Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

В Україні посилили захист дітей від сексуальної експлуатації

16 квітня 2018 р., 19:27

16 квітня

Петро Порошенко підписав закон Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо захисту дітей від сексуальних зловживань та сексуальної експлуатації.Президент України Петро Порошенко в понеділок, 16 квітня, підписав закон Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо захисту дітей від сексуальних зловживань та сексуальної експлуатації. Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Зазначається, що прийняття відповідних змін і доповнень сприятиме підвищенню рівня захисту та дотримання прав дитини в Україні, наблизить законодавство країни до міжнародних стандартів забезпечення захисту дитини від сексуальної експлуатації, дозволить Україні виконати рекомендації Комітету ООН з прав дитини та Європейського комітету з соціальних прав Ради Європи.

Документ розроблений з метою гармонізації законодавства України з положеннями Факультативного протоколу щодо торгівлі дітьми, дитячої проституції і дитячої порнографії до Конвенції ООН про права дитини, Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства і Європейської соціальної хартії (переглянутої).

Комітет ООН з прав дитини у своїх заключних спостереженнях щодо виконання Україною Конвенції ООН про права дитини від 1995 року, 2002 2007 і 2011 років рекомендував Україні встановити чіткий мінімальний вік статевого повноліття.

Європейський комітет із соціальних прав Ради Європи в 2011 році виніс щодо України заключний висновок, в якому констатував невідповідність практики застосування пункту 10 статті 7 Право дітей та підлітків на захист Європейської соціальної хартії (переглянутої), що по суті стосується нездатності України захищати дітей від їхнього залучення до проституції та порнографії.

Новим законом передбачено зміни до статті 155 КК України, якими криміналізуються добровільні статеві відносини з особою, яка не досягла 16-річного віку, вчинені повнолітньою особою. Таким чином, встановлюється мінімальний вік статевого повноліття, а також ліквідується необхідність в обов'язковому проведенні судово-медичної експертизи для встановлення статевої зрілості потерпілої. Це значно полегшує процес кваліфікації та доведення злочину.

Раніше Петро Порошенко підписав указ Про першочергові заходи щодо захисту прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp