Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

У Полянській ОТГ 48% власних бюджетних надходжень минулого року склав податок з доходів фізичних осіб (ІНФОГРАФІКА)

26 січня 2018 р., 10:25

Минулий 2017 рік був для громади сіл Поляна, Плоске та Родниківка першим у якості об’єднаної територіальної громади.

Як вплинуло створення Полянської сільської ОТГ на місцеві фінанси, підсумки виконання бюджету та що очікується у новому 2018 році – аналізувала консультант з бюджетних питань Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України Юлія Траньович.

{g}

У 2017 році до бюджету Полянської ОТГ надійшло 49,5 млн грн, з яких 45,7 млн грн – доходи загального фонду та 3,8 млн. грн – доходи спеціального фонду бюджету. Заплановані показники виконані на 100,8 %. Якщо порівнювати з 2016 роком, то в сукупності до трьох бюджетів сіл Поляна, Плоске та Родниківка надійшло 12,8 млн грн. Тобто після об’єднання місцеві органи влади стали самостійно розпоряджатися практично в 4 рази більшими коштами, і в їхніх інтересах, щоб за ці кошти громада могла отримати максимально якісні соціальні послуги.

Власні податкові та неподаткові надходження у 2017 році становили 19,9 млн. грн, з яких найбільшу частку – 48% - припадає на надходження з податку на доходи фізичних осіб. Нагадаємо, що 60% надходжень з ПДФО отримують тільки районні бюджети, бюджети міст обласного значення та ОТГ. Інші 40% розподіляються між державним та обласним бюджетами.

Також значна частка власних надходжень припадає на податок на майно (23%) та єдиний податок (19%). Саме ці податки були основними бюджетоутворюючими складовими до об’єднання та займали відповідно 46% та 30% власних надходжень.

Що стосується видаткової частини бюджету, то найбільше видатків спрямовується на освіту – 48% у 2017 році (23,5 млн. грн). Порівняно з 2016 роком ця сума значно зросла, адже тепер на фінансуванні з бюджету ОТГ як дошкільні, так і загальноосвітні навчальні заклади.

Варто відмітити, що значну частину бюджету в минулому році громада виділила на розвиток транспортної інфраструктури та дорожнього господарства, що є однією з найболючіших проблем не тільки Закарпаття, а й всієї України. Так у 2017 році в цьому напрямку витрачено 5,9 млн грн, або 12% бюджету. Зважаючи на те, що Полянська громада є курортною родзинкою області, дороги мають важливе значення не тільки для населення, а й для туристичного розвитку місцевості.

22 грудня 2017 року рішенням сесії Полянської сільської ради прийнятий бюджет на 2018 рік, яким передбачаються надходження до бюджету у сумі 51,0 млн. грн. Пріоритетною сферою фінансування залишається освіта, видатки на яку зростуть на 40%. Зменшується частка видатків бюджету на первинну медичну допомогу. Причиною цього є новий принцип фінансування медицини з 1 липня поточного року через Національну службу охорони здоров’я України.

Зазначимо, що Полянська об’єднана громада за рік свого існування досягла значних успіхів. Особливо варто відмітити їх активну роботу у напрямку вирішення екологічних проблем. За останні місці на базі Полянської ОТГ проведена низка форумів та зустрічей з даного питання. Також вони виступили одними з ініціаторів створення Регіональної асоціації органів місцевого самоврядування «Закарпаття - за чисте довкілля» на екологічному форумі «Поляна - ЕКО 2017».


Закарпатське РВ АМУ

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp