Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Мурашиний "мегаполіс" збудований поблизу Хуста (ФОТО)

25 липня 2014 р., 09:30

Найменші мурашині гірки сягають 0,5 метра, найбільші — двометрові.

Хіба хтось не знає, що мурахи — це великі трудівники? Але про те, що вони будують для себе вулиці з неймовірно великими житлами, мені чути ще не доводилося. Щоб побачити це, довелося поїхати в село Березове, що неподалік міста Хуст. Голова спілки сільського зеленого туризму Хустщини Богдан Біляк допоміг відшукати «село» з незвичайними мурахами-трудівниками. Їхні житла, зведені на території місцевого лісництва в урочищі Фрасени, за мурашиними мірками — хмарочоси.

— Сюди, до кварталу №17, що на південно-східній частині доволі крутого схилу на сімсотметровій висоті над рівнем моря, я частенько приводжу туристів, — розповідає пан Богдан. — Вони дивуються, як комахам вдається будувати такі чималі споруди, та ще й у такій кількості: на площі майже один гектар послідовно один за одним на відстані від 1 до 6 метрів розташовано 18 мурашників! Лісові насадження уздовж галявини, на якій виросло комашине містечко, змішані. Це ялина та бук. Найменші мурашині гірки сягають 0,5 метра, найбільші — двометрові. Завширшки ці «живі будівлі» — від 1,1 метра, а одна з них розтягнулася аж до чотирьох! Є серед мурашників і два, які з’єднані між собою, — їхня спільна ширина становить 5,2 метра.

Територія, на якій розташовані ці диво-об’єкти, на думку біологів, цінна для вивчення комах. Фахівці за те, щоб створити тут ентомологічний заказник регіонального значення без вилучення ділянки у землекористувачів.

Чи вдасться зберегти мурашники від зазіхань недоброзичливців, залежить і від місцевої громади. Березівці не проти, щоб тут створили заказник. А поки що лісівники обгородили мурашники дбайливо і охороняють їх.

Стоячи біля мурашиної вулиці, незримо відчуваєш присутність поряд із собою мільйонів міні-створінь. Тиша — і саме в цю мить пригадав факт, встановлений ученими: мурашка може підняти вагу, яка майже сто разів важча за її власну масу! При цьому, хоч як це дивно, дослідження ентомологів спростовують міф про заповзятість мурах у роботі: насправді працює всього 80%, решта ж — байдикує. Частка «лінивців» стабільна й не змінюється навіть тоді, коли частину «трударів» забрати. З чого бере початок така несправедливість у мурашиному царстві, невідомо.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp