Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Бюджетники Закарпаття використовуватимуть альтернативне паливо

25 липня 2014 р., 09:52

Це зекономить обласному бюджету 7, 5 мільйонів на рік.

Розпорядженням голови облдержадміністрації Валерія Лунченка в області утворено Антикризовий енергетичний штаб. Формується перелік обласних першочергових заходів зменшення споживання природного газу. 

Також департаментом житлово-комунального господарства, будівництва та інфраструктури ОДА розроблено Концепцію енергетичної незалежності Закарпатської області, якою визначені пріоритетні напрями зменшення енергозалежності. Зокрема, Закарпатська область має великий потенціал в сфері отримання енергії з відновлювальних джерел енергії (йдеться про малу гідроенергетику, енергію біомаси, довкілля, геотермальну енергію, енергію вітру, сонця). У зв’язку з тим, що населення є основним споживачем енергоносіїв, розпочато процес заходів, спрямованих на поширення енергоефективних заходів серед населення. 

В області розроблено Програму, якою передбачається відшкодування відсоткової ставки населенню за кредитом, отриманим і використаним в частині впровадження заходів з енергозбереження. На сьогоднішній день Програма на етапі обговорення, після чого її буде розглянуто на черговій сесії обласної ради. Те, що в області впроваджена оптимізація теплопостачання, шляхом децентралізації системи опалення, дає змогу щороку економити більше 100 млн. куб. м. природного газу. 

Також пріоритетним напрямком у стратегії енергетичної незалежності області є заміщення традиційних джерел енергії альтернативними видами палива, характерних для регіону. На сьогодні виготовляється проектно- кошторисна документація на впровадження у бюджетних установах котелень, що працюють на альтернативних видах палива (палети, брикети, дрова тощо). Очікувана економія від впровадження проекту становить близько 7, 5 млн. грн. на рік. Згідно з Концепцією, в області потенційно привабливим джерелом енергії є використання геотермальних вод для гарячого водопостачання і теплозабезпечення. 

- Загалом, в умовах, коли Україна не отримує російський газ, використання відновлювальних джерел енергії в області дасть змогу скоротити використання газу приблизно на 27%, - підсумував директор департаменту житлово-комунального господарства, будівництва та інфраструктури ОДА Віктор Лукеча. 

Зважаючи на аналіз попереднього опалювального сезону та ті напрацювання і впровадження, які сьогодні є в області, господарський комплекс та установи бюджетної сфери готові до стабільної роботи в осінньо-зимовий період 2014/ 2015 року. 

Довідково: за 6 місяців 2014 року в області було спожито 311,7 млн. м. куб. природного газу, за аналогічний період минулого року – 392,3 млн. м. куб. Економія, відповідно до минулого року, склала близько 20%. 
Прес – центр ОДА

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp