Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

"Леанка" потрохи вибирається з боргової ями (ФОТО)

23 липня 2014 р., 13:51

Поки ще заважає деспотична норма, яка зобов’язує купувати півмільйонну ліцензію на продаж виноградного пійла.

Після зміни керівництва в агрофірмі «Леанка», котре довело підприємство, як кажуть, до ручки, колектив потроху оговтується.

Так, нинішнього року за сприяння селищного голови Середнього Емеріха Крицкого посіяли зернові, які на початку тижня вже почали збирати.

– Пшеницю заклали на 27 гектарах, – розповідає головний агроном фірми Світлана Ворон. – Правда, забракло коштів на підживлення. От і виходить, де внесли потрібну кількість міндобрив, там і врожай непоганий, а де не вистачило – там і колоски мляві.



Комбайнер Михайло Пилип, який за кермом «Ниви» вже понад тридцять років (починав ще в радгоспі «Середнянський»), пильно стежить за тим, як зрізає колосся його агрегат. Коли ж бункер наповнюється добірним зерном, дає сигнал водію вантажівки, щоб той не барився: треба поспішати, бо погода може внести свої корективи. Пшеницю відвозять в амбари, крім вантажівки, ще й трактором. Разом з комірником Євгеном Менгером Віктор Павлич уважно перевіряє, аби з причепа на дорогу не висипалось ні зернини.

Головний інженер «Леанки» Олег Падурець розповідає:

– Цього року, окрім пшениці, посіяли ще й овес. Одначе насіння вносили у грунт досить пізно, його катастрофічно не вистачало, довелося навіть обмінювати на певний інвентар.

Селищний голова Емеріх Крицкій теж навідався на косовицю.

– Фірмі непросто вибиратись з боргової ями, – каже пан Емеріх. – Проте люди стараються, отож буде й результат.

Зашморгом на шиї підприємства – необхідність купувати півмільйонну ліцензію на продаж вина. Місцеві винороби (та й не лише вони) уже почали роботу, щоб усунути цю деспотичну норму.

– Якщо цю плату відмінять, у фірми з’являться обігові кошти – буде й на мінеральні добрива, і на все інше, – каже на прощання Світлана Ворон. – А отже й врожаї зростуть.

Крістіна Фолучко


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp