Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

В Ужгороді "виставилися" роми (ФОТО)

29 березня 2018 р., 09:10

Вчора

28 березня 2018 р. у виставковому залі відкрилась виставка живопису дитячої Художньої школи «ROM ART» з м. Мукачева. Школа була створена два роки тому. Її ідейним натхненником, керівником, директором є Тиберій Йонаш. Він навчався в Мукачівській дитячій художній школі ім. М. Мункачі, продовжував навчання у Ужгородському коледжі мистецтв ім. А. Ерделі, де його вчителями були відомі митці краю – Людмила Корж, Василь Пал та Павло Балла. Тиберій Йонаш багаторазовий учасник багатьох виставок в Україні та за кордоном. Чимало його робіт знаходяться в приватних колекціях багатьох країн світу.

Свої мистецькі знання Тиберій Йонаш вже два роки поспіль передає дітям, шукає серед них таланти. На виставці представлено 70 робіт. Всі картини наповнені колоритом, світлом, кольоровими фарбами, у них помітна чуттєвість та запальний темперамент ромської душі.

{g}

Керівника школи та його вихованців з відкриттям виставки прийшли вітати представники громадських організацій: Віллі Пап – заслужений працівник культури України, голова товариства ромів Закарпаття «Лаутаре»; Аладар Пап – голова спілки «Рада ромів Закарпаття», голова культурного товариства циган Закарпаття «Ром-Сом».

Директор Ужгородської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів № 13 Денис Вароді розповів про специфіку навчального процесу серед учнів ромської народності. Він також наголосив на нелегкій роботі Тиберія Йонаші у пошуку творчих, талановитих дітей, підкреслив, що у роботах, представлених на виставці, помітна рука керівника, всі діти за умови наполегливої праці мають можливість вирости у зрілих митців.

Свої думки та враження від виставки висловила ромонолог, відмінник освіти, журналіст газети «Романія» Євгенія Навроцька. Важливе значення даної мистецької події в Ужгороді підкреслив кандидат історичних наук, доцент УжНУ Михайло Зан. Він розповів про ромські студії при УжНУ, зокрема курси з історії та культури ромів. Крім того, М.Зан висловив бажання тісної співпраці науковців та представників творчої інтелігенції та громадських діячів ромів Закарпаття.

Тиберій Йонаш коротко охарактеризував діяльність Школи, наголосивши на найголовніші завдання на майбутнє. За підтримки фонду «Відродження» юні митці були нагороджені цінними подарунками – портфелями та наборами для малювання.

Виставка триватиме до 11 квітня.




Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp