Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Причина війни на Сході - відсутність аналізу історії

22 липня 2014 р., 08:42

Ужгородський абітурієнт, який здобув найвищі результати на ЗНО, впевнений, що якщо б "верхи" робили висновки з історії, то кров на Сході не проливалась би.

Випускник ужгородського ліцею набрав по 200 балів з трьох предметів

Останніми роками хтось із ужгородських випускників обов’язково підкорює найвищу з можливих вершин ЗНО: набирає на тестах тричі по 200 балів. Нині їхню естафету продовжив Сільвестр Носенко. Він випускник багатопрофільного ліцею «Інтелект» загальноосвітньої школи І—ІІІ ступенів №11.

Для нього не існує «чужих зон» — до всього має стосунок. Під час занять у школі день починав з фізичних вправ, потім — уроки, після них — короткий відпочинок, і знову навчання. Хлопець добре малює, пише вірші. З усіма предметами — на «ти».

Батько Роман забажав назвати сина Сільвестром, бо він дуже симпатизує голлівудському актору Сталлоне. Мовляв, син теж повинен досягти таких висот. Ім’я ж бо зобов’язує…

І Носенко-молодший старався. Жодного року не залишався без нагород на олімпіадах і конкурсах з різних предметів. Торік посів друге місце на обласному етапі конкурсу-захисту робіт з української мови серед членів Малої академії наук. У 2014-му став третім на Всеукраїнській учнівській олімпіаді з історії. Здобував призові місця на олімпіадах з математики та англійської мови. Головна його нагорода 2014-го — золота медаль у школі.

На тестових іспитах юнак набрав по 200 балів з української мови та літератури, з історії України та всесвітньої історії; лише 2,5 бала не вистачило до максимуму з англійської мови.

Планує навчатися в Києво-Могилянській академії. У майбутньому хоче займатися наукою, зокрема стати дослідником з історії.

— Ця наука мене цікавить ще й тому, що вона вчить, як не повторювати помилок минулого. В усіх війнах, конфліктах винуваті політики, які не врахували всіх обставин, не знайшли потрібних аргументів, щоб вирішити справи миром, — каже Сільвестр. — І за те, що нині на сході ллється кров, теж несуть відповідальність саме суспільні діячі, які не аналізували попередній хід історії, не робили з нього правильних висновків.

Підготовка хлопця до вступу не полегшила гаманець його батьків. Вони не наймали для юнака репетиторів з жодного предмета — Сільвестр сам готувався щодня не менше п’яти годин. Його записи у Фейсбуці рябіють посиланнями на навчальний сайт освітнього порталу «Академія». Звідти брав інформацію про те, чого немає в шкільних підручниках. Часто й викладав її на власній сторінці для друзів, щоб ті могли отримати будь-які відомості. Скільки тут таблиць, графіків, форм англійського слововживання! Кількість перелопаченого матеріалу змушує замислитися про те, скільки треба знати для рекордів у ЗНО.

Його рідну школу в Ужгороді 10 років тому реорганізували у заклад нового типу — багатопрофільний ліцей «Інтелект». У 2006 році навчальний заклад став лауреатом конкурсу «100 кращих шкіл України». Серед вихованців і раніше були «головастики», схожі з Носенком. З усього видно, що реорганізація навчального закладу досить вдала.

Хлопець безмежно вдячний усім педагогам, особливо вчительці історії Світлані Сільцер та директорові навчального закладу Наталії Макарі.

Сільвестрові дуже подобається вислів Пападжі — одного з найвідоміших мислителів Індії. Він радив «не дослухатися нічиїх порад, зокрема й моїх». Слід «слухати власний голос. Будь-яка порада належить минулому». Тому й Носенко порад, як підкорювати вершини ЗНО, не дає. Лише каже: «Кожен хай знаходить свій шлях. Бо це цікаво, і таке навчання не набридне ніколи».


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp