Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Що чекає на нового губернатора Закарпаття?

12 березня 2014 р., 09:58

Десять днів Закарпаття залишалося без керманича, а в сере­довищі політичних експертів та журналістів тим часом обговорювалося кілька кандидатур крайових політиків, які б могли очолити адміністрацію.

І хоча про Валерія Лунченка згадували нечасто, не розглядаючи його серед основних претендентів на крісло, ще минулої п‘ятниці, ближче до кінця дня, з’явилася перша інформація про високу ймовірність його призначення. А в неділю  відповідний указ уже був розміщений на офіційному сайті глави держави.

Що перше спадає на думку, говорячи про персону нового очільника Закарпатської ОДА, так це його вік. Валерій Лунченко став першим, хто обійняв таку посаду в 31 рік, до всього ще й без жодного дня досвіду роботи в держструктурі. Попри це, є й інші фактори, умовно розділимо їх на кілька пунктів.

Перший. Так чи інакше, каденція Лунченка може бути дуже короткостроковою, адже вже наприкінці травня відбудуться президентські вибори, після яких голів ОДА, найімовірніше, змінять. Чи зможе він щось зробити за такий короткий час, щоб завоювати реальну довіру закарпатців? Майже неможливо, адже, як свідчить практика, новопризначені керівники такого рангу витрачають щонайменше кілька місяців тільки на те, щоб увійти в курс справ. Без досвіду на це треба буде більше...

Друге – відсутність політичної підтримки в облраді. Як відомо, нинішній склад облради вже протягом майже чотирьох років існує в двопартійній системі координат, у якій Партія регіонів та «Єдиний центр» (разом майже 90 депутатів із 108) досить активно співпрацювали (конфлікти виникали частіше за все не через внутрішні чвари, а в тренді подій, що відбувалися в Києві, та з огляду на «дрейф» «ЄЦ» від влади в бік опозиції). Отже, власної більшості в раді в нового голови нема, а тому для позитивних рішень на сесії необхідно буде домовлятися. З ким і на яких умовах? Це питання нині хвилює, мабуть, найбільше, і відповідь на нього буде, скоріш за все, відображена в кадрових призначеннях.

Третє – кадровий потенціал «Батьківщини» та «Фронту змін» на Закарпатті є досить обмеженим, а тому, власне, представники вчорашньої опозиції не зможуть забезпечити самотужки керівні посади в районах, управліннях та департаментах ОДА, що нині вакантні. Тому на більшість цих посад претендуватимуть представники або колишньої команди (що вже засвідчують окремі призначення, наприклад, В. Лукечі), або «Єдиного центру». Чи все ж В. Лунченко спробує розібратися в професійних якостях тих, хто, незважаючи на партійну приналежність, багаторічною роботою довів свою проф­придатність? 

Наближення виборів так чи інакше наштовхує нас на думку, що креатура нового керманича ОДА була продиктована безпосередньо нинішнім Прем’єр-міністром України Яценюком, із яким Лунченко співпрацює понад чотири роки. Отже, на нього можуть бути покладені й функції керманича виборчого штабу кандидата в Президенти від «Батьківщини» (скоріш за все, це буде леді Ю). І в цьому, мабуть, і криється основна загроза для В. Лунченка, адже об’єднуючи політичні та господарські функції, він може не впоратися ні з одним, ні з іншим. А тому безпосередньо виборами мав би займатися хтось інший. Або адміністративною роботою. Але як воно буде насправді, дізнаємося вже за кілька тижнів.
Загалом з огляду на ситуацію, що склалася в країні й на Закарпатті зокрема, чекати дива від Валерія Лунченка не варто, але якщо йому бодай вдасться за нинішніх умов стабілізувати соціально-економічну ситуацію в області та не пересваритися при цьому з основними політичними групами краю, то можна буде з упевненістю казати, що його каденція була успішною. І хтозна, можливо, вона буде продовжена й після президентських виборів?

Віктор ЛАЗОРИК. Закарпатська правда


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp