Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Угорщина й надалі блокуватиме співпрацю між Україною та НАТО

14 лютого 2018 р., 14:10

Угорщина продовжить блокувати роботу комісій "Україна - НАТО"

Вето буде знято, коли мовні норми українського закону про освіту будуть узгоджені з угорською нацменшиною, заявили в Будапешті.

Угорщина має намір продовжувати блокувати роботу комісій "Україна - Організація Північноатлантичного договору (НАТО)" до узгодження всіх деталей мовних норм закону "Про освіту" з угорськими національними меншинами. Про це у вівторок, 13 лютого, повідомило міністерство закордонних справ Угорщини, передає агенція "Українські новини".

"Для того, щоб Угорщина зняла своє вето, Україна повинна, відповідно до очікувань "Венеціанської комісії" і Європейського Союзу, утриматися від початку здійснення закону доти, поки не дійде до згоди щодо кожної деталі законодавства з національними меншинами, включаючи угорські меншини", - заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто.

За його словами, українська влада має видати указ про припинення дії указу до завершення консультацій з нацменшинами. "Якщо український уряд видасть указ, відповідно до якого він призупинить дію закону доти, поки ці консультації не закінчаться, це стане гарною основою для переговорів з пошуку обнадійливого рішення ситуації", - додав Сійярто. Він також не вважає, що намір України продовжити перехідний період при імплементації мовних норм закону "Про освіту" до 2023 року не має сенсу, оскільки закон уже набув чинності.

14 лютого, як очікується, Україна проведе консультації з угорською громадою щодо імплементації мовних норм закону "Про освіту".

Угорщина заблокувала проведення засідання комісії "Україна - НАТО" з питань оборони, що мало відбутися 14-15 лютого. Посол України при НАТО Вадим Пристайко повідомив, що питання врегулювання конфлікту між Україною й Угорщиною через цей закон президент України Петро Порошенко порушить під час зустрічі з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом цього тижня.

Раніше повідомлялося, що Єнс Столтенберг вважає, що рекомендації Венеціанської комісії допоможуть розв’язати конфлікт між Україною та Угорщиною навколо освітнього закону.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp