Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

У грудні 2017-го середній розмір субсидій для жителів Ужгорода не перевищував 400 гривень (ФОТО)

15 лютого 2018 р., 14:00

За 2017 рік мешканці Закарпатської області отримали субсидій на 96 млн грн.

У грудні 2017 року в Ужгороді середній розмір державних дотацій на житлово-комунальні послуги для однієї сім’ї не перевищував 400 грн.

Такі дані з відкритих джерел візуалізували місцеві учасники воркшопу, який розробила для Ужгорода ініціатива “Дані міст”, адже міська рада перемогла у конкурсі “Відкритий виклик” і виграла для містян таку нагоду.

Про це повідомили організатори заходу.


Шансом освоїти майстерність у цій сфері у середу, 14 лютого, в Ужгородському прес-клубі скористалися місцеві активісти, управлінці міськради та журналісти.

Відповідно до розробленої для воркшопу візуалізації, середня сума субсидій для ужгородців у грудні 2017 року була найменшою серед великих міст області. Так, для однієї сім’ї у Берегово виділялося більше ніж 1200 грн, у Мукачевому – близько 1000 грн, у Хусті – більше 800 грн, у Чопі – близько 600 грн.


- Робити візуалізацію загалом не складно, можливо візуалізувати різні дані за допомогою доступних програм, – зазначив тренер Андрій Савчук, представник Громадянської мережі ОПОРА ініціативи “Дані міст”.

Власне, він продемонстрував на освітньому заході багато наочних прикладів на основі даних Ужгородської міської ради. Також присутнім показали і зразки кращої та невдалої візуалізації у провідних світових ЗМІ.

- Вдосконалювати свої знання і навички – завжди добре. Сьогодні ми ознайомилися з українськими та світовими прикладами візуалізації даних. Переконаний, це гарна практика, яку ми маємо застосовувати і до даних міста Ужгорода, - зазначив Ян Головей, співробітник відділу програмного та комп’ютерного забезпечення Ужгородської міської ради

- Як на мене, воркшоп був корисним і дав зрозуміти базові можливості роботи з великими обсягами даних за допомогою мови R, нюанси візуалізації у ній та актуальні тренди у світі великих інфографік. Імовірно, для людини, яка з програмуванням зовсім не знайома, цей воркшоп мав би видатися дуже складним, але, оскільки я вивчала на базовому рівні кілька мов, загалом зорієнтувалася. У будь-якому випадку тут допоможе лише подальша практика, – зазначила редактор сайту Neformat.com.ua Ярина Денисюк.

Якщо вам не вдалося скористатися нагодою і відвідати вокршоп з візуалізації, пропонуємо вам зараз коротко ознайомитися із секретами цього сектору роботи з даними.

Воркшоп «OPEN DATA BOOST: як візуалізувати дані міста» від “Даних міст”

Візуалізація даних - це спосіб просто і лаконічно розповідати про складне, унаочнювати великі масиви інформації. Наприклад, проілюструвати основні пасажиропотоки у місті. Показати стан зношеності міської інфраструктури чи рівень оплати комунальних послуг по районах в одному відеоролику чи за допомогою інтуїтивно зрозумілого онлайн-сервісу, замість публікувати складні та незрозумілі таблиці і паки документів.

Приклади хороших візуалізацій

Історія на базі відкритих статистичних даних про суспільну ситуацію із наркотиками (США) - ТУТ

Канал із відеовізуалізаціями даних: ТУТ

Приклади візуалізацій на базі українських відкритих даних: ТУТ
Мова R

Освоєння мови R та основних видів візуалізації з її допомогою: ТУТ, ТУТ і ТУТ

Нагадаємо, що подія організована в рамках «Відкритого виклику». Саме завдяки перемозі у цьому Конкурсі муніципалітет Ужгорода виграв для міста право на низку ексклюзивних освітніх та практичних заходів з відкриття даних.

«Дані міст» - це opendata-ініціатива, співорганізаторами якої є Громадянська мережа ОПОРА (Україна) та TechSoup (Польща). Місія – докласти всіх зусиль, аби політика відкритих даних була успішно впроваджена в українських містах. Ми відкриті до співпраці. Є питання чи пропозиції? Пишіть сюди: danimist@opora.org.ua.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp