Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Наукова бібліотека УжНУ стала офіційним партнером Української бібліотечної асоціації (УБА)

23 березня 2018 р., 19:03

Наукова бібліотека Ужгородського національного університету стала офіційним партнером Всеукраїнської громадської організації «Українська бібліотечна асоціація».

Цей факт співпраці підтверджує «Посвідчення члена Української бібліотечної асоціації», яке отримала університетська книгозбірня після того, як президент УБА Ірина Шевченко та директор Наукової бібліотеки УжНУ Марія Медведь уклали угоду про партнерство. Обидві сторони виявили зацікавленість у підтримці контактів, на основі розвитку бібліотечних технологій.

Місією УБА є всебічне сприяння розвитку бібліотечної справи, забезпечнення реалізації права користувачів на бібліотечні послуги, на якісне і своєчасне бібліотечне та інформаційно-бібліографічне обслуговування. Політика УБА спрямована на захист соціальних та інших спільних інтересів її членів. Оскільки бібліотека УжНУ стала партнером Асоціації, то відтепер це також і її місія.
Очільниця університетської книгозбірні Марія Медведь наголошує: «Таке партнерство відкриває перед нами чимало нових можливостей, зокрема у розвитку взаємної співпраці в бібліотечно-інформаційній галузі. Воно передбачає обмін візитами учасників конференцій чи семінарів, організаційну та технічну допомогу, обмін досвідом, в тому числі - й на міжнародному рівні».

Як відомо, УБА вже об’єднує понад 39 тисяч бібліотек з усієї країни. Подібне партнерство дає великі перспективи, навіть репрезентувати Україну на міжнародній арені. Для працівників ужнівської книгозбірні відкрилася можливість брати участь у міжнародних проектах, грантах, бути обізнаними у світових тенденціях розвитку бібліотечної справи, що торкаються захисту інтересів бібліотек. Сюди входить і робота з різними гілками влади, участь у законодавчій і нормативній діяльності, підготовка фахових видань, міжнародних програм, проведення конференцій, семінарів і круглих столів тощо.
Прикладом слугує проект «Культура академічної доброчесності: роль бібліотек». Академічна доброчесність – це моральний кодекс та етичні правила цивілізованого наукового та освітнього співтовариства. Поняття «академічної доброчесності» включає в себе такі цінності, як запобігання шахрайству, фальшуванню та плагіату; підтримку академічних стандартів; чесність і ретельність у дослідженнях і науковому видавництві. Саме цей проект є для нас цікавим і важливим, бо питання доброчесності наразі також актуальне для кожного науковця чи студента нашого університету.
Завдяки членству в УБА Наукова бібліотека УжНУ має можливість скористатися такими послугами, відповідних напрямків:

1. Освіта і наука:

Безперервна професійна освіта.

Підвищення кваліфікації.

Навчально-методичне забезпечення фахової та післядипломної освіти.

Наукові розробки.

2. Конференції:

Щорічні тематичні конференції УБА.

Конференції УБА в межах партнерських програм.

Співорганізація конференцій.

Участь у фахових конференціях.

Представлення української бібліотечної науки і практики на міжнародному рівні.

3. Професійні науково-освітні програми:

Організація професійних поїздок для ознайомлення з практикою діяльності бібліотечних мереж інших країн.

4. Організація проектів, експертиза, дослідження:

Підготовка грантових пропозицій, реалізація проектів, спрямованих на розвиток бібліотечної сфери України.

Розробка програм і проведення статистичних досліджень.

Експертна оцінка проектів, участь в журі конкурсів.

Проведення професійних конкурсів.

Присудження професійних нагород.

Розповсюдження прогресивного вітчизняного і зарубіжного досвіду.

Тож попереду у Наукової бібліотеки УжНУ ряд нових планів та їх звершень.


Заступник директора Наукової бібліотеки – Вікторія Воробець.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp