Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Зустріч в УжНУ з Надзвичайним і Повноважним Послом Литовської Республіки в Україні

30 березня 2018 р., 09:25

Марюсом Януконісом

У четвер, 29 березня, в рамках робочого візиту на Закарпаття, УжНУ відвідав Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс. На зустрічі з дипломатом був присутній Почесний консул Литовської Республіки в Ужгороді та Закарпатській області Віктор Гарапко, українські військовики - учасники війни з російськими окупантами, волонтери, студенти військової кафедри УжНУ.

Модератор зустрічі, директор Інформаційного центру НАТО при ДВНЗ «УжНУ» Інна Туряниця зазначила, що перебуваючи з візитом на Закарпатті, Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської республіки не міг не зустрітися з учасниками АТО: «Ми повинні перемогти в цій війні, де зіткнулися демократія і авторитаризм, добро і зло. В цій війні Україна є форпостом Європи, а тому нам надзвичайно потрібна підтримка наших закордонних партнерів. Литва - це така країна, яка допомагає Україні з перших днів російської агресії».



Проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв'язків Мирослава Лендьел наголосила на важливості партнерських відносин між Україною і Литвою в дуже нелегкий час зіткнення з російською агресією. «Литовська Республіка, її керівництво, дипломатичний корпус з початку подій 2014 року однозначно називала їх війною. Від початку військових дій і дотепер Литва надає значну військову, політичну і економічну підтримку нашій країні, за що ми дуже вдячні. Наразі Європа та весь світ починає розуміти весь масштаб російської агресії, значною мірою через роботу України та її союзників, зокрема Литви» - сказала Мирослава Лендьел.

Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс виразив вдячність за можливість поспілкуватися з вояками, які захищали Україну в драматичний час. «Ми знаємо, яку роль військові Закарпаття відіграли у протистоянні російській агресії на Сході. До вас - велика повага за вашу боротьбу, захист суверенітету та територіальної цілісності України, яку Литва завжди підтримувала. Ми намагаємося детально і чітко пояснювати нашим партнерам в ЄС, що відбувається в Україні, можливо тому, що ми трохи краще розуміємо, з ким бореться і що захищає українська держава, протистоячи російській агресії».

Марюс Януконіс зазначив, що в певних європейських колах є відчутною «втома від України» і це об’єктивний процес, адже в Європі є чимало інших внутрішніх та зовнішніх проблем, але Литва намагається постійно нагадувати партнерам про підтримку України.



Особливо активною є співпраця у військовій сфері, Литва першою почала надавати допомогу в реабілітації учасників АТО, після цього до процесу підключилися інші країни. Також ведеться спільна робота з литовськими військовими інструкторами, діє спільний литовсько-польсько-український батальйон. Литва стала ініціатором своєрідного європейського «Плану Маршала» для України, який би сприяв економічному розвитку: «Ми хочемо, щоб Україна створила свою історію успіху. Важливим є економічне зростання, прихід інвестицій. Економіка України стабілізувалася, але цього все ще недостатньо» - зазначив Марюс Януконіс.

Під час розмови про співпрацю та допомогу Литви Україні Почесний консул Литовської Республіки в Ужгороді Віктор Гарапко зазначив: «Очевидно, що справжніми сусідами не є завжди ті держави, з якими є спільний кордон, а ті, які приходять на допомогу в скрутну хвилину. Литва - це саме та країна, яка прийшла на допомогу першою. В нас ведеться потужний діалог на рівні уряду, громадських організацій».



У ході розмови з Марюсом Януконісом командир 15-го окремого гірсько-піхотного батальйону 128-ї бригади Олександр Паламарчук зазначив про важливість співпраці, зокрема у рамках реабілітації військовослужбовців в Литві: «Не потрібно забувати про військових, що вже пройшли війну, та потребують елементарного відпочинку та лікування. Дуже важливо, щоб військовий, який був на фронті, хоча б тиждень відпочив та отримав просту моральну реабілітацію. Такі перебування у подальшому стимулюють та надихають військовослужбовців на виконання своїх обов’язків. Хочу також нагадати про наших дітей, яким батьки-військовики приділяють менше уваги, ніж би нам цього хотілося, адже перебувають на іншому кінці країни, на фронті».

Волонтер Віталій Грегор запропонував проект створення реабілітаційного центру, який би територіально знаходився в Закарпатті, а Литовська Республіка долучилася в плані допомоги з підготовки матеріально-технічної бази.

Марюс Януконіс подякував українським добровольцям та волонтерам, які в найбільш скрутний період 2014 року разом з армією захистили українську незалежність: «Це був унікальний феномен для Європи, коли піднявся такий значний громадянський рух, який Росія не очікувала». Щодо реабілітаційних проектів, то Марюс Януконіс зазначив, що Україні дуже є потрібною державна система реабілітації. Тоді б іншим державам, які мають бажання допомогти, було б набагато простіше налагоджувати співпрацювати в цьому питанні.
Олексій Шафраньош, Інформаційно-видавничий центр

Схожі новини

Олександр Білак зустрівся з представниками уряду Словацької Республіки, які з ознайомчим візитом завітали до обласного центру Закарпаття
Генадій Москаль провів зустріч з делегацією Словацької Республіки
Ужгородський міський голова зустрівся з послом Нідерландів
Міський голова Ужгорода зустрівся із поважним гостем
Геннадій Москаль зустрівся з Послом Литовської Республіки, аби обговорити перспективи співпраці з країнами Прибалтики
Посол Латвії поговорив зі студентами УжНУ про проблеми України, кризу в Європі і труднощі в стосунках зі США
До УжНУ «на чашку чаю» завітав віце-прем’єр-міністр Словацької Республіки (ФОТО)
Ректор УжНУ зустрівся із студентами-медиками щодо іспиту IFOM
Ректор УжНУ провів зустріч з керівниками навчальних закладів
Представники міськради та УжНУ провели зустріч (Фото)

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp