихідні. Влітку я працюю три дні до 14 год. і два – до 17 год. Взимку навпаки. Загалом виходить 40 год. в тиждень. На рік я маю 24 робочих дні оплачуваної відпустки. Варто зазначити, що моє керівництво дружнє, готове підтримати і завжди з розумінням ставиться до потреб свого персоналу. Наприклад, якщо працівнику потрібно терміново піти з роботи – можна домовитись з лідером команди, а потім відпрацювати ті години в інший день, щоб «зберегти» час відпустки. Разом з тим, працівники теж відповідальні і без проблем залишаються після робочих годин, якщо в клієнта кризова ситуація. Колеги, лідер або інколи навіть менеджер, теж залишаться, щоб допомогти працівникові та підтримати його. При цьому, оплата після робочих годин, в разі кризової ситуації, подвійна.

Щодо обов’язків, то їх багато. Усе залежить від потреб клієнтів: надання психологічної підтримки, консультування, допомога в міжособистісних відносинах, в плануванні бюджету та оформленні документації, пошук притулку, оцінювання та написання звітів для державних структур щодо фінансової допомоги, отримання житла і т. д.

Порівняно з Україною, на Мальті ставлення до соціальних працівників з боку клієнтів та робітників владних структур дуже позитивне та поважне. Тут я зрозуміла наскільки важливим є соціальний працівник для добробуту людей в державі, а також те, що в Україні роль і вартість соціального працівника дуже недооцінюють.

Як часто їздите додому?


Наразі додому вдається злітати раз на рік.

Як у мальтійців проходять будні та вихідні дні?


В будні дні мальтійці прокидаються рано, не залежно від того чи працюють вони, чи ні. Снідають пластівцями з молоком або грінками, але часто п’ють тільки каву. В обід мальтійці мають легкий перекус, наприклад сендвіч, а вже вечері, коли всі вдома – повноцінно вечеряють. Вони віддають перевагу італійській пасті, піці, а також їдять багато м’яса та фаст-фуду. На вихідних мальтійці полюбляють ходити в ресторани разом друзями та родичами.

Куди найчастіше подорожують?


Мальта дуже маленький острів, тож список місць для відвідин – завжди той самий. Аби побачити щось нове і цікаве, мальтійці часто їздять у Європу: Італія, Сицилія, Польща, Угорщина, Румунія, Австрія, Німеччина і т. д. В цьому їм сприяє наявність дешевих авіаліній.

Чим відрізняються мальтійці від українців?


Мальтійці відрізняються від українців тим, що вони намагаються насолоджуватись життям не залежно від рівня доходів, але багато нарікають на політиків, сусідів, іноземців, погоду і т.д., навіть якщо нема для того підстав. Українці ж, в порівнянні з мальтійцями, більш вдячні за те, що мають, та набагато працьовитіші.

Жінок тут цінують і ставляться до них з більшою повагою, ніж на нашій батьківщині. А от щодо іноземців, то ставлення мальтійців залежить від того, з якої країни особа та ким працює. Але на загал скажу, що до європейців ставляться позитивніше, аніж до вихідців з африканських країн.

Як вони виховують своїх діток?


Дітей, напевно, виховують подібно як в нас сьогодні. Але є відмінність: малий відсоток батьків наполягають на тому, щоб діти здобували освіту. Батьки спонукають дітей шукати роботу – джерело доходу. А пояснюється це тим, що, на відміну від українських мами й тата, мальтійські не забезпечують своє чадо тоді, коли ті дорослішають. Наприклад, якщо дитина 15-16 років хоче йти гуляти з друзями, батьки можуть просто не давати кишенькових грошей і наполягати, що вона повинна знайти підробіток, аби мати, що витрачати.

Що для мальтійців означає «шлюб»?

Шлюб для мальтійців це досить формальне поняття. Вони можуть роками жити разом, мати спільне майно, дітей, але не бути в шлюбі. Часто мальтійці пояснюють це тим, що вони ще «не відклали достатньо грошей на весілля», оскільки це урочисте дійство тут святкують на 300-400 людей і кошти потрібні відповідні.

Яку суму потрібно заробляти у місяць, щоб вистачало на проживання?

Щодо заробітної плати, то тут треба враховувати багато факторів: тип роботи, освіта, досвід, знання мов і т.д. Більшість мальтійців в середньому отримують від 800 до 1500 євро в місяць. Це досить непоганий дохід, але багато чого залежить від суми, яку платите за оренду житла. Комунальні послуги невисокі, натомість на їжу потрібно трохи потратити, оскільки більшість продуктів імпортовані.

Скільки коштує оренда житла і покупка самого помешкання?

Оренда житла залежно від умов та локації: від 400 до 3000 євро в місяць. Вартість покупки квартири з двома спальнями – від 150 000 євро. На Мальті досить доступні кредити та державні схеми підтримки.

Які найдорожчі послуги, порівняно з українськими, є на Мальті?


Якщо чесно, мені нічого на думку не приходить. Хіба що, вартість харчів досить висока і малий відсоток екологічно чистих продуктів за доступними цінами.

Чим відрізняється молодь у Валетті, від молоді, котра проживає на Закарпатті?


Важко порівняти. Гадаю, відрізняються тим, як проводять вільний час. Для мальтійців практично все повинно супроводжуватись їжею. Найчастіше молодь зустрічається в фаст-фуді, обговорюють соціальні мережі та йдуть потім гуляти по місту, або просто сидять в когось на сходах і проводять час в соціальних мережах.

Чи мають мальтійці традиції та свята, які би для нас здавалися дивними?


Перше приходить на думку те, що на свята вони виносять з церкви велику і важку статую того чи іншого святого і йдуть ходою через село/місто, а в кінці з розгону забігають з цією статуєю в церкву. Часто трапляється, що статуя падає, часом можуть постраждати люди, але це традиція, суть якої, наразі, ніхто з мальтійців не зміг мені пояснити.

Чи знає місцеве населення про Україну? У новинах висвітлюють військовий конфлікт з Росією? Якої точки зору дотримуються вони?

Мальтійці знають про Україну, але небагато. На жаль, за останній рік в місцевих новинах практично взагалі не згадується про військовий конфлікт. На мій погляд, мальтійці не мають достатньо інформації про відносини України та Росії (та й не дуже цікавляться), тож, здебільшого, дотримуються нейтралітету у своїх висловлюваннях.

Яке ставлення мальтійців до нашої нації?

Місцеві дуже позитивно ставляться до українців. Описують нас як дружелюбних, щирих та працьовитих людей.

Чи є на Мальті українська діаспора?

Діаспора на Мальті є. В минулому члени діаспори організовували різні заходи, щоб відсвяткувати визначні події в історії України та привернути увагу місцевого населення до української культури.

Що, на Вашу думку, потрібно змінити в Україні для того, щоб молодь не переїжджала за кордон?

Як на мене, то зміни потрібні, й у великій кількості. Але починати варто з того, що молодь найбільше потребує, а це: робота з гідними умовами та оплатою праці, а також – доступне житло. Разом з тим, хотілося б зазначити, що і ставлення людей, особливо тих, котрі займають керівні посади, повинно змінитися. Їм необхідно з повагою спілкуватись із працівниками, бути відкритими для зворотного зв’язку та стати більш гнучкими до потреб своїх підлеглих чи колег.

Спілкувалася Яна ТЕГЗА, Карпатський оглядач

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp