Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

В Ужгороді реставрують старовинну браму (ФОТО)

25 липня 2014 р., 15:05

Нині реставраційні роботи з елементами реконструкції та консервації завершені на 80%.

Пам’ятка архітектури місцевого значення – аркоподібна брама XVIII століття, яка була входом до першого міського жупанату (тодішньої мерії), – нарешті дочекалася реставрації.

Нині за брамою – будівля Закарпатського художнього інституту. Його ректор Іван Небесник розповідає, що ворота донедавна були в жалюгідному стані.

– Нам почали закидати: «Як так? Художники не можуть собі зробити ворота!». Тому ми замовили проект реставраторам зі Львівської національної академії мистецтв. Вони розробили реставраційне завдання, де поетапно описали, що потрібно робити. Однак найважчою частиною роботи стала не власне реставрація, а бюрократична тяганина, бо казначейство вже рік належним чином не працює, – заявив ректор інституту.

Нині реставраційні роботи з елементами реконструкції та консервації завершені на 80%. Проводять їх викладачі інституту під наглядом архітектора Олександра Андялоші та згідно з документацією, виготовленою Львівською національною академією мистецтв. Фахівців, які безпосередньо задіяні в роботах, четверо: Іван Цубина, Володимир Павлюк, Олексій Федор і Емма Русин. Вони використовують для відновлення брами старовинні технології, як-от варять для скріплення вапняно-піщаного розчину спеціальний казеїновий клей на основі знежиреного домашнього сиру.

«В основі брами – цегла, зверху вона була вкрита штукатуркою з вапна й піску. На жаль, ця штукатурка в багатьох місцях відпала, – тому відновлюємо її, скріплюючи казеїновим клеєм. Подекуди бачимо й сліди пізніших реконструкцій, зокрема знайшли дві плями цементної штукатурки. Найбільше роботи – з частиною брами над аркою, де розміщений герб Ужанського комітату і напис. Там повністю розвалився карниз, відпало багато букв, у яких зашифрований рік спорудження брами – 1771. Частково причиною цього став дірявий дашок над аркою, який уже пропускав воду. Тепер «нарощуємо» вапном зруйновану ліпнину й букви, а зверху тимчасово накрили арку бляхою», – розповіли «Ужгороду» Іван Цубина і Володимир Павлюк.

Завершити реставраційні роботи фахівці планують до кінця літа. Пофарбувати древню браму хочуть у світлі охристі кольори, щоб вона мала такий вигляд, як багато років тому.

Тетяна Літераті



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp