Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

ЄС ухвалив «дорожню карту» європейської військово-оборонної співпраці

6 березня 2018 р., 17:52

«Дорожня карта» з реалізації автономної військово-стратегічної співпраці держав-членів Євросоюзу

Постійного структурованого співробітництва в сфері оборони й безпеки (PESCO) була ухвалена 6 березня в Брюсселі.

«Ця «дорожня карта» визначає напрямок і стратегічні вказівки щодо того, як структурувати подальшу роботу, яка буде виконуватися як у процесі реалізації Постійного структурованого співробітництва, так і в управлінні цим процесом, включно із проектами і визначенням різних кроків у виконанні зобов’язань», – йдеться у повідомленні Ради міністрів оборони і закордонних справ ЄС.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, ухвалена «дорожня карта» також встановлює графік аналізу й оцінки реалізації національних планів, які визначають, як держави-учасниці Постійного структурованого співробітництва планують виконувати свої зобов’язання.

Планом дій, який був підтриманий всіма 25 країнами, що входять до PESCO, також передбачений графік реалізації наступних проектів у сфері європейської оборони.

У той же час, міністри ЄС офіційно започаткували список перших 17 проектів співпраці, які охоплюють сфери вишколу, розвитку військових потужностей та оперативної готовності до оборони.

З того часу, як на кордонах Європейського союзу, на сході й півдні, зросли оборонно-безпекові виклики, Брюссель вирішив задіяти передбачену засадничими угодами ЄС співпрацю в сфері оборони і безпеки «виходячи з необхідності започаткувати всеохопну та амбіційну постійну структуровану співпрацю (PESCO), щоб зміцнити безпеку й оборону об’єднаної Європи, та щоб сприяти досягненню цілей Європейського союзу, згідно із його Глобальною стратегією».

Прагнення до реалізації цього проекту було підсилено виходом із ЄС Великої Британії, яка категорично заперечувала й блокувала будь-які європейські оборонні ініціативи. Так само, до активізації військово-оборонного співробітництва всередині ЄС підштовхнула політика нинішньої адміністрації США.

У Постійному структурованому співробітництві в сфері оборони та безпеки наразі беруть участь 25 країн-учасниць: Австрія, Бельгія, Болгарія, Чеська Республіка, Хорватія, Кіпр, Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Греція, Угорщина, Італія, Ірландія, Латвія, Литва, Люксембург, Нідерланди, Польща, Португалія. , Румунія, Словенія, Словаччина, Іспанія та Швеція.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp