Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Як покращити інтеграцію ВПО у громаду Ужгорода, радилися учасники круглого столу

23 березня 2018 р., 21:58

У четвер у бібліотеці-філії №2 в Ужгороді відбулося засідання круглого столу на тему «Інтеграція ВПО у приймаючу громаду м.Ужгород».

За організаторства ініціативної групи проекту «Сокоти свій Варош» у рамках проекту МОМ «Сприяння відбудові та сталому розв’язанню проблем ВПО та постраждалого від конфлікту населення України».

У заході взяли участь представники управління праці та соцзахисту населення, освіти Ужгородської міськради, Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області та Ужгородського місцевого центру з надання БВПД, громадських організацій, які працюють із внутрішніми переселенцями та ін.

Учасники круглого столу обговорили питання практичних аспектів інтеграції ВПО у приймаючу громаду міста. Йшлося і про місцеві програми, спрямовані на підтримку ВПО та успішні кейси переселенців, які мешкають в Ужгороді. За офіційною статистикою у Закарпатській області налічується 3500 внутрішніх переселенців, а в обласному центрі їх проживає 1638. Прикладів успішної інтеграції у приймаючу громаду чимало. Серед них – переселенець із Донецька, який нині є професором, викладачем в УжНУ, талановита візажистка, яка привезла своє бачення світової моди, стилю в Ужгород, інша переселенка завдяки проекту МОМу отримала обладнання, на якому виконує спецзамовлення з пошиву чохлів. Власну справу започаткував і переселенець зі сходу, який починав із роботи у майстерні з ремонту взуття, а нині вже має власну торгову марку. На жаль, є й випадки, коли люди не можуть реалізувати себе в Ужгороді.

Голова Закарпатської громадської жіночої організації «Веста» Інна Сабадош запросила внутрішніх переселенців та місцевих мешканців взяти участь у новому проекті МОМ з підтримки самозайнятості та мікропідприємництва «Зміцнення самозабезпечення переміщених осіб та громад, що постраждали від конфлікту в Україні». Адже це – шанс на започаткування власного бізнесу та інтеграції у приймаючу громаду. Наразі вже 25 осіб отримало гранти на відкриття власної справи, а нинішній проект передбачає отримання грантів не менш як для 120 осіб.

Про правову підтримку внутрішньо переміщених осіб поінформували представники системи БПД, наголосивши, що фахівці центрів та бюро завжди готові надати консультації та роз’яснення з проблемних питань, а за потреби – забезпечити представництво інтересів ВПО у судах, перед органами держави тощо за рахунок держави. Також фахівці розповіли про реалізацію правопросвітницького проекту Мінюсту «Я маю право!» та надали інформаційні матеріали для внутрішніх переселенців.

Голова ГО «Закарпаття – Донбас» Костянтин Блажевич наголосив, що чи не найбільшою проблемою для внутрішніх переселенців і надалі залишається відсутність житла. Попри державну програму, яка передбачає отримання житла переселенцями за дольової участі 50/50, це не вирішує проблему.

Упродовж заходу його учасники радилися, як покращити процес інтеграції ВПО у громаду Ужгорода та домовилися про проведення спільних заходів, які сприятимуть цьому процесу. Чудовим прикладом сприяння інтеграції ВПО у суспільство є проект «Сокоти свій Варош», у рамках якого проводяться заходи для згуртування і навчання громади, участі в громадському житті Ужгорода із залученням представників влади, громадських організацій та вимушених переселенців.

Оксана Дудаш ,Ужгород
Читач 24.03.2018 05:51 IP: 176.229.43.31
Прекрасний колектив бібліотеки-філії 2 у м.Ужгород. Об'єднали навколо у бібліотеці різні громадські організації, установи та органи виконавчої влади і самоврядування. Не дивлячись на фінансову підтримку відповідного проекту, без такого колективу бібліотеки, його б не можна б було реалізувати. Молодці!

Схожі новини

До річниці Хрещення Київської Русі в Ужгороді відбудеться засідання за круглим столом
Співробітництво територіальних громад у південно-західній частині Ужгородщини: крига скресла!
Про оскарження у сфері медичних закупівель в Ужгороді говоритимуть вже завтра
У Мукачеві розповіли про утворення Закарпатської області
В Ужгороді обговорювали можливість збереження й оприлюднення матеріалівіз фондів обласних закладів культури
Завтра в Закарпатській облраді обговорюватимуть проблеми екології краю та шляхи їх вирішення
Тему формування системи закладів охорони здоров’я на вторинному рівні обговорять на Закарпатті
1 жовтня в облдержадміністрації відбудеться засідання круглого столу з питання раціонального природокористування
У результаті реалізації програми Відновного правосуддя в Україні від кримінальної відповідальності звільнено 19 неповнолітніх
Міжетнічні відносини - пріоритет розвитку Закарпаття

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp