Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Представники територіальних громад Закарпаття знайомилися з досвідом діяльності першої в області об’єднаної громади

22 березня 2018 р., 14:50

У середу, 21 березня, Офіс реформ Закарпатського РВ АМУ

Організував для представників потенційних ОТГ області поїздку до Тячівської міської об’єднаної територіальної громади. У поїздці взяли участь голови і депутати місцевих рад, активісти тих територіальних громад Великоберезнянського, Мукачівського, Ужгородського та Хустського районів, які очікують від Закарпатської ОДА позитивного висновку на добровільне об’єднання громад, або ж проводять консультації на предмет об’єднання.

У залі засідань міської ради Тячева гостей з територіальних громад Закарпаття вітали перший заступник Тячівського міського голови Іван Клебан та секретар міськради Іван Кричфалушій. Вони детально розповіли присутнім про становлення, сучасний стан та основні напрями подальшого розвитку Тячівської ОТГ.

Першим об’єктом, який тячвічани показали своїм гостям у рамках програми «Маршрути успіху», стала надсучасна спортивна арена «Тячів». Вона вперше урочисто відчинила двері у День міста у вересні минулого року. Будувати спортивну арену «Тячів» розпочали ще у 2011 році державним коштом, але вже у 2013 фінансування припинилося. Та щойно у Тячеві постала ОТГ її голова Іван Ковач оголосив про відновлення будівництва.

Сьогодні арена «Тячів» є справжньою гордістю міста та осередком спортивного життя. Вона складається з двох блоків: спортивної зали, у якій змагаються й по 400 дітей, та одноповерхового адмінкорпусу. У залі є 468 глядацьких місць. Спортивна зала освітлюється денним світлом за рахунок великої скляної стіни. Роздягалки теж зроблені так, щоб можна було максимально використовувати для освітлення денне світло зі стелі й заощаджувати електрику.

Заняття в арені розписані по годинах аж до пізнього вечора. До обіду тут займаються школярі - кожна школа висилає шкільними автобусами дітей на той чи інший час. А з обіду все занято дитячими секціями: великий теніс, футбол, гандбол, боротьба. Після вісімнадцятої тут за відповідну плату займаються дорослі футболісти і тенісисти. У вихідні у спорткомплексі проводяться різноманітні змагання, першість області та чемпіонати України, міжнародні турніри.

Міська рада віднедавна взяла на себе фінансування ще кількох дитячих секцій з футболу та греко-римської боротьби. До них увійшли діти, яких відсіяла ДЮСШ. Тут вирішили, що дитячого бажання займатися спортом достатньо для того, щоб мерія витрачала 5-7 тис. грн. на одну групу щомісяця. Якщо поділити ці гроші на тридцятьох дітей, які займаються у групі, то виходять копійки. Нехай тричі на тиждень дитина піде не на комп’ютері бавитися і не на пиво, а займатиметься спортом!

А віднедавна хол спортарени став базою для надання послуги «Шлюб за добу». Перший «терміновий шлюб» відбувся в приміщенні спортивної арени 11 січня цього року - одружувалися житель сусіднього села Бедевля та його наречена з с. Ільниця Іршавського району. Вони понад десять років живуть і працюють у Чехії, де й познайомилися, а шлюб вирішили взяти у рідному краї.

Учасники «Маршруту успіхів» висловили бажання ознайомитися й з роботою місцевого ЦНАПу, який також запрацював наприкінці минулого року, і сьогодні надає жителям громади більше 60 видів послуг: оформлення та видачу внутрішнього і закордонного паспортів; реєстрацію місця проживання; отримання усіх документів, пов’язаних з землекористуванням; дозвільні документи для будівництва індивідуального житла, споруд для бізнесу; взяття на квартирний облік та багато іншого, приймаються практично усі комунальні платежі та проводитися оплата послуг.

У другій половині дня з гостями спілкувалися старости сіл Руське Поле та Лази, які входять до складу Тячівської ОТГ - Василь Мірявець і Василь Ключкей - та запросили відвідати їхні села. Гості були буквально вражені побаченим: у колишніх депресивних селах сьогодні - рівненькі дороги та асфальт з розміткою, футбольне поле з штучним покриттям, капітально відремонтовані та замебльовані дитсадки, осучаснені адмінприміщення колишньої сільради, які стали центрами надання послуг, стилізовані автобусні зупинки, освітлені вулиці. Усі ці позитивні зміни сталися упродовж двох останніх років, відколи постала перша на Закарпатті об’єднана територіальна громада.
Закарпатське РВ АМУ

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp